Nyitólap
NÉVADÓNK
Forrai Sándor: Az ősi magyar rovásírás...

Forrai Sándor: Az ősi magyar rovásírás az ókortól napjainkig


Számomra az a könyv jelenti az igazi értéket, amelyik meghatározó módon segíti világlátásomat és ismerete nélkül nem lenne teljes az életem. Ilyen kiadvány Forrai Sándortól Az ősi magyar rovásírás az ókortól napjainkig (1994). A tanár úr megfelelő szaktudással, minden szakmai igényt kielégítő színvonalon, ám mégis közérthető módon ismertetett meg rovásírásunk izgalmas történetével.

Összefoglalta az írások kialakulásának történetét Mezopotámiától az Indus völgyéig, Egyiptomtól a Húsvét-szigetekig. Kötetével lelkiismeretes tanár módjára hívta fel figyelmemet rovásírásos emlékeinkre, a rovásírás és napjaink gyorsírásának kapcsolatára, a rovásírást számunkra át/megmentő személyek szellemi nagyságára. Példamutatóan jelenik meg a könyvben a kutatás és az elért eredmények továbbadásának önzetlensége, az utódok felkutatásának szükségessé - ennek megfelelően kezdődtek a Kárpát-medencei rovásírásversenyek -, a nemzetféltés gondossága.

Ez utóbbi a "tankönyv" akár elsődleges üzenete is lehet, hiszen látjuk, hogy a magyarnál fiatalabb népek milyen erőteljesen dolgoznak kitalált történelmük és nem létező múltjuk elterjesztésén. Mi szerencsésebb helyzetben vagyunk, hiszen Forrai Sándor kiadványa alapján nekünk "csupán" a létező ősi értékeinket kell megismernünk és megismertetnünk. Ezért a könyvért mindazok hálásak lehetnek, akik ennek alapján, azóta saját nevükön - nem ritkán a tanár úr említése nélkül - jelentetik meg rovásírással foglalkozó köteteiket.

Szakács Gábor

Nyitólap
NÉVADÓNK
Forrai Sándor: Az ősi magyar rovásírás...
Oldal tetejére