Nyitólap
ROVÁSÍRÁS
A kézdivásárhelyi református temető rovásfelirata

Friedrich Klára: A kézdivásárhelyi református temető rovásfelirata

A kézdivásárhelyi református temetőben a Zs. Kátai Éva által észrevett és általam 2010-ben fényképezett hatalmas kőemlékbe több feliratos lapot helyeztek. Ezek egyikéből megtudjuk, hogy ez a márkosfalvi Orbán családé és megismerünk egy évszámot is: 1607.

Ez alatt helyezkedik el a rovásfeliratos kőlap, amelyen vagy felújításkor javították át az E betűt H-ra, vagy pedig a Telegdi féle Ö betűt használták az Ö-ző nyelvjárás következtében.

Ez az Ö betű annyiban különbözik a hajlított H- tól, hogy a két hajlított vonal, nem metszi, csak érinti egymást. Legalábbis az eredeti formában nem metszi, de a másolók nem nagyon törődtek azzal, hogy az elkövetkezendő évszázadok rovásírás kutatóinak dolgát megkönnyítsék és néha hanyagul bántak a vonalakkal. (Thelegdin kívül többek között Szentiványi Dániel betűsorában, a Dr. Esze Tamás által gyűjtött két betűsorban, és a Gyulafehérvári Betűsorban látható ez az Ö betű forma).

A magyar nyelvjárások című füzetből megtudhatjuk, hogy a Kárpát-medencében négy egymástól független területen van Ö-zés, ezek egyike a székely nyelvjárásterület.

A felirat szellemes sírvers:

VOLTUNK MÜK ES MINT TÜK
LESZTEK TÜK ES, MINT MÜK

Nyitólap
ROVÁSÍRÁS
A kézdivásárhelyi református temető rovásfelirata
Oldal tetejére