Nyitólap
ÉLŐ ROVÁS
Három művész, három szép hölgy...

Három művész, három szép hölgy, három gyönyörű alkotás és mindhárom a rovásírással kapcsolatos

Ábécé sorrendben:

Balogh Edit kárpitművész: Corpus

A rovásírást gyermekkora óta ismeri, mivel Székelyföldön, Marosvásárhelyen született. Bár nem használja a mindennapokban, de fontosnak tartja szellemi örökségünk részeként.

A Corpus című kárpiton a Dálnoki Rovásfeliratot Szakács Gábor fedezte fel a Magyar Krónika című havilap 2016 januári első számában. A Dálnoki Felirat Dózsa György szülőfalujában, a 14. században épült református templomban látható és 1526-ban készült. A rovásírásos részt kiemeltem, de érdemes a szép műalkotás egyéb részleteiben is elmélyedni.
A Corpus és részlete

Józsa Judit kerámiaszobrász: Magyar Örökség I.- II.

Aznap, amikor kezembe vettem a könyvet, ezt írtam róla: Órák óta nézegetem, lapozgatom, csodálom. Több alkotáshoz térek mindig vissza, hát persze, hogy az egyik a Rovásírás, utána a Szeretet, Hősiesség, Büszkeség. Nekem pedig az egész könyvről az jut eszembe: Magyarság - Nemesség.
Megvásárolható a Józsa Judit Galériában, Budapest, V. kerület, Városház u. 1.

Magyar írásbeliség-Rovásírás

Stekly Zsuzsa tűzzománc művész: Történelem óra

Őstörténetünk, történelmünk hősei, neveik rovásírással: Nimród, Hunor, Kattar, Szemény, Torda, Bendegúz, Huba, Atilla, Csaba, Álmos, Árpád, Vajk-István. Jó lenne, ha gyermekeink az iskolai történelem órákon mindegyiküket megismerhetnék. Az óra számlapja körül jelenetek életükből és a Nagyszentmiklósi Kincs 2-es korsójának egyik korongja is feltűnik. http://www.zomancmuves.hu/


Történelem óra

Atilla

Árpád

Vajk-István

 

Friedrich Klára

Nyitólap
ÉLŐ ROVÁS
Három művész, három szép hölgy...
Oldal tetejére