Nyitólap
ÉLŐ ROVÁS
Csalások, hamisítások...

Csalások, hamisítások...

A magyar rovásírás a hagyományőrzés legnemesebb formája, szoktam írni.

Pontosabban, lehetne. De nem lehet, mert a politika és az anyagi haszonlesés tönkreteszi, sárba húzza, botránnyá silányítja őseink nemes hagyatékát.

Csalások, hamisítások, hazugságok, félrevezető tartalmak jelennek meg a Rovás.info honlapon Forrai Sándorról, Szakács Gáborról, személyemről és mindazokról, akik nem voltak hajlandók elfogadni a szkíta-hun-avar-magyar rovásírásnak az arámi- kazár írásból való eredeztetését, vagy az x, y, w, q rovásjelekkel való felhígítását.

A Rovás.info szerzői hazugságokkal, félrevezetésekkel torolják meg, hogy az általuk készített, rovásírásunk eredetét, betűit meghamisító Unicode szabványtervezetet elutasították a Szondi Miklós által szervezett solti rovás értekezlet résztvevői.

Szakács Gábor író, újságíró elleni támadásaik részint politikai hátterűek, mert 20 éve megbecsült munkatársa a keresztény, konzervatív Magyar Demokrata hetilapnak. Legutóbbi durva támadásukat is éppen az váltotta ki, hogy Szakács Gábor a Magyar Demokrata 2015 március 25-i számában megvédte a hunokat az Ammianus Marcellinus féle véleménytől. Másrészt a Rovás.info szerkesztői attól rettegnek, hogy Szakács Gábor helyi készítésű, hagyományőrző rovásírásos helységnévtábla állításai veszélyeztetik a fém táblákkal szerzett hasznukat.

A rovásírás tankönyvem elleni támadásuk, lejáratásuk oka szintén egyértelműen az anyagi haszonszerzés, a kiszorítósdi.

Ugyanakkor a Rovás.info "szerzői" anyagaik, fényképeik, adataik, ötleteik nagy részét a mi könyveinkből, honlapunkról, szervező munkánkból (versenyek, hagyományőrző-faragott rovástáblák állítása, szakirodalom és még hosszan sorolhatnám...) "szerzik". Saját, tehát nem másoktól átvett írásaikban megjelenő elképesztő hibákról, főként a számírással kapcsolatban, gyakran kapunk olvasói leveleket, de ezeket mi nem használjuk fel ellenük. Helyszíni, könyvtári kutatásokat a Rovás.info szerkesztői nem folytatnak, jól megélnek a világhálós adathalászatból, lejáratásokból.

A Rovás.info szerzői legutóbbi kirohanásukban azt állítják, hogy Szakács Gábor a Csángóföldön tett rovásírás népszerűsítő útján az 1-es képen a nyíllal jelzett helyen B helyett D-t írt és balról jobbra halad a szöveg. A nyíllal jelzett betű azonban egyértelműen B, a szép mondat pedig hagyománykövetően jobbról-balra halad.


1. kép


2. kép

A 2. képen is látszik, hogy Szakács Gábor a jobbról-balra haladó írást oktatja. Ezt a képet azonban nem tették közzé a Rovás.info szerkesztői, és azt sem, hogy fő "szakértőjük", Hosszú Gábor éppenséggel a nem hagyománykövető, balról-jobbra írás híve. Kettős mérce, ferdítések, félrevezetések...

A Rovás.infón megjelenő csalásokkal, hazugságokkal, hamisított tartalmakkal a továbbiakban nem kívánunk foglalkozni (hiszen egyik céljuk éppen munkánk akadályozása), esetleg csak az összegyűjtött, lenyúlásaikat adjuk közre "Más tollával..." címen, ha fontosabb dolgainkkal elkészültünk és nagyon unatkozunk. Egyelőre, ahogyan életkorunk, egészségünk és kis nyugdíjunk engedi, folytatjuk kutatói munkánkat a nagy könyvtárakban, múzeumokban, helyszíneken...

Friedrich Klára
2015/április

 

Szondi Miklós tanár, rovásírás oktató hozzászólása:

"Már megint egy támadó írás a Rovas.info-tól! Az embernek olyan érzése van, hogy ebből a 2011-es eseményből csak azért "csináltak" egy rováscelebes hírt, hogy meglegyen az aznapra való "etető" adagjuk is. Nézzétek meg ezt a képet, ahol Gábor egy táblázaton mutatja a P, B, D betűket a csángó gyerekeknek. Nyilván éppen a latin változatok összetéveszthetőségét magyarázza vele, de ezek után eléggé erőltetett dolog azt állítani róla, hogy ősi betűinkkel a B helyett D-t írt volna a táblára. Számunkra egyértelmű: HISZEK EGY ISTENBEN."


3. kép

Egy református lelkész olvasónk hozzászólása:

"Bizonyára nem Szakács Gábor B betűjének (mert B betű az, csak az nem látja, aki nem akarja) szárhosszúsága és szárainak dőlésszöge volt az igazi ok a támadásra. Sokkal inkább a kezdő mondat, a Hiszek egy Istenben... bosszantotta fel azokat, akik Isten helyett a húszezer forintosban hisznek."

Nyitólap
ÉLŐ ROVÁS
Csalások, hamisítások...
Oldal tetejére