Nyitólap
KITEKINTŐ
A kovásznai "Műhely"

A kovásznai "Műhely"


A magyar múlttal foglalkozó kutatók egyik jelentős műhelye a Gazda József tanár, író által Székelyföld legkeletibb csücskében és Kőrösi Csoma Sándor szellemében évente szervezett tudományos tanácskozás. Idén ennek időpontja 2016 április 7-9. volt.

A tanácskozás előestéjére kitűnő választás volt A lovasíjász című film bemutatása. 7-én, 8-án és 9-én a Kőrösi Csoma Sándor és gyökereink - a magyar eredet a tudományos kutatások tükrében című tudományos tanácskozás zajlott. Itt előadást tartani számunkra megtisztelő lehetőséget jelentett. A több mint harminc kutató, tudós és szakember előadásából a magyar történelem egy-egy fontos részletét ismertük meg. Összegezni, elmélyülni majd a tanácskozásról megjelenő könyv alapján lehet. Nem célunk, tisztünk egyénenként értékelni, összességében a három nap igen tanulságos volt. Még az is, hogy néhányan sajátosan értelmezték az előadásra felhasználható 20 percnyi időt. De hát az idő viszonylagos, mondta valószínűleg a világon először Bolyai János, csak sajnos nem az ő nevéhez kötik, hanem azokéhoz, akik a forrás megnevezése nélkül eltulajdonították ezt a gondolatát is.

A tudományos tanácskozás mellett a Kőrösi Csoma Sándor napok keretében a kutatók részt vehettek ünnepélyes megnyitón a Csoma szobornál, fogadáson, koszorúzásokon, hagyományőrző egyesületek, tánccsoportok, kórusok, diákszínpadok színvonalas előadásán.

Megismerkedhettünk Gazdáné Olosz Ella textilművész állandó kiállításával, naponta köszönhettünk szobrának a főtéren. Ezt azért is fontosnak tartottuk, mert rovásírással beleszőtte Kőrösi nevét egyik alkotásába.

Felejthetetlen az ünnepi Istentisztelet Csomakőrösön, az ünnepély a Csoma emlékháznál és a székely vendégszeretet.

Mindez Gazda József értékteremtő, nemzetegyesítő szándékának eredménye. Április 8-án, a meghívott előadókkal együtt ünnepelte 80 születésnapját. A Jó Isten éltesse és adjon neki erőt, hogy még sokáig vezesse a kovásznai tudományos műhelyt, Kőrösi Csoma itt következő gondolata szellemében:

"Meggyőződésem hogy a magyar a Hunok leszármazottja, ahogy már századok óta hírlik nálunk... A magyar nép igenis Attila népe..." (Kőrösi Csoma Sándor: Útinapló, Kalkutta, 1831. május 3.)

Friedrich Klára - Szakács Gábor 2016 április


Ünnepség Kőrösi Csoma Sándor szobránál
(Fénykép: Friedrich Klára)

Nyitólap
KITEKINTŐ
A kovásznai "Műhely"
Oldal tetejére