Nyitólap
ROVÁSÍRÁS
Egy mángoló olvasása

Friedrich Klára: Egy mángoló "olvasása"

2008 tavaszán Harangozó Imre néprajzkutatótól képet kaptam egy 1869-ben készített mángorlóról, amely, ahogyan ő írta: "rovás gyanús".

A Magyar Tudományos Akadémia által 1972-ben kiadott Magyar Értelmező Kéziszótár a mángol szót népi, az R hanggal kiegészített mángorol szót pedig német eredetűnek jelzi. Használjuk tehát a továbbiakban a mángol, mángoló kifejezést!
Harangozó Imre mángolóján a következő rovásírásos szöveget feltételezem, rajzokat mellékelek.


Az 1-es rajzon lent látható arab számmal a 69-es szám, amelynek jegyeit rovásjelekként értelmezve az ANNA szót kapjuk.
A tulipán szára mellett jobb oldalon egy lehulló szirmot láthatunk, ezt és a tulipán szárát "egybeolvasva", jobbról balra haladva, a JÓSA szót kapjuk , amely Annánk vezetékneve lehet.

A 2-es rajzon egy újabb olvasati lehetőség kiadja Anna párjának nevét: JÓSKA.

A továbbiakban képírásként olvasva a rajzolatot, feltételezhetjük, hogy Anna áldott állapotban volt, amikor Jóska ezt a szép mángolót készítette számára, erre utal a tulipán kelyhében a kis "magzat" szerű díszítmény.

A 69-es számjegy szintén magzat szerű, amely azt jelentheti, hogy Annának és Jóskának már van két gyermeke, vagy azt, hogy ez a két kis gyermek nem tudott megszületni, s a mángorló, most mintegy varázseszközül szolgál egy gyermek szerencsés kimenetelű világrahozatala érdekében.

Természetesen még további olvasatok is elképzelhetők, hiszen magyar népünk a jelképek, az elvonatkoztatás kimeríthetetlen kincsestárával rendelkezik.

Az íráshoz a fényképet Harangozó Imre, a rajzokat Friedrich K. készítette.

A teljes írás megjelent: Friedrich K.-Szakács G: Ősök és írások című könyvében (2008/129)

Nyitólap
ROVÁSÍRÁS
Egy mángoló olvasása
Oldal tetejére