Nyitólap
ROVÁSÍRÁS
Kőkori játéktárgyak

Kőkori játéktárgyak

Az Arany Tarsoly 2007 novemberi számában írtam arról, hogy a Phaisztoszi Korong egy 3600 éves gyermekjáték, amelyet a gyakorlatban is kipróbáltam és sokoldalúan működött. Ez természetes, hiszen a játék egyidős az emberiséggel. Az emberi lélek és személyiség sivár és szegényes lenne játék nélkül. Játszva könnyebben, szívesebben, hatékonyabban tanul gyermek, felnőtt egyaránt. A játék fejleszti a feladatmegoldó gondolkodást, az új helyzetekhez való alkalmazkodást, a beszédet, a szókincset, a mozgást, az ügyességet, az emlékezőtehetséget, a társas kapcsolatokban való viselkedést, a bajtársiasságot, a kudarctűrést és kudarckezelést és még sorolhatnám…A természetes gyógyító eljárások között is óriási a játék szerepe. Erre csak egy példa a sok közül: amikor egy súlyosan dadogó kisgyermek önfeledten játszik, babáihoz, játékállataihoz beszél, táncol, énekel, megszűnik a dadogása.

Mindezek ellenére a játéktevékenység szakirodalma meglehetősen csekély, a Krisztus előtti időszakra vonatkozóan pedig elenyésző és tárgyi anyag nélküli. Könyvtári, múzeumi búvárkodásaim során elsősorban a kőkortól a honvisszafoglalásig terjedő időszakra kerestem adatokat. Ebből a korszakból sok olyan tárgyacskával vagy képpel találkoztam, amelyeket nem csak első rápillantásra, de alaposabban tanulmányozva is, játéktárgynak ítélhetünk. Alátámasztja ezt a feltételezésemet a tárgyak mérete, mivel gyermektenyérben, gyermekkézben elférnek, továbbá a belőlük több évezreden át is sugárzó kedvesség , báj, szeretet. A szakkönyvekben kultikus, rituális, vallási képzetekhez köthető, vagy ismeretlen rendeltetetésű leleteknek nevezik őket.

Eddigi tanulmányaimmal és előadásaimmal főként azt igyekeztem bizonyítani, hogy az írás és a hozzá tartozó műveltség létrehozói bolygónkon a Kárpát-medence őslakói, a magyarok elődei voltak. Pontosan rovásírásunk a legnagyobb érv ez mellett, melynek nagy számú korai emlékét tárta fel Torma Zsófia régésznő a XIX. század második felében Tordoson és környékén. Ez a több ezer, írásjeles agyagkorong feltételezésem szerint azt igazolja, hogy a magyarok elődeinél már az újkőkorban intézményes oktatás folyt s a korongok többségét a gyermekek készítették tanulás közben. Harminc évvel később a Nándorfehérvár közeli Vincsa településen hasonló leletanyagra bukkantak. Azóta ennek az írásnak még régebbi előfordulását is felfedezte Szakács Gábor újságíró a boszniai Nap piramisban, amelynek feltárását Semir Osmanagic piramiskutató végzi. Szakács Gábor véleménye szerint a piramisban talált jelek térben és időben kitágítják az elődeink által létrehozott, ma Tordos -Vincsa műveltségnek nevezett terület határait.

A továbbiakban néhány magyarázó mondattól eltekintve beszéljenek helyettem inkább a képek, melyeknek nagy része e műveltség területén előkerült tárgyakról készült. Az idézőjeles elnevezések tőlem származnak.

1. A "Hajas baba" lelőhelye Hódmezővásárhely-Kotacpart.
Kora 7000 év körüli. A II. világháború alatt megsemmisült,
12 centiméter magas volt.

2. "Égetett agyagból készült játékállatkák".
Torma Zsófia gyűjtése Tordosról
és a nándori barlangból. 6-7000 évesek.

3. "Öltöztető baba" Nándorfehérvár környéki feltárásról,
kora 6-7000 év.

4. "Cica és malac" Nándorfehérvár közeli feltárásból,
koruk 5-6000 év.

5. A színes kép a Magyar Nemzeti Múzeumból származó képeslap, rajta rézkori agyag állatszobrocskák Pilismarótról.
Koruk 5500 év körüli. Fényképezte Dabasi András

6. "Gyermek által készített és rajzolt agyag edényke". Kora kb. 5000 év. Magassága 10 cm, hosszúsága felül 17 cm, alul 14 cm. Lelőhelye: Szelevény-Vadas. A rajzolat rendkívül jellemző az iskolakezdés korára. Rovás "U" és "T" betűket láthatunk rajta.

7. "Hajas baba" Tiszadada-Kálvinházáról, magassága 10 cm, kora kb. 5000 év. A Nyíregyházi Jósa András Múzeumban látható.

8. "Öltöztető baba" Bicskéről, kora 5000 év körüli

9. "Forgattyú" Aszódról, kora 5000 év körüli

10. "Fiú baba" Vas megyéből, kora 5000 év körüli

11. "Játék lovaskocsi" Budakalászról, a kocsi első ábrázolása Európában. Égetett agyag. 9,2 cm hosszú, 8,1 cm magas.
Kora 4000 év.

12. Madár alakú agyagcsörgő, kora 3600év, magassága 15,5 cm, hossza 7,3 cm. Lelőhelye: Királyszentistván,
látható a veszprémi Bakony Múzeumban.

Kitekintés két rokon műveltségbe

13. Az Indus völgyéből, Mohendzso-Dáróból egy 4300 éves játékkocsi

14. Etruszk gyermekjáték, kora 2500 év körüli.

A KÉPEK FORRÁSAI

Gimbutas, Marija: The gods and goddesses of the old Europe (1974)
Kalicz Nándor: Agyagistenek (1970)
Kalicz Nándor: Figürliche Kunst und bemahlte Keramik aus dem neolithikum Westungarns (1998)
Kalicz Nándor-Makkay János: Die Linienbandkeramik in der grossen ungarischen Tiefebene (1977)
Kovács Tibor: A bronzkor Magyarországon (1977)
László Gyula: Vértesszőlőstől Pusztaszerig ( Gondolat, 1974) Postgate, Nicolas: Az első birodalmak (Helikon, 1985)
Roska Márton: A Torma Zsófia gyűjtemény az Erdélyi Nemzeti Múzeum Érem és Régiségtárában. (1941)
Tomory Zsuzsa: Kezdeteink (1995)
Winn, Shan, M.M.: Pre writing in south-eastern Europe (1981)

Friedrich Klára - 2007.

Nyitólap
ROVÁSÍRÁS
Kőkori játéktárgyak
Oldal tetejére