Nyitólap
ROVÁSÍRÁS
Rováslelet a Tisza csongrádi holtágából

Rováslelet a Tisza csongrádi holtágából

Árgyelán Szabin a kecskeméti Hírös Rovókör egyik alapító tagja 2011-ben fényképet küldött Hetényegyházáról, ahol a 2010-es rovásírásos helységnévtáblák egyik állítójaként egy villanyoszlopra rovásfeliratot is készített. Ez bekerült 331. sorszámmal honlapunk Fényképtárába: (www.rovasirasforrai.hu). 2012-ben a rovókör tagjaival részt vett a kecskeméti rovásírásos helységnévtáblák állításának szervezésében és kivitelezésében is. 2015-ben aTisza csongrádi holtágában, a Villan-tó Horgász és Szabadidő Park mellett balra lévő tanya stégjétől kb. 15 m-re beljebb az iszapban lelt egy fadarabkát. A hely GPS koordinátái: 46.693457, 20.161726.

Az alapos rovásíró gondosan megvizsgál mindent, hogy nincs-e rajta rovás betű. Árgyelán Szabin is így tett és rovásokat vett észre az 15 cm hosszú szilánkosra tört fadarabon.

A Rovókör tagjai elemezték a jeleket, ennek eredménye látható Csernus Lajos, a Rovókör vezetője által készített igen szemléletes ábrákon. Ésszerű, hogy a fadarab ép részét gondolják kezdő résznek, de megadják a lehetőséget a "másik oldalnak" is. A Rovókör tagjai által helyesen meghatározott hangértékek láthatók a következő négy ábrán. Szavakat nem következtettek ki a betűkből.
A jobb alsó sarkokban Csernus Lajos ötletes névjele.


A következőket tenném hozzá, segítségül véve Csernus Lajos ábráit. Befejezetlen feliratnak tűnik, lehetett folytatás a lehasadt részen. Valószínűleg éles fém tárggyal vésték a jeleket. Néhány olvasatot készítettem:

F.K. olvasat I.a.

Az első oldal olvasata szerintem (a kiegészítő magánhangzókat kisbetűvel jelöltem): SZERBIA. A rovás A betű a bal oldali három vonalból is összeállhat.

F.K. olvasat I.b.

Egy másik lehetőség adódik abból, ha a rovó a Homoródkarácsonyfalvi (1) és a Csíkszentmártoni Feliraton (2) is megjelenő S betűket használta. (A Homokmégy - halom-i csontlemezen is előfordul.)

Olvasatom: ESZES SZABAD. Magyarázat: Az ESZES ebben az esetben személynév, tulajdonosa ilyen módon üzent valakinek, hogy kiszabadult a fogságból, netalán házasságból.

F.K. olvasat II.

180 fokkal elfordítva, balról jobbra a következő olvasathoz jutottam: SZÉTSZABDal, ez folytatódott a letört részen.

Kora: A korát csak találgathatjuk. Nem ismerjük a fa fajtáját, azt sem, hogy meddig volt vízben. Ez a fajta S előfordul már szkíta leleten, a Homoródkarácsonyfalvi felirat a 12-13. sz.-ban, a Csíkszentmártoni felirat pedig 1501-ben készült. Ha a SZERBIA felirat fedi a valóságot, akkor a 13. századtól van lehetőség, de ez a korai időpont valószínűtlen. 100 évesnél nem mondanám régebbinek, ha mindenképpen véleményt kéne nyilvánítani.

Köszönöm, hogy megismerhettem ezt a fontos feliratot.

Kívánok még a Hírös Rovókörnek több hasonló leletet!

Friedrich Klára

Nyitólap
ROVÁSÍRÁS
Rováslelet a Tisza csongrádi holtágából
Oldal tetejére