Nyitólap
ÉLŐ ROVÁS
Mikepércs és Felsőszeli példája

Mikepércs és Felsőszeli rovásfeliratos táblái

A rovásfeliratok történetének könyvében október hónapban ismét sajátos fejezetet nyithattunk. A két történet példaértékű.

Mikepércs

A Székely Nemzeti Tanács ajánlása nyomán a rovásfeliratos településtáblák kihelyezését szervező Forrai Sándor Rovásíró Kör honlapjának rovásfeliratokat gyűjtő fényképtárába 2009. június 27-én posta érkezett. A kép a Debrecen melletti Mikepércs község határában felállított, tökéletes helyesírású rovásfeliratos településtáblákat mutatott. Ekkor úgy gondoltuk, hogy lakói megérdemelnék bekapcsolásukat a székely nemzeti zászlóval megajándékozottak közösségébe, ezért felajánlottuk egy utólagos avatás lehetőségét.

A mikepércsi táblaavtók

Nem kis örömünkre Tímár Zoltán polgármester úr elfogadta ajánlatunkat és október 28-án sor kerülhetett az ünnepségre. Bár a csípős szél nem fogadta kegyeibe a résztvevőket, senki nem tágított. Először Kovács Rita tanuló olvasta fel a Fehér ló mondáját, majd három iskolatársával (Kikerics Népdalkör) kedves dalaikkal melegítették fel a fagyoskodókat. Cseke Lajos a Tímár Zoltán által megálmodott táblaállítás (Csekéné Papp Gyöngyi volt a polgármester segítségére) történetét elevenítette fel, míg Csengeri Miklósné, a Hunyadi János Ált. Isk. igazgatója a település vezetőinek és iskolájának nemzeti szellemiségéről tájékoztatott, mutatott be az intézményében rovásbetűkkel hímzett terítőket.

A Hunyadi János Ált. Isk. rovásbetűkkel hímzett terítői

Mikepércsi emlékoszlop

Rovásbetűkkel írt Himnusz az iskolában

E sorok írója Szent Korona és Rákóczi imája című dalok eléneklésével járult hozzá az alkalomhoz illő hangulathoz, összefoglalta a 2003-tól történt táblaavatások jelentőségét, egyben kérte a Cseke Lajosnak és Pohly Szilviának átadott székely nemzeti zászló kihelyezését a település ünnepein. Ezt követően a Bessenyei József asztalosmester készítette rovásvésetes táblát Czapp József református nagytiszteletű úr és Csordás Gábor római katolikus káplán áldotta meg.

Az előzményekhez tartozik, hogy egy tanuló, a 2007. évi Kárpát-medencei Rovásírásverseny döntőjében is résztvevő Cseke Boglárka ellenőrizte a rovásfelirat helyességét. Erre eddigi tudomásunk szerint még nem volt példa. A Cseke családban mindenesetre jó helyre hullott a tudás magja, amiért Friedrich Klárával köszönetünket fejezzük ki a tanulónak és szüleinek.

Felsőszeli

Nem kevésbé örvendetes hírről kaptunk tájékoztatást a felvidéki Felsőszeli Széchenyi István Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolából, Mészáros Magdolnától. A Bercsényi Miklós Hagyományőrző Csapatban rovásírás oktatással is foglalkozó tanárnő 2006 óta viszi tanítványait a Z. Urbán Aladár szervezte Felvidéki Rovásírásversenyekre. Ott fogta meg a rendező vásárúti iskola bejárata feletti rovásfelirat és döntötte el, hogy saját intézményükben is javasolja ezt az iskola vezetésének. A jóváhagyást követően kereste fel volt tanítványát, Ambrus Dávidot, aki több kopjafa faragásánál segédkezett. A fiatalember faanyagot biztosított, megtervezte a rá kerülő szöveg elhelyezését, majd kifaragta a betűket és a magyaros díszítőelemeket, majd az egészet belakkozta.

A tábla az iskola folyosójának közepén kapott helyet a névadót ábrázoló festmény és az iskola, ill. a község címere között. Az ünnepélyes avatásra 2009. október 16-án reggel került sor azon rendezvénysorozat keretén belül, melyet a magyar oktatás újraindításának 60. évfordulója tiszteletére szervezett az iskola.

A felirat az iskola folyósón

Az ünnepi műsort Csalogány gyermekkaruk nyitotta meg Magdolna vezényletével, majd Andrikovics Bianka és Molnár Dóra szavalata hangzott el. Az igazgatónő, Pónya Zsuzsanna üdvözlő szavait követően indokolta, hogy miért is döntöttek a rovásfeliratos tábla elhelyezése mellett. Ambrus Dávid a tábla leleplezése után szerényen megjegyezte, örömmel fogadta a felkérést, hisz ő is sokat foglalkozik szabadidejében a magyarság történetével és az ősi harcmodor tanulmányozásával, a barantával. A gyerekeknek jó tanulást és sok sikert kívánt.

Ezután Mézes Rudolf, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége országos elnöke szólott, aki szintén elismeréssel adózott a merész elhatározásnak és annak míves kivitelezésnek. Reményét fejezte ki, hogy a XXI. században reneszánszát élő rovásírás nemcsak kellemes időtöltés, hanem újabb lehetőség arra, hogy tisztában legyünk azzal, kik vagyunk és merre tartunk. Az igazgatónő megköszönte a faragó áldozatos munkáját, s átnyújtotta neki az iskola jubileumi emlékkönyvét, melyet az évforduló kapcsán jelentetett meg az iskola.

A Felsőszeli Széchenyi István Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola
Csalogány gyermekkara

Ambrus Dávid tanáraival
és az igazgatónővel

Végül Mészáros Magdolna adott át elismerő oklevelet a Magyarország Felfedezői Szövetség elnöke, Rakó József nevében a nemzeti hagyományok ápolásáért kifejtett tevékenységért. Ezt az oklevelet a Belgiumban élő kedves támogató, Horváth Vilmos alapította feleségével, Ötves Erzsébettel.

A beszámolót csupán egyetlen részlettel egészítjük ki. Ugyanis Mészáros Magdolna újabb tanítványával vett részt 2009-ben a Forrai Sándor Rovásíró Kör szervezte X. Kárpát-medencei Rovásírásverseny és Műveltségi Találkozó budapesti döntőjén.

Szakács Gábor

Arany Tarsoly 2010. január 5.

Nyitólap
ÉLŐ ROVÁS
Mikepércs és Felsőszeli példája
Oldal tetejére