Nyitólap
NYITÓLAP
Nyilatkozat

Nyilatkozat

Mivel a rovásírás iránt érdeklődők - főként rovástábla állítás ügyben - gyakran összekevernek minket a Rovás Alapítvánnyal, szeretnénk leszögezni, hogy a Forrai Sándor Rovásíró Körnek, valamint Szakács Gábornak és e Nyilatkozat írójának semmiféle köze nincs az Alapítványhoz. (Lásd honlapunk Élő Rovás rovatának Rovásfeliratos településtáblák fejezete)

Az első magyarországi rovásfeliratos településtábla állítás a Forrai Kör felhívása nyomán 2007 szeptemberében a Kunszentmiklósi Megmaradás kezdeményezésére.

Sőt megdöbbentőnek és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az Alapítvány egy hatósággal, a Magyar Közút Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársasággal összefogva megpróbálja megakadályozni az ingyenes, tehát számukra anyagi hasznot nem hozó hagyományos rovásírásos helységnévtábla állításokat. Többen kaptak elutasító választ a Magyar Közút...-tól, mert a "táblakép nem felel meg a Rovás Alapítvány honlapján lévő táblaképnek."

Felmerül a kérdés, jogszerű-e, hogy a Magyar Közút... pályáztatás nélkül a Rovás Alapítványt bízta meg a táblák elbírálásával, valamint hogyan állapította meg a Rovás Alapítvány tagjainak erre való szakmai alkalmasságát.

Mivel a Székely Nemzeti Tanács nyomdokain Szakács Gábor által 2007 óta szervezett hagyományos, egyedi és a helybéliek által alkotott tábláknak közösség és nemzettudat építő hatása van, feltehető, hogy az Alapítvány célja nem csak a pénzszerzés, hanem ezen közösségek létrejöttének megakadályozása is.

Wittner Mária mondta: "Van, aki 1956-ért él és van, aki 1956-ból él". Ez a rovásírásra is vonatkoztatható.

Friedrich Klára

2011. április 22.

Nyitólap
NYITÓLAP
Nyilatkozat
Oldal tetejére