Nyitólap
VERSENYEK
Hagyományőrzők

Hagyományőrzők


A 2010. évi rovásírásversenyek évadját Székelyudvarhely nyitotta meg. Szervezői, résztvevői példát mutattak hagyománytiszteletből.

Március 13-át mutatta a naptár. Négy korosztály rovásírói, közöttük rendhagyó módon a 19 éven felüli felnőttek, valamint felkészítőik gyülekeztek Wolter - Lókodi Ifjúsági Alapítványok székelyudvarhelyi Fészek Ifjúsági és Képzési Központjában, ahol az I. Udvarhelyszéki Rovásírásverseny és Műveltségi találkozó keretében adtak számot tudásukról. Az előzményekhez tartozik, hogy a Székely Pajzs Egyesület az elmúlt két esztendőben két rovásírás tanfolyamot is szervezett a Kocsis Éva rovásírás oktatóval. Résztvevői számára egyfajta előkészületet is jelentette a Forrai Sándor Rovásíró Kör által évente szervezett Kárpát-medencei versenyre, hiszen szabályaik, a használatos betűtípusaik és feladatrendszereik megegyeztek. Márpedig ez igen lényeges szempont, hiszen egyre gyakrabban bukkannak fel olyan személyek, akik a hagyománytisztelő nyelvtani szabályokat megalapozatlan új elképzelésekkel igyekeznek felcserélni.

Ennek elkerülésére a szervező Székely Pajzs (Waum Péter Máriusz alapító-elnök), a Kalamáris Egyesület (Dr. Mózes Gyula elnök és neje, Kocsis Éva), továbbá a székelyudvarhelyi 2. számú Budvár Cserkészcsapat (Sebestyén Katalin) olyan Erdély szerte elismert személyeket hívtak meg, mint a szamosújvári Kasza Tamást, a Romániai Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnökét (az Erdélyi Csodaszarvas Nyomában Rovásírásversenyek főszervezőjét), valamint az értékelő bizottság elnökeként a rovásíráskutató-oktató Zomoráné Cseh Mártát.

Pál Ágoston tárogatójának hangja nyitotta meg a rendezvényt, majd felolvasták Szakács Gábor és Friedrich Klára köszöntőjét, levetítették a székely-magyar rovásírásról szóló, a japán televízióban bemutatott rövidfilmet. Waum Péter Máriusz a szervezők nevében üdvözölte a résztvevőket és érdeklődőket.

A fal mellett Kasza Tamás, a Romániai Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnöke

Míg a rovásírók a közelben lévő Bethlen Gábor Általános Iskolában birkóztak a feladatokkal, a vendégek és kísérők házias étkeket kóstolhatták, megnézhették a helybéli barantások bemutatóját, a kisebbek számára a Kalamáris játszóház biztosított elfoglaltságot.

A verseny végeztével Bíró András Zsolt, a Kurultaj főszervezője beszélt a kazakisztáni madjar törzsről és a velük kapcsolatos tudományos kutatásról, Szász Tibor András felsősófalvi református lelkész pedig a környék rovásírásos emlékeit mutatta be.

A nagy izgalommal várt eredményhirdetés nyomán a győztesek:

3-4. osztályosok között - Bartalis Zoltán Krisztián (Orbán Balázs Ált. Isk.),
5-6. oszt. - Dénes Botond (Orbán Balázs Ált. Isk.),
7-8. oszt. - Hadnagy Kincső (Bethlen Gábor Ált. Isk.),
középiskolások - Kovács Miklós (Tamási Áron Gimnázium),
a felnőttek között pedig Dénes Csaba (Dénes Botond édesapja), valamennyien Székelyudvarhelyiek.


A két legfiatalabb résztvevő, Gothárd Csongor és Máthé-Frink Magor, második osztályos lévén, versenyen kívül oldotta meg a feladatokat és bizony igen jó eredménnyel. A legfiatalabbak mellett a legidősebb résztvevő a 65. évében járt.

A támogatók jóvoltából a díjazottak értékes ajándékcsomagot kaptak egyben lehetőséget a szamosújvári országos versenyen való részvételre, de az emléklap mellett a többiek is könyvjutalomban részesültek.

A szervezők és résztvevők tehát jól vizsgáztak hagyománytiszteletből, amelynek ugyanúgy része volt Forrai Sándor a magyar nemzettudatot meghatározó tízparancsolata, Friedrich Klára és Zomoráné Cseh Márta a tanár úr életművét, tevékenységét méltató, mint Mózes Gyula, a rovásírás gyakorlására, tanítására buzdító sorai. A jövő eldönti, hogy a résztvevők elfogadták-e a hasznos gondolatokat.

Arany Tarsoly 2010. április

Nyitólap
VERSENYEK
Hagyományőrzők
Oldal tetejére