Nyitólap
VERSENYEK
2010 - Rovásírásversenyek a Kárpát-Hazában

2010 - Rovásírásversenyek a Kárpát-Hazában

A 2010. évi Kárpát-medencei Rovásírásverseny és Műveltségi Találkozó elődöntői országhatártól függetlenül sok meglepetést tartogattak. Ezek közül mutatunk be egy csokorra valót.

A tisztánlátás végett mindjárt az elején megjegyezzük, hogy ezeket csak Magyarországon nevezzük elődöntőnek, az elszakított területeken országos versenyekről beszélnek, amelyek legjobbjai jönnek el a június 19-i budapesti, döntőnek nevezett rendezvényre. Az évet a Székely Pajzs nyitotta Székelyudvarhelyen, Kárpátalja folytatta Beregszászon - ezekről már beszámoltunk - és az erdélyi Szamosújváron szervezett, A csodaszarvas nyomában elnevezésű XI. Országos Rovásírásverseny, egyben V. Rovás Ismereterjesztő Konferencia követte. Főszervezője hagyományosan Kasza Tamás, a Romániai Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnöke, szakmai vezetője pedig a rovásíráskutató-oktató Zomoráné Cseh Márta volt. Évek óta első ízben képviseltették magukat a magyarországi szervezők Tisza András személyében - előadást is tartott -, akire idén Friedrich Klárával a hazai elődöntők szervezését bíztuk. És ha már itt tartunk, akkor meg kell említenünk, hogy erre a váltásra többek között azért került sor, mert Klárival fontosnak tartottuk, hogy az országos szervezés felelősségét mások is átérezzék, beletanuljanak. Tisza András és tanárnő felesége Marcsi, a móri Petőfi Sándor Ált. Iskolában általuk szervezett elődöntő mellett sikeresen birkózott meg az országos feladattal is.

Tara Zoltán fafaragó és Bothné Kósa Erika
a budapesti elődöntő szervezője

A 281 rovásíró hét településen mérte össze tudását április 24-én. Budapesten a Zrínyi Miklós Ált. Iskolában Bóthné Kósa Erika tanárnő, Püspökladányban a több feladatot is ellátó Karacs Ferenc Gimnázium igazgatója, Nemesné Nagy Erika, a Sükösd-Érsekcsanádi Ált. Iskolában Koprivanacz Istvánné tanár, továbbá a Forrai Sándor Rovásíró Kör Szolnoki képviselői (Dobó Szilárd, Holcsik Szabolcs, Balogh Gábor, Vágó Bálint) szervezték segítőikkel a rendezvényeket. Első ízben vállalta ugyanezt Balassagyarmaton a Kiss Árpád Ált. Iskolában Lelkó Ildikó tanár, míg Alsópáhokon a dr. Szántó Imre Ált. Iskola tanára Tamássy Teréz és Szabó Szilveszter Zsolt művelődésszervező. Mindenütt látványos műsorokkal egészítették ki a versenyt. Budapesten Hagyományőrző nappá nyilvánították és ennek megfelelően állították össze a napirendet. Balassagyarmaton a résztvevők szakmai ismertetővel egybekötve megkoszorúzták Badiny Jós Ferenc lakóházát.

Alsópáhokon pedig Czigány Sándor polgármester kezdeményezésére, Ivusza Csaba helybéli faragóművész alkotását, rovásfeliratos települési táblát is avattak.

Alsópáhoki táblaavatás - Tamássy Teréz tanárnő,
elődöntő társszervező és Czigány Sándor polgármester

Püspökladányban többek között a nádudvari Népi Kismesterségek, Szolgáltató Mesterségek Szakiskolájának tanulói és tanárai mutatták be tudásukat.

A fentiekből látható, hogy csaknem mindenütt tanárok, tanítók vállalták a főszerepet. Ez azért lényeges, mert ők jól tudják, hogy az iskolai tananyaghoz hasonlóan a rovásírást sem taníthatja mindenki a saját szája íze szerint, hanem kizárólag bizonyítható emlékek alapján.
Ugyanezt tapasztaltuk az ugyanaznap szervezett délvidéki versenyen is, a zentai Stevan Sremac Általános Iskola Emlékiskolában. Itt évek óta Sárosi Gabriella igazgatónő gondozza a rendezvényt, amelyen idén 61 tanuló vett részt. Ők az időbeli egybeesés miatt ugyanazokat a feladatokat oldották meg, mint magyarországi társaik. Végül, de nem utolsósorban április 30-án Udvard Majthényi Adolf alesperesről elnevezett Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolája adott helyet a Z. Urbán Aladár által szervezett felvidéki műveltségi találkozónak.

A Palóc Társaság elnöke ezt megelőzően arra kérte a résztvevőket, hogy felirat nélküli vagy csak magyar feliratos ruhában jelenjenek meg! A lebonyolításban segítségére volt Dékány Marianna igazgató és ez a példás együttműködés a felsorolt összes iskola vezetőire jellemző. Az értékelő bizottság elnöke az a Salgó Gabriella lett, aki a Kárpát-hazában elsőként rovásírás történetből tette le államvizsgáját.

Ismereteim szerint még valami történt első ízben a rovásírás versenyek történetében. Mészáros Alajos, Szlovákia egyik - magyar - EU képviselője nevében Krommer Gábor tisztelte meg jelenlétével az eseményt és adta át a győzteseknek az EU képviselő ajándékait. Ez mindenképp jelzés értékű lépés volt, és ki tudja, milyen következményekkel járhat az Európai Unióban, Kálazi József polgármester úr pedig azt is elárulta, hogy a település határában rovásfeliratos helységtábla állítását tervezik.

Salgó Gabriella
tanár, rovásírásoktató

A felvidéki rovássírásverseny emléktáblája


Dolgozatírók


Dolgozatírók


Az iskola igazgatója



Szakács Gábor

Végül, de nem utolsósorban köszönet zenésztársamnak, egyben a H599 együttes orgonistájának, Hegyi Károlynak és tanárnő feleségének Marikának, hogy Balassagyarmatot bevonták az elődöntő szervezők sorába és felelősségteljes részt vállaltak a június 19-i döntő megszervezésében. De erről majd legközelebb!

Szakás Gábor

Arany Tarsoly 2010. június/július

Nyitólap
VERSENYEK
2010 - Rovásírásversenyek a Kárpát-Hazában
Oldal tetejére