Nyitólap
ROVÁSÍRÁS
Szádelői kőfelirat

Friedrich Klára: Szádelői kőfelirat

György Horváth László református lelkész Torna tanúja - Becskeháza című könyvében (Inter Business Kiadó, 1995) olvastam a következő részletet:

"Vincze Ildikó miskolci képzőművész hallva a Szádelői völgy legendáit, ismerve Molnár V. József előadását a szádelői baladákról, elindult megkeresni a csodavölgy helyszíneit, 1995-ben. Egy misztikus helyre jutottak el a szorosban, ahol úgy csobog a patak, mintha a föld alól zene szólna. Gyanították, hogy azon a helyen állanak, ahol Degezich, Attila szeretett fia szárnyas lovával lezuhant a szikláról. Az egyik lehajló kőre a következőket vésték fel:
Hogy kik és mikor? Erre talán csak a jövendő adja meg a választ."

A két kérdésre én sem tudom megadni a választ, bár az írás jellegénél fogva a Nagyszentmiklósi Kincs karcolt jeleitől kezdve a 12-13. századi gyűrűfeliratokig hasonlóságokat mutat.

Megfejtésem jobbról balra haladva: SZÜVeTeT éN eSTe T T...

A SZÜVET szövétneket jelent, ez világító eszköz, szurokkal bevont kötélfonat, melyet a szabad ég alatt régen gyertyaként használtak.

Az első betű, az SZ külön áll, majd az Ü, V, T egyberóva, a második T ismét külön. Utána külön az N, végül a két T, mely valószínüleg névjel. A szöveg nem teljes, talán az eleje és a vége is hiányzik. Például, feltételezve: E helyen sokszor gyújtottam szüvetet én este: T. T. Vagy: Sokszor gyújtottam szüvetet én este itt... Ebben az esetben a T.T. névjel helyett az ITT szó a megfejtés.

Az egyéb karcolatok olyan töredékesek, hogy csak erős feltételezések árán lehetne őket magyarázni.

Nyitólap
ROVÁSÍRÁS
Szádelői kőfelirat
Oldal tetejére