Nyitólap
ÉLŐ ROVÁS
A hagyományőrző rovásírásos helységnévtábla állítás menete

A hagyományőrző rovásírásos helységnévtábla állítás menete

Tisztelt rovástábla állító Nemzettársaim!

Mivel az újonnan jelentkezők kérik a táblaavatás menetét, ezért most újból leírom, mert ezt a körlevelet ők is megkapják.

Mellékelem a csíkszeredai nyilatkozat rovásírásra vonatkozó szövegét. A kezdeményezés Székelyföldről indult, Magyarországon a Forrai Sándor Rovásíró Kör felhívásával folytatódott. Az első táblát 2007-ben, Kunszentmiklóson avattuk.

A hagyományőrző rovásírásos helységnévtábla állítás menete

- A táblaállítás az Önkormányzatoknál kezdődik, ahová a kezdeményező kérelemmel fordul területfoglalási engedélyért. Ez akkor is szükséges, ha már meglévő, latin betűs tábla alá/fölé kerül az újabb.

- Jóváhagyás esetén szükséges a helybeliek igénye szerinti faanyag, valamint egy rovásbetűk faragásra jelentkező személy. Eddig, egy-két kivétellel, mindkét "kellékhez" ingyenes felajánlással jutottak az önkormányzatok. A táblák mérete, díszítése, kidolgozása nincs megkötve, mindenhol az adott lehetőségek függvénye. Tájékoztatóul ajánlom a www.rovasirasforrai.hu honlapunk Élő rovás fejezetében az avatásokról olvasható beszámolókat és képeket.

- Kizárólag Magyar Adorján és Forrai Sándor rovásírás ábécéinek betűi használhatók. Főként ez utóbbit ajánljuk, mert ebben minden hosszú magánhangzónkra van jel és ezt használják a Kárpát-medencei Rovásírásversenyek résztvevői is. Ha valaki úgy érzi, hogy bizonytalan a betűhasználatban, kérjük, hogy küldje el címünkre a tervezetet, mert helyesírási hibás táblát nem tudunk avatni.

- A tervezett avatásról tájékoztatom a korábbi avatókat és jelzem, hogy újabb társuk küldi számukra az avatási ünnepséget, amelynek menete szabadon választott, ezúttal csak az eddigi gyakorlatot ismertetem:

- Lehetőség szerint olyan időpontban avassunk, amikor az érdeklődéstől függetlenül is sokan járnak arrafelé (kistelepüléseken pl. mise után, falunap keretében, stb.).

- A magyar Himnusz eléneklése után a kezdeményező tájékoztatja a jelenlévőket, hogy miért csatlakozott a mozgalomhoz.

- A polgármester a kezdeményezés elfogadását, felvállalását indokolja.

- Szakács Gábor az erdélyi kezdeményes eddigi eredményeit vázolja (beszéde elején és végén egy-egy dalt énekel).

- Friedrich Klára a rovásírás jelentőségét méltatja. Ha nem tudnánk jelen lenni, akkor a Forrai Sándor Rovásíró Kör tagságából helyettesít minket valaki.

-Ha a településen van rovásemlék vagy hagyománya ősi írásunknak, ennek ismertetése a helybéliek által.

-Helybeli gyermekek, szavalók, énekesek, táncosok rövid műsora, (ahol a lehetőség adott, népviseletben).

- A táblát a helybeliek által választott személyek leleplezik és ahol lehetséges az egyházi felekezetek képviselői megáldják a jelenlévőkkel együtt.

- Szakács Gábor felolvassa Borsos Géza, a Székely Nemzeti Tanács alelnökének néhány mondatos üzenetét, majd a kezdeményezőnek és a polgármesternek átadja a székely nemzeti selyemlobogót. Ezt követően a jelenlévők eléneklik a székely Himnuszt és a tábla előtt fényképeztetik magukat a zászlóval, ami ettől kezdve helyet kap az állami és a kerületi ünnepeken a magyar nemzeti lobogó mellett.

Az újabb avatásra lehetőség szerint a korábbiak képviselői elmennek, ezzel is jelezve összetartozásukat. És ez a lényeg. Az ünnepséghez szükséges székely nemzeti lobogók nálam vannak, tehát nem kell kérni őket Erdélyből, a Székely Nemzeti Tanács majd az okleveleket küldi a kezdeményezők címére, illetve az általuk megadott névre.

A Quo vadis Székelyföld? tanácskozás zárónyilatkozatának részlete:

Székelyföld autonómiáját csakis együtt, közös akarattal érhetjük el. Legyen ennek az útnak első mérföldköve az Isten ajándékaként elnyert székely rovásírás közkinccsé tétele. Kérjük pedagógusainkat és a szülőket, tanítsák gyermekeinket, hogy sajátítsák el e kincset. Kérjük székely településeink önkormányzati testületeit, hogy a helységtáblákon tüntessék fel a települések nevét a székely rovásírással is.

Csíkszereda, 2003. június 21-én
Isten áldása legyen a munkánkon!

Budapest, 2009. december

Barátsággal és köszönettel:
Szakács Gábor
a Forrai Sándor Rovásíró Kör elnöke
06/30-431-1281 szaki1@interware.hu

Nyitólap
ÉLŐ ROVÁS
A hagyományőrző rovásírásos helységnévtábla állítás menete
Oldal tetejére