Nyitólap
ÉLŐ ROVÁS
Rovásírásról Lengyelországban

Rovásírásról Lengyelországban

Április havában a rovásírás megismertetése és a Rákóczi szabadságharc befejezésének 300. évfordulója kapcsán Lengyelországban járt Dr. Mandics György történész, tanár, a Róvott múltunk I-II kötetek szerzője és Szakács Gábor.

Csisztay Gizella - Mandics György - Szakács Gábor

Mandics György az olesnicai könyvtárban és a 250 éves wroclawi (korábban Breslau) Egyetemen tartott előadást II. Rákóczi Ferenc szabadságharcáról és a fejedelem rovásírás tudása kapcsán ősi írásunkról, amelyet a Forrai Sándor Rovásírás Vándorkiállítás tucatnyi képével szemléltetett. Wroclawban az előadást megtisztelte jelenlétével az egyetem rektora is. Szakács Gábor mindkét helyen - továbbá Varsóban, a Lengyel Írószövetség felolvasó estjén - részleteket énekelt a Friedrich Klárával írt Rákóczi él című történelmi zeneművükből, az előadások után pedig a jelenlévők kérésére és legnagyobb ámulatára nevüket, lengyel mondataikat rovásbetűkkel átírta.

Az előadásokat Dr. Csisztay Gizella műfordító, Mandics György felesége tolmácsolta, egyben szervezte a két intézmény, valamint a Lengyel Írószövetség segítségével. A lengyelországi magyar külképviselet a megkeresés ellenére semmiféle segítséget nem nyújtott az úthoz.

Nyitólap
ÉLŐ ROVÁS
Rovásírásról Lengyelországban
Oldal tetejére