Nyitólap
ROVÁSÍRÁS
A lévai vár rovásírásos alaprajzának megfejtése

Friedrich Klára: A lévai vár rovásírásos alaprajzának megfejtése

Somogyi Antalról (1811-1885) a régi könyvek gyűjtőjéről Sebestyén Gyula írja, hogy "nagy műveltségű országgyűlési képviselő és politikai menekült volt, aki Deák Ferencz barátságát és több főúri család szeretetét is élvezte." Az általa gyűjtött régi, a XVI. és a XVIII. század között megjelent könyvekben kézzel, rovásírással készített egész oldalas bejegyzéseket is talált az eredetileg üres, jegyzetelésre szánt lapokon.

A köztudatban a Lévai vár rovásírásos alaprajza-ként ismert rovásemléket Joannis Barclai humanista tudós 1659-ben Leidenben kiadott Argenis c. művének üres oldalaira írták be, három oldalra.

Ebből eredetileg csak az első oldalt ismertem, Badiny Jós Ferenctől kaptam egy alkalommal A4-es fénymásolatban, amikor Szakács Gábor beszélgetést készített vele. Később A sorsdöntő államalapítás c. könyvében is megjelent, de nem tudott felvilágosítani annak forrásáról, így ezt én sem ismertem és azt sem, hogy még két oldal, valamint Somogyi Antal megfejtése is tartozik hozzá.

Erről a Badiny Jós Ferenctől kapott lapról megfejtésem jelent meg a Dobogó folyóirat 2004/7-es, valamint a Kőbe vésték fába rótták c. könyvben (2005).

2004-es olvasatom a rajz feletti sorról: A VÁR SZMJLI (szemléje)

A rajz alatti 1. sor: MIND KÖRNYÜLTES ÁROK

2. sor: A FALAKNÁL A

3. sor: GARAM TÁPOLYLYA (táplálja) VÍZZEL

A rajz alatti 4. sor a fénymásolaton nagyon rosszul látszott, csak néhány betűt tudtam kivenni. Itt a könyv fényképén jobban látszik és az is észrevehető, hogy a rovó a tinta megszáradása előtt csukta össze a könyvet.

A 2010-ben, Mandics Györgynek köszönhetően ismertem meg a három oldal rovásos beírást és az ezekkel szemben lévő oldalakon a Somogyi Antalnak tulajdonított megfejtéseket.


Első kép

Első kép: (mely már Mandics György könyvéből származik) a bal oldalon lévő megfejtéstől a SZEMÉLYE (nálam szemléje) és a KÖRNYÜLET (nálam környültes) szónál tér el 2004-es olvasatom.


Második kép

Második kép: a bal oldalon látható Somogyi Antal megfejtése, mellyel egyet értek, kiegészítéseimet csillaggal jelöltem.

1. ALY EREK NYILATA
2. GARAMNÁL OT A
3. NÁD RDÖ LMHC (elmehetsz) OT
4. LE A FOL NAGYIG*
5. A BORLANG ODA
6. LACATO (látható) JÓ FGE ** (fele)
7. A MÁSOD ILL IS
8. LACATO CSAK A
9. FOL NAGY TUGGYA
10. MAGA A PÉNZ
11. HLE A KRSZT (kereszt) ALYA
12. A KŐ KIN Z (ez) VAN
13. IRVÁN TAKARJA

*FOL NAGY : A német Schaffner szó szerepel magyarázatként a bal oldalon, ez kalauzt jelent, ezért szerintem révkalauzról lehet szó.
**Rovás L-G tévesztés, tehát JÓ FELE


Harmadik kép

Harmadik kép:

A FOL NAGY (azaz a révkalauz) HALLGAT

ALY RK (erek) VÉGÉN SZÁRÍTOTT HAL DÖGE

AZ IR (írás) A TORONY PINCÉJÉBE

eL NE HADD UROS* INGED

*A bal oldalon Somogyi megfejtésében "urok" ing áll, melyet ő páncélingnek értelmez. A szó végi betű azonban S, csupán a zavaró betűkötés miatt tűnik K-nak. Az UROS pedig orvos-t jelent. Czuczornál, Ballaginál, Krizánál: urusember=orvos. Tehát orvosi ingről van szó, valamely fertőtlenítő anyaggal átitatott köpenyről, talán nehogy a döglött halaktól fertőzést kapjon a kincskereső vagy szökevény; esetleg egy titkos küldetésben lévő személyről van szó, aki orvosnak álcázva kel át az ellenségen.

Időközben megjelent: Mandics György: Somogyi Antal rovásírásos gyűjteménye (1. kötet, Magánkiadás, 2012), melyben a megfejtetlen szövegek olvasatát én adtam. Az oldalak képei ebből a könyvből származnak.

A Somogyi ügyről többet megtudhatnak Mandics György: Róvott múltunk c. könyvének III. kötetéből is. (Irodalmi Jelen Kiadó, 2011)

Nyitólap
ROVÁSÍRÁS
A lévai vár rovásírásos alaprajzának megfejtése
Oldal tetejére