Nyitólap
NÉVADÓNK
Tisztelt dr. Sólyom László...

Tisztelt dr. Sólyom László államelnök úr!

Alulírott Szakácsné Friedrich Klára és Szakács Gábor csatlakozunk Forrai Sándorhoz, aki az Ön közbenjárását kéri

a székely-magyar rovásírás
nemzeti kulturális örökséggé
nyilvánításához.

Indoklás:
Neves hazai és nemzetközi történészek, kutatók bizonyították, hogy a napjainkban székely-magyarnak nevezett, több ezer éves rovásírás a világ első írásrendszerei közé tartozik. Használata ugyan a latin ábécé átvételével visszaszorult, de soha sem szűnt meg a Kárpát- medencében, emlékeit legátfogóbban éppen Forrai Sándor gyűjtötte össze Az ősi magyar rovásírás az ókortól napjainkig (1994) című szakkönyvében.

Javaslatára alapítottuk meg 1999-ben a Magyar Rovók és Rovásírók Országos Szövetségét, majd 2004-ben iránta való tiszteletünk jeléül a Forrai Sándor Rovásíró Kört. Ennek elsődleges célja őseink kulturális hagyatékának, a rovásírásnak megőrzése, terjesztése és tanítása.

Módszere:
- évenkénti tájékoztatás az említett tevékenységről és az újabb kutatásokról a Forrai Sándor Rovásíró Kör Napján
- a Kárpát-medencei Rovásíró Kör hálózat bővítése
- a Kárpát-medencei Rovásírásversenyek évenkénti megszervezése általános és középiskolás tanulók részére (mellékelt füzetek)

A Forrai Sándor Rovásíró Kör postacíme: 1163 Budapest, Sasvár u. 53., villámlevél: szakacsgabor@axelero.hu Távbeszélő: (00/36)1-403-1086, 06/30/431-1281, honlap: http://www.rovasirokor-forrai.xw.hu

Forrai Sándort és a székely-magyar rovásírást több rovásíró szervezettel karöltve 2005. február 27-én felterjesztettük a Magyar Örökség és Európa Egyesülethez Magyar Örökség díjra.

Végezetül engedje meg, hogy néhány sorban magunkat is bemutassuk.

Feleségem, Szakácsné Friedrich Klára tanár, logopédus, 1990 óta foglalkozik a rovásírás kutatásával, 1998 óta oktatja is.

Jómagam a Magyar Demokrata újságírója vagyok, zenész, zeneszerző. 1998 óta szervezünk rovásírásversenyeket, hetente tartunk előadásokat, szakmai segítséget nyújtunk a rovásíró körök és iskolai szakkörök létrehozásához.

A rovásírás nemzeti kulturális örökséggé nyilvánítása mellett szól az Európai Unió néhány évvel ezelőtt Magyarországon járt biztosának, Jürgen Köppen úrnak a megállapítása. Amikor Borsod-Abaúj-Zemplén megyében rovásírást mutattak neki, fellelkesülten javasolta, hogy nekünk ezt a kulturális örökséget kéne az EU-ba vinnünk.

Ehhez kérjük az Ön segítségét, támogatását és közbenjárását.

Budapest, 2005. szeptember 19.

Tisztelettel
Szakács Gábor
a Forrai Sándor Rovásíró Kör elnöke

Sólyom László azóta sem talált lehetőséget a válaszadásra.

Nyitólap
NÉVADÓNK
Tisztelt dr. Sólyom László...
Oldal tetejére