Nyitólap
NÉVADÓNK
Forrai Sándor emlékkiállítás Tatán és Naszályon

Forrai Sándor emlékkiállítás Tatán és Naszályon

2016. március 17-én Tatán indult a Forrai Sándor tanár, rovásírás kutató munkásságát megidéző ez évi rendezvény sorozat. Pontosan születésnapjának előestéjén, mert 1913. március 18-án született (2007-ben hunyt el).

A Magyary Zoltán Művelődési Központban a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. szervezésében került bemutatásra a tanár úr által létrehozott és először 1975-ben bemutatott vándorkiállítás, melyet néhány éve Hódos László és felesége újított fel. A rendezvény létrejöttét Pákozdi Hajnalka, a Városkapu Zrt. munkatársa és a tanár úr fia, Forrai Zsolt közreműködése tette lehetővé. A kiállítást Dr. Varga András tanár, önkormányzati képviselő nyitotta meg. A megnyitón elhangzó előadásokat megtisztelte jelenlétével Michl József Tata város polgármestere és a Városkapu Zrt. vezérigazgatója, Berczelly Attila is.

Az előadások sorrendben: Szakács Gábor az általa megzenésített és II. Rákóczi Ferenc által írt vers előadása után Forrai Sándor műveit, munkásságát méltatta. Jómagam a kiállítás néhány darabjának történetéről beszéltem, fényképeken bemutatva jelenlegi állapotukat. Például a falról "letapogatott" Bögözi Rovásemlék maradványait vagy a szúrágások által erősen megviselt Énlakai Feliratot. Forrai Zsolt a Luigi Ferdinando Marsigli gróf által lemásolt botnaptár történetét ismertette, egyúttal beszélt a rovásírás és gyorsírás kapcsolatáról a gyorsírás egykori jeles művelőinek rövid bemutatásával. A Bárczy Zoltán által hitelesen újrafaragott botnaptár egyik példányát itt láthatta először a nagyközönség.


Kiállítás és előadás Tatán (Fénykép: Pákozdi Hajnalka)

A vándorkiállítás 2016-os második állomása a közeli Naszály, ahol a megnyitóra április 22-én került sor Tóth Tibornak és feleségének, Ottíliának kitűnő szervezésében. A kiállítást Tóth Tibor nyitotta meg. Az előadók és az előadott témák ugyanazok voltak, mint Tatán, ezeket a hallgatóság itt is nagy érdeklődéssel kísérte. Mindkét helyen kiosztásra került Forrai Sándor betűsora és Dorogi Ferenc Miklós róla írt verse rovásírással, melyet sokan ott rögvest el is olvastak az ábécé segítségével.


Kiállítás és előadás Naszályon (Fénykép: Pákozdi Hajnalka)

A magyar rovásírás 20. századi feléledésének egyik meghatározó eseménye volt a kiállítás 1975-ös első bemutatása. Örvendetes, hogy felújított változata az utóbbi években sok településen megfordult. Ez a változat a Forrai Sándor Rovásíró Kör és Forrai Sándor családjának tulajdona, gondnokai: Szakács Gábor és Hódos László.

Említésre érdemes még és kirándulásra jó szívvel ajánlom a Tatai Fényes Tanösvényt, melyet Pákozdi Hajnalka turisztikai ügyintéző hozzáértő kalauzolásában láttunk. Ez a természeti kincs, a láperdő különleges világa kimossa az ember fejéből a nagyvárosok mérgező porát és zaját.

Friedrich Klára


Tatai Tanösvény (Fénykép: Friedrich Klára)


Nyitólap
NÉVADÓNK
Forrai Sándor emlékkiállítás Tatán és Naszályon
Oldal tetejére