Nyitólap
ROVÁSÍRÁS
Délvidéki, vajdasági pecsétgyűrű megfejtése

Friedrich Klára: Délvidéki, vajdasági pecsétgyűrű megfejtése

Mandics György Róvott múltunk c. könyvében fedeztem fel a délvidéki, vajdasági pecsétgyűrű képét, mely bronzból készült a XII. sz.- ban. (II/589. old.)

Dr. Zombori Lajos fényképezte. A képen alul a gyűrű lenyomata látható.

Véleményem szerint mind magyar rovásírásként, mind runaként megfejthetők a jelek. Jobbról az első kis hajlított jelet nem betűként értelmezem, mivel ha az lenne, nagyobbra készítették volna, ezt első jelként könnyű lett volna megtenni. Díszítésnek, kis Hold rajzolatnak fogom fel.

Megfejtésem magyar rovásírással, a felső rajz alapján jobbról -balra:
M MaMA, azaz Mária mama.

A mama szó ritkán fordul elő korai nyelvemlékeinkben, inkább az anya használatos. Azonban éppen a XII. sz.-ból van egy szövegünk, a veszprémvölgyi apácák görög nyelvű adománylevele, melyben görög betűkkel írt magyar szavak is vannak, itt jelenik meg a mama szó. A későbbiekben Czuczornál és Ballaginál is olvasható, mint gyermeknyelvi szó. És ez így is van, mert első kiejtett mássalhangzóink a két ajakkal képzett zárhangok közé tartoznak. (P, B, M) Igen sok nyelven hasonlóan ejtik és hasonló a mama, papa, baba szó jelentése.

Az utolsó jel a botnaptáron is előfordul, az Ilona szóban, az NA összerovásban, valamint Harangozó Imre* mángolóján is magyarázható hasonló értelemben. A jelforma egyébként is emlékeztet az áldott állapotra. Feltételezésem szerint gyermekáldást kérő gyűrűről van szó, Máriának, Jézus édesanyjának segítségét kéri a gyűrű tulajdonosa.

Ha germán vagy angolszász runaként fogjuk fel a jeleket, hasonló értelmezést kapcsolhatunk hozzá. Felső rajz, jobbról-balra: B BiRTH.

A Birth angol szó, születést jelent, ugyanez németül: die Geburt. A B betű a blessed, az "áldott" szót jelentheti feltételezésem szerint. Runaként megfejtve tehát: "Áldott születés".

Irodalom:
Friedrich Klára: Rovásírás-runaírás (in: Friedrich-Szakács: Tászok-tetőtől a bosnyák piramisokig, 2007, 69. oldal)
*Friedrich Klára: Egy mángoló olvasása (in: Friedrich-Szakács: Ősök és írások (2008/129)
Mandics György: Róvott múltunk (2011, II/589. oldal)

Nyitólap
ROVÁSÍRÁS
Délvidéki, vajdasági pecsétgyűrű megfejtése
Oldal tetejére