Nyitólap
NÉVADÓNK
A karos-szék

A karos-szék

írta: Friedrich Klára

Írásomnak először A fotel címet adtam, de mivel ez idegen szó, gyorsan karosszék-re igazítottam. Ez még jobban idegen szónak nézett ki a két sz miatt, így lett belőle karos-szék. Ez a karos-szék Bolya Istvánék otthonában, a Bolyafészek-ben található. A Bolyafészek több évtizede alapított egyesület, alapítói Bolya István, jelenleg már nyugdíjas tanár és felesége Panni. Az egyesület hetente hív meg előadókat, vagy közös kirándulásokra indulnak. Olyan érdekes helyeket látogatnak meg, mint például a Koppány torony. Előadóik főként a Magyarságtudomány, de az egészséges életmód, művészetek, a természettudományok területéről is sok-sok érdekességet hoznak a "fészekbe".


A Bolyafészek központi helye az előadói karos-szék. Nem csak karos, hanem koros is, de még kitart, nem rogyott össze az előadók s az előadott témák súlyától és fontosságától. Megtudtam, hogy ebben a koros karos-székben az 1990-es években többször is helyet foglalt Forrai Sándor, honlapunk névadója, példaképünk. Így kérésemre István fényképet készített róla, mint a történelem és történetek tanújáról.

Az elmúlt években valamikor láttam a Magyar Nemzeti Múzeumban Széchenyi István karos-székét. Nagyon remélem, hogy a Bolyafészek karos-széke is egy jövőbeni múzeum megbecsült tárgya lesz. Egy olyan múzeumé, ahol azoknak a társaságoknak fontos emlékeit gyűjtik össze, amelyek óvó fészkükben mentik át a Tudás fontos részecskéit. Ezekből a részecskékből talán végre összeáll a magyar nyelvvel és őstörténettel kapcsolatban is Széchenyi István álma: a Magyar Tudományos Akadémia...

Nyitólap
NÉVADÓNK
A karos-szék
Oldal tetejére