Nyitólap
ÉLŐ ROVÁS
Csólyospálos

Csólyospálos

Szűcs Tamás János írását a 2013 szeptember 12-én megjelent Csólyospálosi Hírek Helyi hírek rovatából vettük át köszönettel.

2013 augusztus 18-án Csólyospálos is csatlakozott nemzeti írásunk, az emberiség és a magyarság közös kulturális örökségének részét képező székely-magyar rovástáblákat állító településekhez. A táblák állíttatásának ötlete 2011-ben merült fel bennem, egy olyan mozgalom alapján, ami a Forrai Sándor Rovásíró Kör nevéhez fűződik. Az általuk kezdeményezett és megvalósított táblák "települési beköszönő táblák", nemcsak Erdélyben, hanem Magyarországon, Felvidéken is jelen vannak. Településünkön közadakozásból valósulhattak meg a táblák!

A táblát állíttatták: Szabó Melinda és családja, Telek János és családja, Miklós Tibor és családja, Farkas Tibor, Éter László és családja, Kertész Norbert és felesége, Szűcs János és Kissné Birgés Jolán Piroska, Szűcs Ervin és családja, Gombos Mónika, Szűcs Tamás és Rózsa Anita. Megemlíteném még azokat, akik rengeteget segítettek: Kocsis Éva, Kulcsár Norbert, Á.Fúrús János, továbbá Balázs Antal sepsiszentgyörgyi fafaragó, aki megrendelésemre a táblát elkészítette. Az avatón közreműködtek a sepsiszentgyörgyi Kriza János Unitárius Vegyes Dalárda tagjai. Ők hozták a székely zászlót, melyet a rendezvényen Balázs Antal nyugalmazott pedagógus, fafaragó adott át Á. Fúrús János polgármesternek. A Kiskunhalasi Városi Vegyes Kar, valamint a Csólyosi Tamburás Együttes is megtisztelte szereplésével az avatót. Szabó Bence a Tiéd ez az ország című verset szavalta el Tamás István tollából. Beszédet mondott a rovásírás kutató és tanító Kocsis Éva, akinek az egyik tanítványa Mándli Helga, a majsai Szent Gellért Katolikus Általános Iskola 5. osztályos tanulója, Friedrich Klára: Rovásíró gyerekeknek c. versét mondta el. A táblákat és a zászlót Sági Lajos atya szentelte meg. Szeretném megköszönni a segítséget minden kedves támogatónak! Engedelmükkel egy kedvenc idézetemmel zárom soraimat, melyet küldök ezúton minden ifjú honpolgárnak: "Ne félj, ne szégyelld szeretni a hazát! Ma a világpolgárság a divat, de te ne hódolj e divatnak. Inkább légy 'vad magyar', mint 'szelíd hazafi'. Mennél jobban szaporodnak a szelíd hazafiak, annál inkább lesz szükség a vad magyarokra." - figyelmeztette fiát a legendás székely mesemondó, Benedek Elek.

Szűcs Tamás János

Nyitólap
ÉLŐ ROVÁS
Csólyospálos
Oldal tetejére