Nyitólap
ROVÁSÍRÁS
Mokry-Mészáros Dezső rovásírásos kerámiáiról

Mokry-Mészáros Dezső rovásírásos kerámiáiról

Mokry-Mészáros Dezső (1881-1970) festőművész két szép, ráadásul rovásírásos kerámiájáról küldött megfejtést V. L. úr 2010 februárjában számítógépünkre, a következő megtisztelő kísérőlevéllel:

Tisztelt Friedrich Klára és Szakács Gábor!

Elnézésüket kérem, hogy "tudósításommal" zavarom Önöket. Bő hatvan éve van családunk birtokában két Mokry-Mészáros Dezső kerámia. Ez utóbbiakon érdekes jeleket láthatunk, tudtuk, hogy rovásírással íródtak, de a jelentésük eddig titok volt. Akik "lefordíthatták" volna: a család öregjei, MMD barátai, akik valószínűleg ismerték a feliratok jelentését már régen nem élnek, s mi nem kérdeztük meg őket időben. Most, hetven évesen, az Önök útmutatásai alapján (internet, Forrai Kör) megfejtettem az írásokat, s nagy örömömre (és Mokry-Mészáros Dezső szellemiségére jellemzően) a következő felírások olvashatók a kerámiákon: "Ki mint vet úgy arat" és "Isten áldd meg a magyart". Mellékelem a cserepek fényképét, talán Önöket is megérinti szépségük, különösen a kaspó egzotikus egyedisége. Mégegyszer elnézésüket kérem, hogy idejüket raboltam, különleges és hiánypótló tevékenységükhöz sok erőt és kitartást kívánok.

Őszinte nagyrabecsüléssel: V. L.

V. L. úr megfejtései tökéletesek, a leveléből emeltük át honlapunkra. Egyetlen kis tévedés, mely talán a hibás bélyegekhez hasonlóan még érdekesebbé teszi a kaspót, hogy a MeG helyett a KeG szótagot karcolta be a művész.


Rovásírásos kaspó
(1933)


IS

TEN

ÁLDD

MEG

A MA

GYART

V. L. úr a kaspón lévő hat képet külön is elküldte. Ezeket én számoztam be. Véleményem szerint szintén jelentést hordoznak. Például a 3-as, ha lentről felfelé olvassuk: BéKéS; ha fentről lefelé: SeB. De a magyar rovásírás bogárjelei is lehetnek.

1

2

3

4

5

6

 

Rovásírásos korsó
(1941)

"Ki mint vet úgy arat"

Köszönjük V. L. úrnak a fontos ismereteket, a fényképeket, a megfejtést és kérjük az olvasókat igyekezzenek minél többet megtudni Mokry- Mészáros Dezsőről, érdemes megismerni különleges festményeit és különleges életét.

Friedrich Klára

Nyitólap
ROVÁSÍRÁS
Mokry-Mészáros Dezső rovásírásos kerámiáiról
Oldal tetejére