Nyitólap
NYITÓLAP
Hagyománytisztelet Rákosmentén

Hagyománytisztelet Rákosmentén

Önkormányzati helységnévtábla avatás a XVII. kerületben

2003. június 21-én a Csíkszeredán alakult Székely Nemzeti Tanács felhívással fordult a székely településekhez, hogy az összetartozás és az önrendelkezés szándékának erősítése céljából rovásbetűkkel is tüntessék fel nevüket a közigazgatási tábláikon. Az elképzelés Magyarországon is követőkre talált, egyeseknél sajnálatos módon pártpolitikai színezetet kapott, ahol a táblaavatások alkalmával már szó sincs az eredeti elképzelésekről, a székely nemzeti lobogó átadását is pártzászló helyettesíti.


Az egyházak képviselői, középen Szakács Gábor,
mellette jobbról Riz levente, polgármester. (balról jobbra)

Budapest XVII. kerületében nem ezt a szemléletet követték. 2009. június 4-én a Trianon megemlékezéshez kapcsolt ünnepség keretében, a hagyományoknak megfelelő tiszteletadással avatták fel a Rákosligeti Polgári Kör kezdeményezésére a főváros első fából készült, rovásfeliratos településtábláját.

Idén február 21-én az önkormányzat továbblépett a megkezdett úton. Mivel közigazgatási táblái már elavultak, rossz állapotúak voltak vagy hiányoztak, időszerűvé vált cseréjük, illetve pótlásuk. A testületi döntés értelmében ettől a naptól új, nem rozsdásodó szendvicslemezből készült, graffiti elleni védőfóliával ellátott, Isten hozta feliratú fémtáblákkal fogadják a kerület határára érkezőket. Ezekre Rákosmente címere mellett székely rovásírással is felkerült az üdvözlő szöveg, mely a kerületbe látogató, átutazó vagy hazaérkező polgárokat köszönti, míg hátoldalán a távozóktól búcsúzik tisztelettel. A tíz új táblát rövidesen a kerületen átvezető minden út mellé kihelyezik.

A táblaavatásoknál megkerülhetetlen szempont, hogy helyi kezdeményezésre, helybeliek írják meg a rovásfeliratot, míg sajnálatos ellenpélda, hogy sok településen még ezt a fáradságot sem veszik, hanem egy központilag megküldött feliratot használnak. Ebből egyértelműen kitűnik az elkötelezettség hiánya és ugyanezt a felületességet jelzi a települési címerek elhagyása is a táblákról, aminek következtében azok beolvadnak az út menti hirdetőtáblák tömegébe.


Az avató ünnepségen Riz Levente, a kerület polgármestere, országgyűlési képviselő ismertette a Rákosmente városhatárát jelző új táblák jelentőségét, üzenetét, rövid áttekintés hangzott el a rovásírás hagyományairól, emlékeiről és azokról a történelmi személyekről, akik kutatásaikkal, tevékenységükkel segítették a magyarság ősi írásműveltségének fennmaradását. Közöttük igen sokan egyházi emberek voltak, így Thelegdi János, Nyitra püspöke már 1598-ban összeállította az első, Rudimenta című rovásírásos tankönyvecskét, míg Forrai Sándor református presbiter 1975-ben bemutatott rovásírás vándorkiállításával keltette ismét életre a II. világháborút követő évek teljes mellőzése után.

Az ünnepi beszédeket követően az ökumené jegyében az evangélikus, görögkatolikus, római katolikus és református egyház képviselői áldották meg az új táblát.

Szakács Gábor

Magyar Demokrata 2012/10.

Nyitólap
NYITÓLAP
Hagyománytisztelet Rákosmentén
Oldal tetejére