Nyitólap
ÉLŐ ROVÁS
Isten hozta! Az első budapesti...

Isten hozta!

Az első budapesti önkormányzati, kerületi rovásfeliratos helységtábla*

Újsághír: Kovács Péter (Fidesz) Budapest, XVI. kerületének polgármestere 2010 június 18-án rovásfeliratos településtáblát avatott, másnap a rovásírásverseny döntőjének védnökeként vett részt a kerületben tartott rendezvényen.

A rövid hírekben nincs idő, s hely a mégoly jelentős események magyarázatára sem, márpedig mindkét helyszínen a magyarság jövője szempontjából meghatározó történések zajlottak. Kovács Péter polgármester vállalásával Budapest egyik kertvárosi kerülete is csatlakozott a 2003-ban Csíkszeredán indult mozgalomhoz: "...Kérjük székely településeink önkormányzati testületeit, hogy a helységtáblákon tüntessék fel a települések nevét székely rovásírással is!"

Az alkalom egyediségét ezúttal az adta, hogy első ízben fordult elő, hogy egy polgármesteri hivatal Isten hozta kezdetű, rovásbetűkkel is megjelenített felirattal újakra cseréltette a kerület határát jelző táblákat valamennyi átvezető útvonal mentén.

Ha volt is egyes önkormányzatoknak fenntartása ezek kihelyezésével kapcsolatban, ettől kezdve már csak elhatározás kérdése, hogy adják-e nevüket a mozgalomhoz, mely a székelységgel való összetartozást erősíti és önrendelkezésük kivívását támogatja.

Kovács Péter az általa vezetett kerületben a 2000-től megrendezett Kárpát-medencei Rovásírásverseny és Műveltségi Találkozó döntőit is támogatta, a szervező Forrai Sándor Rovásíró Kör felkérésére a védnökséget elvállalta. 2010 június 19-én a rendezvénynek kezdetektől helyt adó Móra Ferenc Általános Iskolában (igazgató: Dr. Jeszenszkyné Gallai Gabriella) elhangzott köszöntőjét a történelmi Kárpát haza és a németországi cserkészek képviselői előtt mondta el. A táblák szövegének rovásra átírását Barta József grafikus készítette.

Szakács Gábor: Isten hozta! Magyar Demokrata, 2010, június 23 (részlet)

*A 2009 június 4-én Rákosligeten avatott tábla Budapest egy kerületrészének táblája, mint ilyen, valóban az első helységtábla a fővárosban. Hivatalos önkormányzati helységnévtáblaként viszont a XVI. kerületi az első.

Nyitólap
ÉLŐ ROVÁS
Isten hozta! Az első budapesti...
Oldal tetejére