Nyitólap
ROVÁSÍRÁS
Rovásírásos csontlemezek kerültek elő...

Rovásírásos csontlemezek kerültek elő az M43-as autópálya építése során

Írta: Friedrich Klára

Az egyik rovásírásos csontlemezről Terdik Tamás környei rovásíró levelezőtársamtól értesültem, aki elküldte rajzát a jelekről és azok általa feltételezett hangértékeit. Ezt itt mellékelem keretben.

A Híradó.hu oldalon, mely több más lelettel együtt mindkét rovásírásos csontlemez fényképét bemutatja, a következőket olvashattuk: "Az M43-as autópálya régészeti feltárásakor talált, az avar korból származó rovásírásos íjcsontlemez a szegedi Móra Ferenc Múzeumban 2016. február 18-án. A feltárás leleteit bemutató, Úton a kultúrák földjén című időszaki kiállítás február 22-én nyílik a múzeumban. MTI Fotó: Rosta Tibor" http://www.hirado.hu/galeriak/szarmata-ezustcsungo-es-rovasirasos-ijcsontlemez-is-megmenekult-a-feltarason/

A szegedi Móra Ferenc Múzeum honlapjáról többek között megtudhattuk: "Az M43-as autópálya nyomvonalán élt kultúrák életéből kaphatunk ízelítőt a Móra Ferenc Múzeum új időszaki kiállításán. Az "Úton a kultúrák földjén" című tárlaton közel száz olyan kincset mutatunk be, melyeket az autópálya régészeti feltárás során találtak meg a szakemberek... A tárlaton rovásírásos íjcsontlemezeket is bemutatunk az avar-korból... A kiállítás május 2-ig látogatható minden nap 10-18 óra között." http://moramuzeum.hu/uton-a-kulturak-foldjen-mora-muzeum/

Az autópálya hossza Szeged és Csanádpalota között 57, 7 km. A világhálós közlésekből nem tudtam kideríteni, hogy a csontlemezeket melyik szakaszon találták. Sajnos a kiállítás ideje alatt nem volt módomban Szegedre utazni. A világhálón megjelent képek a csontlemezeket fejjel lefelé mutatják, ebből arra következtetek, hogy a rovásíráshoz értő szakember még nem vizsgálta ezeket.

Ebben az írásban csak a hosszabb, 8 betűs felirattal foglalkozom. Véleményem szerint a jelek egyértelműen rokonai a Nagyszentmiklósi Kincs és a Szarvasi Tűtartó jeleinek. Párhuzamaik ezeken kívül is több hiteles rovásemléken megtalálhatók, például a szár nélküli A betű (a rajzon 1.) a Szabadbattyányi övcsaton és az Esztergomi, Pomáz-Klisszai, Ladánybenei gyűrűkön is. Az 5. és 6. jel nem látható tökéletesen a képeken. A bányászjelhez hasonló 6. jelnek is sok párhuzama van a Szarvasi Tűtartón kívül, pl. a az Ozora-Tótipusztai korsón, a Kunágotai korsón, a Benepusztai szíjvégen…

A betűk hangértékeinek meghatározásához a Nagyszentmiklósi Kincs megfejtéséhez általam kidolgozott hangértékeket használom. (Ezeket ott végig következetesen alkalmaztam, nem váltogattam.)

A jeleket balról-jobbra haladónak tartom, mint a Nagyszentmiklósi Kincs poncolt feliratait és néhány karcoltat is. Olvasatom: A LYáNY JC (név) nemzetségjel (6. jel) JÉ.

Értelme: A lány a J C mássalhangzókat tartalmazó nevű és a 6. jellel jelzett nemzetséghez tartozó férfié, vagyis az ő szerelme. A (J)É birtokos személyjel.
Pl. Harmatta János megfejtése a csepel-hárosi temető avar orsógombjáról szintén hasonló birtokos személyjelet tartalmaz: Orsó Edi ez. (Látható a Budapesti Történeti Múzeumban).

Olvasatom gyengéje, hogy a birtokos személyjel nem a név, hanem a nemzetségjel után következik. Ezért feltételezhető az is, hogy a 6. jel itt nem nemzetségjel, hanem személynév betűinek az összerovása.

Tervezem a párhuzamok további kifejtését és a rövidebb felirat megfejtési kísérletét is.

2016/április

Nyitólap
ROVÁSÍRÁS
Rovásírásos csontlemezek kerültek elő...
Oldal tetejére