Nyitólap
ROVÁSÍRÁS
Rovásírásos viasztábla a székelyföldi Futásfalváról

Rovásírásos viasztábla a székelyföldi Futásfalváról

Írta Friedrich Klára


1-es kép
A viasztábla első oldala.
(Fényképezte: Csernus András, 2014)


2-es kép
A viasztábla hátoldala.
(Fényképezte: Csernus András, 2014)

A viasztáblák régi íráshordozók, feljegyzések, levelezések, oktatás céljaira már a Krisztus előtti időkben használták. Középső, mélyített részüket méhviasszal töltötték ki és "stílus"-sal karcolták be a betűket. Ennek az írószerszámnak az egyik vége hegyes, a másik vége lapos volt, ez utóbbi végével elsimították a betűket, ha új szöveget akartak írni.

Ezt a rovásírásos viasztáblát Bárczy Zoltán kutató hozta Forrai Sándornak a székelyföldi Futásfalváról 1987-ben. (Bárczi Zoltán életrajza honlapunk Élő rovás rovatában olvasható)

A keret külső mérete: 13.5x24.5 cm.
A keret belső mérete: 10x20 cm.
Vastagsága: 16-17 mm.

A viasztábla könnyű, lecsiszolt, kellemes fogású, gyermekkéznek is megfelelő.


3-as kép:
Bárczy Zoltán levele Forrai Sándorhoz.


4-es kép:
A viasztáblán lévő, balról jobbra írt rovás szöveg,
Bárczy Zoltán latin betűs átírásában.

A 8 jel (melyek után Bárczy Zoltán oda írta, hogy "nem értem") értelme: ÁLOM HAVA, azaz december. Az utolsó A betűt a V-re karcolták, mivel nem fért volna ki.

A jól láthatóság érdekében lemásoltam a rovás szöveget.


5. kép:
A rovás szöveg másolata

Bár a balról jobbra olvasandó szöveg tükrözhető betűinek többsége az olvasás irányának megfelelő (O, A, I, N, Á, D, T, É, E), az R, Ö, a K, J, L, Z, G betűket nem fordította meg a bekarcoló.

Két érdekesség, újdonság:
A hosszú mássalhangzókat (FORRAI, HOZZ) nem karcolták be kétszer, hanem egy függőleges vonallal jelölték a kettőzést. Ezt Bárczy Zoltán sárgával mutatja levelében. Sajnos ez nem jó megoldás, mert téveszthető, főként a nem egyértelmű neveknél az SZ-el. Tehát, aki nem ismeri Forrai nevét, az Forszai-nak is olvashatja.

A másik, hogy a dátum a rovás számok és a római számok írásának érdekes keveréke.


Balról jobbra: 1000 XIII 1000

Bárczy Zoltán 1987-nek értelmezte, mint levele alján látható. Ugyanez a véleménye Gyulai Zitának, aki előzőleg nem ismerte a rovásemléket, de a számot megtekintve, azonnal mondta, hogy 1987, ahogyan ő magyarázta: "a csillag = ezer és utána a 13, amit, ha latinosan számolva kivonunk az utána következő ezresből, 987-et kapunk, tehát: 1987"

K betűk használata:
Mély hangrendű magánhangzó után: kapocs K
Magas hangrendű magánhangzó után: négyszög K
Mássalhangzók mellett, vegyes hangrendű szavakban (írásunk, reánk) a K-hoz közelebb álló magánhangzó hangrendjét vették figyelembe.

A jellegzetes É betű előfordul Verpeléti Kiss Dezsőnél 1933-ból, Bárczy Zoltánnál, a cserkész betűsorokban, vitéz Szakonyi István betűsorában 1963 -ból és egy gyönyörű Ivó-i (Hargita megye) székelykapura háromszor is ráfaragták.

A viasztábla fontos rovásemlékünk, a felsoroltakon kívül arra a kitűnő és termékeny együttműködésre is rávilágít, mely Forrai Sándor és Bárczy Zoltán között volt.

A táblát 2006-tól több rovásírásról tartott előadásunkon bemutattuk Szakács Gáborral. Jelen kis tanulmány néhány részlettől eltekintve fénymásolatban kiosztásra került. Később a bemutatásokat megszüntettük, mert a jelek rosszul viselték az érdeklődést és kezdtek elmosódni, rögzítésükre pedig nem találtunk szakembert.

2006/május

Nyitólap
ROVÁSÍRÁS
Rovásírásos viasztábla a székelyföldi Futásfalváról
Oldal tetejére