Nyitólap
ÉLŐ ROVÁS
Bod Péter példája az idegen betű, az X kiküszöbölésére

Bod Péter példája az idegen betű, az X kiküszöbölésére

Friedrich Klára

Amikor a 10-11. században a latin betűs írásra át kellett térnünk, ebben szép magyar nyelvünk 13 hangjára nem volt jel. (TY, GY, NY, LY, SZ, ZS, CS, J, K, Á, É, Ö, Ü). Továbbá a 4 idegen betű, a négy hívatlan vendég, a W, Q, X, Y sok zavart okozott és okoz még napjainkban is.

Bod Péter református lelkész (1712-1789) nem csak korának, hanem az egész magyar művelődéstörténetnek legnagyobb alakjai közé tartozik. Az első magyar nyelvű egyháztörténet és irodalomtörténet írója. Mind a számítógépes, mind a papír könyvekben megjelenő ismertetések mellőzik munkásságának fontos részét, a magyar rovásírással való foglalkozást, mintha az valami szégyellni való dolog lenne. (Ugyanez figyelhető meg Bél Mátyással kapcsolatban is).

Itt e rövid részben csak egyetlen apróságot mutatok, mely a magyar nyelv és a rovásírás iránti tiszteletét bizonyítja: 1764-ben megjelent könyvborítójának részletét. Látjuk, hogy az X kiküszöbölésére helyesen a K és S betűt használja, így a magyar írásmódnak is megfelel, rovásírással is gond nélkül leírható lenne. Persze az S helyett még jobb lett volna az SZ.

A kép forrása: http://www.kmkt.ro/ki-volt-bod-peter

Nyitólap
ÉLŐ ROVÁS
Bod Péter példája az idegen betű, az X kiküszöbölésére
Oldal tetejére