Nyitólap
ÉLŐ ROVÁS
A pácini rovástábla

A pácini rovásfeliratos helységnévtábla

Miközben sok nagyvárosban értelmetlen kakaskodás folyik az eltérő szemléletű csoportok és politikai irányzatok között, egy másfél ezer lelket számláló kis település példát mutatott a békés egymás mellett élésre. 2008 július 4-6-án Pácinban rendezték a XIII. Bodrogközi Napokat.


Barati Attila polgármester

Sárospataktól nagyjából húsz kilométerre, a szlovák határon fekvő községet ma már nem választja el a Felvidéktől határkorlát. Mivel az egykori útlevél vizsgáló épületet lassan a gaz is benövi, Trianonban elszakított magyar testvéreink is akadálytalanul érkezhettek a "Határmenti kulturális találkozó"-ra. A helybeliekkel együtt meglepődve tapasztalhatták, hogy a tömegtájékoztatásban állandóan hangoztatott magyar-cigány ellentétnek itt nyoma sem volt, jóllehet ez utóbbi népcsoport aránya igen magas a környéken. A Mágochy Várkastélyban megszemlélhették a Roma Integráció Évtizede program keretében szervezett nemzetközi fényképpályázat díjnyertes képeit, megnyitóján meghallgathatták a Muzsikus Lelkek Hagyományőrző Egyesület zenés műsorát.


Fejér Zoltán református tiszteletes

A szervezők a rendezvénysorozat középpontjába II. Rákóczi Ferenc Nagyságos Fejedelem személyét állították követendő példának, amint azt Barati Attila polgármester a Meghívóban is megfogalmazta. "Rákóczi világosan felismerte, hogy a nemzettudat, egyben a megmaradás alapja is az ősi múlt, a gyökerek ismerete, ez pedig műveltség nélkül nem megy" - mutatott rá a legfőbb feladatra.

A második nap műsorát már ennek megfelelően állították össze. Délelőtt a település határában avatták Magyarország negyedik rovásfeliratos helységtábláját, amelynek ilyetén megjelenítése az ősi Patzin nevet örökítette meg, amelyben a PAT sumérul Isten, az IN Hold jelentést hordoz. A Székely Nemzeti Tanács ajándékát, a népcsoport nemzeti lobogóját Szakács Gábor, a Forrai Sándor Rovásíró Kör elnöke adta át, majd Sárossy Tibor helybéli faragómester alkotását Fejér Zoltán református tiszteletes és Szemerszky Mihály görögkatolikus pap áldotta meg.


Szemerszky Mihály görögkatolikus pap

Nyitólap
ÉLŐ ROVÁS
A pácini rovástábla
Oldal tetejére