Nyitólap
ROVÁSÍRÁS
Idegen betű Tomory Zsuzsa kopjafáján

Idegen betű Tomory Zsuzsa kopjafáján

Tomory Zsuzsa magyarság kutató 2016 novemberében hunyt el, honlapunk KITEKINTŐ rovatában olvashatnak róla a megemlékezést. Nagyon megörültem, amikor a Magyarok Világszövetsége Hírlevelében olvastam, hogy Zsuzsának Csíksomlyón állítanak idén kopjafát. A kopjafa állítás 2017. június 3-án megtörtént, és akik nem tudtunk jelen lenni, más tisztelőivel imádkoztunk, gyertyát gyújtottunk ugyanazon időben. Azonban a fényképek érdekes módon két hónapig nem érkeztek meg az eseményről, majd pedig szomorúságot okoztak. Bár a kopjafa gyönyörűen faragott, de a Tomory név hibásan, egy a rovásírásunkban soha nem volt Y-al látható. Így az oda rótt név nem TOMORI, hanem TOMORJI vagy TOMORIJ.

Háromszorosan is szomorú ez.

Először, mert Zsuzsa Magyar Adorján kutató volt, rajongott a betűiért, illett volna ezekkel rávésni.

Másodszor, mert éppen Székelyföldön történt meg ez, ahol a legtöbb rovásemlékünket megőrizték.

Harmadszor, mert Zsuzsa végig izgulta velünk a Unicode szabványosítást, kiállva a székely-magyar rovásírás eredeti, ősi betűi mellett, tiltakozva az idegen betűk beépítése ellen, mivel Y régi, hiteles rovásemlékeinkben nincsen. Ez is példa arra, hogy a magyarság kevés meghagyott szent ügye folyamatos rombolásnak van kitéve.

Mint egy levelezésből kiderült, a kopjafa Y-ja a Rovásinfo-Rovás Alapítvány csapatának egyik tagjához köthető, aki az üggyel kapcsolatban magánszemélyeknek írt magánlevelemet is közzétette "csatornáján". Hogy kitől került hozzá, ez Zsuzsa ügyéhez képest jelentéktelen kérdés.


Tomory Zsuzsa neve Magyar Adorján betűivel.

Friedrich Klára

A kopjafa részlet Bálint Miklós fényképéről származik.

2017. dec. 17.

Nyitólap
ROVÁSÍRÁS
Idegen betű Tomory Zsuzsa kopjafáján
Oldal tetejére