Nyitólap
ÉLŐ ROVÁS
Kápolna Istennek, Embernek...

Kápolna Istennek, Embernek...

"Valaki járt itt egyszer és minden lábnyomából
forrás fakadt vagy kápolna kerekült…"

Galgamácsai levelező társam, Ballán Mária küldött képeket a település határában, Kiskúton épült körkápolnáról. Megálmodója, létrehozója Negyela Zsolt vállalkozó, akiben három éve, egy zarándokúton merült fel ez a szép gondolat, mely idén testet is öltött.


Fénykép a kápolna ismertetőjéből

Azon kívül, hogy a körtemplomok az ősi magyar építőművészet jellemző részei, Negyela Zsolt a kápolna díszítéséhez a magyar rovásírást is felhasználta. Ő égette fába a betűket, amelyek a kapu és a bejárat felett, valamint a berendezési tárgyakon is megjelennek. Nem csak díszítések ezek a betűk, hanem a velük kifejezett gondolatot meg is nemesítik, mint a gyémántot a foglalat. A kápolnát 2017. június 24-én szentelte fel Beer Miklós, a váci egyházmegye püspöke.

Körkápolna és rovásírás - mindkettő erősen vonzott minket, így Szakács Gáborral Galgamácsára utaztunk. Negyela Zsolt édesapjával, valamint Ballán Marikával és Attilával egy békés órát töltöttünk a kápolnában és az azt körülvevő varázslatos őszi tájban. Elmerültünk Negyela Pál kápolnáról szóló történeteiben és a gyönyörű oltárkép felhőiből és vízfodraiból elősejlő alakok szemlélésében.

A kapu felirata: "Ez a kapu nem kizár, hanem megmutatja a befelé vezető utat."


A kapu felirata Fényképezte: Ballán Mária

A bejárat felirata: "Hálából a Mindenható Atyaistennek, ki mikor meggyengültünk lélekben, közénk született Jézus Urunk képében, hogy a szeretetre szóval és cselekedettel megtanítson, hogy ki benne hisz, örök élete legyen."


A bejárat felirata Fényképezte: Friedrich Klára

A kápolnában időnként énekléssel, imádkozással virrasztanak a hívek. Ottlétünk alatt is érezhető volt, hogy a Jó Isten és az ő Szentjei elfogadták házuknak a Galgamácsa-Kiskút-i körkápolnát.


A kápolna keresztje
Fényképezte: Ballán Mária

(A cím alatti idézet Búcsú Székelyföldtől c. versemből származik.)

Friedrich Klára

Nyitólap
ÉLŐ ROVÁS
Kápolna Istennek, Embernek...
Oldal tetejére