Nyitólap
VERSENYEK
Budapesti Rovásírás Verseny és Hagyományőrző Nap, 2015

Budapesti Rovásírás Verseny és Hagyományőrző Nap, 2015 május 9.

Hármas évforduló


A Hagyományőrző nap és rovásírás verseny látogatói

Hármas évfordulót tartottak idén a budapesti, XVII. kerületi Zrínyi Miklós Általános Iskolában. Ugyanis 10. alkalommal rendeztek rovásírás versenyt, mely néhány éve Hagyományőrző Nappal is kiegészül. Az iskola kezdetben a Forrai Sándor Rovásíró Kör Kárpát-medencei Rovásírás Versenyének egyik elődöntő helyszíne volt, 2011-től pedig Budapest és környéke versenyzőit gyűjti össze a Hagyományőrző Nap keretében.

A rendezvény szervezője Bothné Kósa Erika tanár, rovásírás oktató, védnöke Dunai Mónika országgyűlési képviselő volt, aki Forrai Sándor: A magyar nemzettudat tízparancsolata című írását is felolvasta. A megnyitó beszédet leghosszabb szövegű rovásemlékeink, a Somogyi Antal hagyaték rövid, figyelemfelkeltő ismertetésével Mandics György matematikus, rovásírás kutató mondta.


Megnyitó
Az első sorban ül Dunai Mónika országgyűlési képviselő
és Virágh Mihály képviselő

Köszönet és elismerés jár Petrőczy Tibor iskolaigazgatónak és munkatársainak, akik a többszáz vendéget jelentő eseményt 10 év óta magas színvonalon rendezik.

A másik két évforduló Forrai Sándor munkásságához kapcsolódik. Az idei verseny fő témája a 2007-ben elhunyt tanár és írástörténész két kiemelkedő rovásírás kiállításának méltatása, jelentőségének ismertetése volt. Erről Szakács Gábor, a Forrai Sándor Rovásíró Kör elnöke beszélt az eredményhirdetés előtt.


Az 1975-ös kiállítás egy táblája

Az iskola emlék kiállítást rendezett az 1975-ben a Frangepán utcai református templomban bemutatott, mostanra már meglehetősen tönkrement eredeti anyagból. A kiállítást 10 év múlva, 1985-ben Gödöllőn, a Művelődési Házban is bemutatták, így egyszerre volt 40. és 30. éves évforduló az iskola rendezvényén.


Szakács Gábor a Forrai kiállítások jelentőségéről.
Az asztalnál Petrőczy Tibor és Bothné Kósa Erika

A feladatokat Friedrich Klára tanár, rovásírás oktató, kutató állította össze, szintén a 40. és 30. éves kiállítási évfordulóra emlékeztetve.

A Forrai Kiállítás felújítója, Hódos László rovásírás oktató tervezte a szép okleveleket, emléklapokat. Az eredmények számítógépes összesítését Tisza András móri rovásírás oktató végezte.


A Hódos László által tervezett emléklap

Petrőczy Tibor iskolaigazgató biológia szakos tanár, így javaslatára az iskolához vezető utca az ezen a környéken is megjelenő sisakos sáska nevű rovarról kapta elnevezését. Dittler Ferenc építész, aki eddig minden versenyen részt vett értékelőként, az összerovások művésze. Az idei, 10. versenyre elkészítette a sisakos sáska rovásbetűs rajzát, illetve rajzos rovásbetűit, bár a sáskát nem kérdezte meg, hogy hozzájárul-e. Így amennyiben a sáska a kitett rajzolatot elfogyasztja, nem tudhatjuk, hogy ez nála elégedettséget vagy felháborodást jelent személyiségi jogainak megsértése miatt.


Dittler Ferenc "sisakos sáskája"

A hagyományőrzés keretében a nagy számú látogató, a sok gyermek néptánccsoportokban gyönyörködhetett, dalárdát hallgathatott, kézműves foglalkozásokon vehetett részt, kiállításokat tekinthetett meg, többek között a történelem tanár, Szanyi Dezső kiállítását a magyar várakról. Jó hangulat, nemzeti értékek megismerésében való gyarapodás jellemezte a rendezvényt.

A verseny győztesei és felkészítő tanáraik, akiknek szeretettel gratulálunk:


A győztesek

ALSÓ tagozat:
I. LAKATOS ESZTER MÓR, FELKÉSZÍTŐ: TISZÁNÉ BENCSIK MÁRIA
II. SZITKEY ZSÓFIA BUDAPEST, SZENT LŐRINC KATOLIKUS ÁLT.ISK. FELKÉSZÍTŐ: SELYEMNÉ KOVÁCS RITA
III. KENDL BOGLÁRKA MÓR, FELKÉSZÍTŐ: TISZÁNÉ BENCSIK MÁRIA

FELSŐ tagozat:
I. SZTANCSIK EVELIN ECSER, FELKÉSZÍTŐ: RAHNER RITA
II. HARKAI VIVIEN BUDAPEST JÓKAI MÓR ÁLT.ISK.ZUGLÓ FELKÉSZÍTŐ: SZANATI EDINA
III. HRUBOS GERGELY MÓR, FELKÉSZÍTŐ: TISZÁNÉ BENCSIK MÁRIA

KÖZÉPISKOLA:
I. LOSONCI BLANKA BUDAPEST BALASSI BÁLINT GIMNÁZIUM EGYÉNI (BOTHNÉ KÓSA ERIKA VOLT TANÍTVÁNYA)
II. DOMBÓVÁRI ANNA LILLA VÁROSLIGETI FASORI GIMNÁZIUM EGYÉNI (IMRE LÁSZLÓ VOLT TANÍTVÁNYA)
III. CSOMOR ANNA BUDAPEST BALASSI BÁLINT GIMNÁZIUM EGYÉNI (BOTHNÉ KÓSA ERIKA VOLT TANÍTVÁNYA)

Összerovás:
I. ZÓKA-GYŐRI FANNI SZIGETHALOM, FELKÉSZÍTŐ: HUM ATTILÁNÉ
II. MÁTYÁSI MILLA SZIGETHALOM, FELKÉSZÍTŐ: HUM ATTILÁNÉ
III. HORVÁTH JÁNOS ENDRE SZIGETHALOM, FELKÉSZÍTŐ: HUM ATTILÁNÉ

A beszámolót írta: Fenyédi Kata könyvtáros

A fényképeket Petrőczy Tibor és Friedrich Klára készítette


A verseny résztvevői

Nyitólap
VERSENYEK
Budapesti Rovásírás Verseny és Hagyományőrző Nap, 2015
Oldal tetejére