Nyitólap
NYITÓLAP
Csíkszereda üzenete

Csíkszereda üzenete

Hetényegyháza, Kerekegyháza, Dunavecse,
Sződ, Látrány, Felsőnyék, Udvard rovástáblái

2007 szeptembere óta 29-re nőtt azon rovásfeliratos helységtáblák száma, amelyek a mozgalom eredeti célkitűzéseinek megfelelő, ünnepélyes keretek között zajlottak. Az alábbi összeállítás 2010 májusa és augusztusa közötti eseményeket elevenít fel.

Közös tulajdonságuk, hogy részben helyi ünnepséghez köthetőek, másfelől sajátos elemeket is tartalmaznak. Kezdve mindjárt azzal, hogy Hetényegyházán, Kerekegyházán és Dunavecsén ugyanaznap, néhány óra leforgásán belül került sor az ünnepségekre, amelyek ezzel egyfajta Guiness rekordot állítottak fel.

 

Hetényegyháza

Hetényegyháza

Kerekegyháza

Kerekegyháza

Kerekegyháza

Dunavecse

 

Balról fehér ingben Zsigó Viktor, mellette Dudás László rováskutató
és Pataki Ferenc, a dunavecsei Álmos Fejedelem Rovó-Kör vezetője

Természetesen kellett ehhez a helybéliek akarata és szándéka, a faragók kézügyessége, polgármesterek ünnepi beszéde, a települési lakosság és a műsorozók részvétele, de mindhárom esetben a rovásírásoktató Zsigó Viktor kezdeményezése indította el a folyamatot.

Sződön a település székely származású lakóit is meglepték a hősök napi megemlékezéshez kötött táblaavatással, ami Heiczinger Miklós, a Misztrál együttes helybeli tagjának kezdeményezésére valósult meg. Sajátossága, hogy nem a település határában, hanem a központban lévő templom mellett fogadja az oda érkezőket, az ünnepségen részt vett a körzet országgyűlési képviselője, Harrach Péter is.

A sződi asszonykórus

Zászlóátadás

Puskás Szilveszter alpolgármester
Hertel László polgármester
Harrach Péter országgyűlési képviselő

A sződi újság címlapján

Látrányban június 4-én, a gyászos trianoni békekényszer alkalmából állított emlékművel egyidejűleg avatták fel a rovásfeliratos településtáblát. A történeti áttekintést ifjú Forrai Márton, a Forrai Sándor Rovásíró Kör tagja (csak névrokona tanár úrnak) mondta el és adta át a székely nemzeti lobogót.

 

A Trianon emlékműnél,
a helybeli kezdeményező Dr. Czappán Magdolna
és Tóth László (volt) polgármester társaságában

ifjú Forrai Márton a települési rovástáblánál...

... és az általa megszenteltetett székely lobogóval

A tolna megyei Felsőnyéken a Nyék települések háromnapos találkozója adott kellő alkalmat Ács István polgármester kezdeményezésének, amelyet közös Istentisztelet követett a református templomban.

 

Végül, de nem utolsósorban a felvidéki Udvardon Molnár Béla, a Rákóczi Szövetség helyi elnöke kapcsolta össze a Majtényi Adolf Magyar Tannyelvű Alapiskola fennállása 60. évfordulójának ünnepségét a táblaavatással. A huszárnak öltözött iskolások díszőrsége mellett itt is lehetetlen felsorolni az összes résztvevőt,
támogatót, faragót, verselőt, ráadásul a közelgő viharfelhők mindaddig megkíméltek "áldásuktól", amíg az utolsó szó is el nem hangzott. Rögtön utána szakadni kezdett.

Molnár Béla, a Rákóczi Szövetség udvardi elnöke
és Kálazi József polgármester

 

Zászlóátadás Molnár Bélának és Salgó Tibornak

Szabó Ferdinánd és Bencze Róbert, a táblakészítők

 

Salgó Gabriella rovásíró
és Z. Urbán Aladár (Palóc Társaság elnöke)

A rovásfeliratos táblaavatás napjainkra csaknem minden esetben túlmutat ősi írásműveltségünk puszta felelevenítésén, része lett a települések ünnepi rendezvényeinek, politikusok, népművészek, hagyományőrzők vesznek rajta részt, akik hitet tesznek a magyarság összetartozása mellett. A felsorolt esetekben, a Forrai Sándor Rovásíró Kör csak ilyeneken ad át székely nemzeti lobogót, helyi kezdeményezésre helybéli mesterek faragták, díszítették a feliratokat.

A csíkszeredai kezdeményezésnek ez a jövőbe mutató üzenete.

Szakács Gábor
Aranytarsoly 2010 december

Nyitólap
NYITÓLAP
Csíkszereda üzenete
Oldal tetejére