Nyitólap
ROVÁSÍRÁS
Kassák Lajos Villámlás című képéről

Kassák Lajos Villámlás című képéről

Kassák Lajos: Villámlás című, 1948 táján készített festményén rovásjeleket fedeztem fel. Mivel művészettörténész szerettem volna lenni, számtalan festményről gyűjtöttem fényképeket, adatokat, kiállítási füzeteket.

A Megfejtések könyvének második kötetéhez jegyzeteimet átnézve, bukkantam a köv. bejegyzésre: Kassák: Villámlás-rovásírás? Sajnos kép nem volt hozzá, így mostanában találtam meg a világhálón a festményt, a kepzomuvesz.hermuz.hu oldalon, köszönet érte. Akkori kérdésemre igennel felelhetek, a képen rovásírás van. Jobb oldalon az IGY vagy GYI jelenik meg, nagy hasonlatosságot mutatva az Énlakai felirat DI összerovására, Kassáknál egy vonallal megtoldva.

A bal oldali betűcsoportozatban a kép címének, a Villámlás-nak minden betűje megtalálható (bár be kell ismerni, hogy az M-hez hiányzik a záró egyenes vonal). Megtalálható rajta a művész névjele is: K. L.

Kassák tehát nem csak díszítőelemként használta a rovásírást, hanem ismerte a hangértékeket is.

A Kerti motivum c. 1950-ben készült képén is több rovásjelhez hasonló alakzatot vehetünk észre, sőt egy szót is ki tudtam olvasni belőle, erről majd a könyvben.

Érdemes átnézni a mértani formákkal dolgozó művészek festményeit, rajzait, közülük bizonyára többen kihasználták a rovásbetűkben rejlő lehetőségeket, de ennél az irányzatnál a megfejtők belemagyarázásának is nagyobb a veszélye.

Friedrich Klára

Nyitólap
ROVÁSÍRÁS
Kassák Lajos Villámlás című képéről
Oldal tetejére