Nyitólap
ÉLŐ ROVÁS
Gyász és bizodalom

Gyász és bizodalom

Rovásfeliratos helységnévtábla Gödön

Trianonról, a múlt tragédiájáról a jövőbe vetett bizalommal emlékezett meg a gödi önkormányzat június 4-én 16 órakor, ahol a jövőt a városba vezető utak mentén felállított rovásfeliratos helységtáblák jelképezték. Egy év sem telt el a Kunszentmiklósi Megmaradás táblaavatása óta, amelyet Szigetszetmiklóson a Nagyar Nemzeti Front kezdeményezése követett. Erre ezúttal is az MNF és helyi elnöke, Farkas Éva tett javaslatot a képviselőtestületnek.


Friedrich Klára, Halász László, Őzné Ági, Farkas Éva, Szakács Gábor, Őz János

A város polgármestere, Markó József köszöntője után az elnökasszony idézte fel a 88 évvel ezelőtti gyásznapot, egyben reményét is kifejezte: "Ez az ország élni akar és ezt a megmaradást nem csak a mindannyiunk testében lakozó géneknek köszönhetjük, hanem a nemzeti kulturális örökségeink is segítségünkre vannak. Egyik ilyen nemzeti örökségünk a rovásírás is, mely a nemzet kincse. A világtörténelem nem ismer régebbit székely-magyar rovásírásnál!" - hangsúlyozta beszédében, majd hivatkozott a Székely Nemzeti Tanács 2003-as mozgalomindítására.


A kunszentmiklósoi Iloncsuk kun szabadcsapat

Friedrich Klára a kun rovásírásról, Szakács Gábor múltunk nagyjairól, köztük a rovásíró II. Rákóczi Ferenc iránti tiszteletről énekelt és tartott rövid előadást. Megemlítette, hogy a Forrai Sándor Rovásíró Kör a székely példa nyomán szervezi a magyarországi rovásjeles helységtáblák kihelyezését, amelybe rövidesen újabb települések kapcsolódnak.


Szotyori Nagy Gábor református lelkész

Bár Göd városa harmadik a sorban, ám itt történt először, hogy egyházi ember Szotyori Nagy Gábor református lelkész személyében megáldotta a rovásfeliratos helységtáblát, Jedlicska János gödi fafaragó mester munkáját, egyben felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy a múlt tisztelete mellett ne feledkezzenek el jelenkorunk feladatairól sem.


Farkas Éva, Szakács Gábor és Markó József polgármester

A bensőséges hangulatú ünnepségen Lengyel György szavalta el gyönyörűen a magyar nemzet fájdalmát, a helybeli Huzella Tivadar Általános Iskola diákjainak énekkara és a váci Szent Cecília Kórus dalokkal emlékezett, míg a kunszentmiklósi Iloncsuk Szabadcsapat korhű öltözékben látványos kun harci bemutatót tartott. Tiszteletét tette az előző két táblaavató város küldöttsége is, amelyekhez a gödiek csatlakozásával a legközelebbit már hármasban fogják felkeresni.
A táblaavató rendezvény befejezéseként Szakács Gábor átadta Markó Józsefnek és Farkas Évának a Székely Nemzeti Tanács ajándékát: nemzeti zászlójukat és elismerő oklevelüket. A székelyek e napon újabb barátokkal erősödtek!

Aranytarsoly 2008. júliusi száma

Nyitólap
ÉLŐ ROVÁS
Gyász és bizodalom
Oldal tetejére