Nyitólap
ROVÁSÍRÁS
Madéfalvi rovásfelirat

Madéfalvi rovásfelirat

Bizonyára a rovásírók és nem rovásírók közül sokan megállnak a Madéfalvi Emlékmű előtt, hogy emlékezzenek a kegyetlen magyarirtás áldozataira. (Sajnos volt még több is).

A rovásírókat azért említem külön, mert Madéfalvának rovásfelirata is van. Jómagam nem tudtam erről és a "Mandicsban" sincs benne.

Akinek ezt az ismeretet köszönhetjük, az Németh István, aki a Balatonfüredi Református Egyházközség gondnoka volt, jelenleg nyugdíjas. Tőle kaptam ezt a levelet:

"2003-ban Madéfalván járva találtam egy érdekes rovás szöveget a Református Parókia kapujának oszlopain. Elsőre csak morogtam magamban, hogy mit írhatott ez a székely legény, de aztán a latin betűket a rovott sorrendben és irányban leírva egyből kijött a 90. Zsoltár első sora és a Dicsőség Istennek.
Lemásoltam egy papírra, megmutattam Miklós Ferenc lelkipásztornak, aki Alsórákos szülötte és '89-óta él Magyarországon. Mosolygott rajta és büszke volt székely atyafiának talányos megoldására."

A feliratnak két különlegessége is van: Az egyik, hogy alulról felfelé halad. Bizonyára készítője úgy gondolkodott, hogy a Földről száll a zsoltár Isten felé.
Németh István szerint ennél kézzel foghatóbb oka volt: "Az oszlopra a rovást, készítője egy megfelelő állványra fektetve véste. Aztán nem jobbról balra, hanem balról jobbra haladva - ami persze fordított sorrend az eredetihez képest - írta meg az oszlopokat."

A másik különlegesség a két fajta Ö (Ő) betű. A DICSŐSÉG szóban azt látjuk, melyet Dobai István jegyzett le 1753 május 2-án. Az ELEITŐL szóban egy egészen újszerű megoldást látunk, a két vonalka nem kívülről helyezkedik el a hajlított vonal "hátán", hanem belül és függőlegesen. Ötletes, székelyes megoldás.

Friedrich Klára


Németh István másolata a Madéfalvi Feliratról


Ő betű

Nyitólap
ROVÁSÍRÁS
Madéfalvi rovásfelirat
Oldal tetejére