Nyitólap
ROVÁSÍRÁS
Aknay János a rovásírásról

Aknay János a rovásírásról

Aknay János festőművészt többször említettem a rovásírással kapcsolatban. A Magyar Hírlap 2019. február 23-i számában ( papír újság, nem világhálós!) Petrovics Gabriella beszélget vele (részlet):

A nyolcvanas évek második felétől festményein megjelentek a magyar rovásírás jelek, amelyekkel teljesen egyéni stílust teremtett. Hogyan jutott el ehhez az ősi, a nyolcadik század végétől ma is élő írásrendszerig?

Aknay János: "A gimnáziumban volt egy osztálytársam, Tálos Péter, aki nyelvész lett. Ő ismertette meg velem ezt az írásrendszert, bár én már gyerekkoromban találkoztam otthon ezekkel a jelekkel: László Gyula: A honfoglaló magyar nép élete című könyvében, amelyet szüleimmel gyakran lapozgattunk. Van olyan önarcképem 1964-ből, ahol Szent Ivánnak festettem magamat, és az ikonszerű kép mellett rovásírással van kiírva Szent Iván neve. A képírásjelek formailag is nagyon érdekeltek, megfogtak. Ahhoz a szerkezethez, amit a konstruktív művészetemben kerestem s mindig próbáltam megtalálni és megalkotni, nagyon illettek ezek a jelek. A betűk formája gyakran háztetőt, angyalszárnyat, vagy absztrakt angyalt adott ki, ugyanakkor így néhány dolgot el lehetett mondani kódolva."

A kép nagyobb méretben a művész honlapján tekinthető meg: http://aknay-janos.hommage.hu/?q=hu


Nyitólap
ROVÁSÍRÁS
Aknay János a rovásírásról
Oldal tetejére