Nyitólap
VERSENYEK
ROVÁSÍRÁS VERSENY KÖRKÉP

ROVÁSÍRÁS VERSENY KÖRKÉP

Friedrich Klára: Visszatekintés 1998-tól 2018-ig


Szeretném felidézni azt a 20 évvel ezelőtti rovásírás versenyt, melyet 1998 március 11- én Szakács Gábor rendezett Budapest XVI. kerületében. Az 1997 őszén meghirdetett megmérettetésre csaknem száz (98) tanuló jelentkezett a kerület iskoláiból. Az itt következő, 20 évvel ezelőtti győztesek ma már 30-35 éves felnőttek.

Alsó tagozat:
1. Feik Tamás, Móra Ferenc Általános Iskola
2. Kemény Dóra, Kölcsey Ferenc Általános Iskola
3. Farkas Rita, Kölcsey Ferenc Általános Iskola

Felső tagozat:
1. Vavra Gabriella, Hősök fasorai Általános Iskola
2. Újvári Fruzsina, Kölcsey Ferenc Általános Iskola
3. Latinovics Klára, Kölcsey Ferenc Általános Iskola

Középiskola:
1. Koncz Klára,
2. Juhász Dóra,
3. Bojtos Balázs,
mindhárman a Szerb Antal Gimnáziumból

A XVI. ker. Önkormányzat a versenyzőket 4 napos székelyföldi úttal jutalmazta. Az esemény rádiós ismertetésére Forrai Sándor is felfigyelt és elismerő levéllel kereste meg a szervezőket. Ebből a versenyből nőttek ki a szintén Szakács Gábor által szervezett Kárpát-medencei Rovásírás Verseny és Műveltségi Találkozók, melyeknek 2010-ig a XVI. kerületi Móra Ferenc Általános Iskola igazgatónője, Dr. Jeszenszkyné Dr. Gallai Gabriella adott otthont. Amíg egészsége engedte, Forrai Sándor volt fővédnök. Magyarországon kívül Erdély, Felvidék, Délvidék, Kárpátalja, Muravidék, Horvátország magyar tanulói jeleskedtek ősi írásműveltségünk ismeretében, hagyományőrzésben. Még a németországi magyar cserkészek közül is volt részt vevő. 2006-tól elődöntőket kellett szervezni a verseny népszerűsége miatt. Ebben az évben (2006) például 32 erdélyi, 28 magyarországi, 23 felvidéki, 10 délvidéki településről jelentkeztek tanulók az elődöntőkre. 2011-ben az utolsó Kárpát-medencei döntőre (melyre legfeljebb 100 versenyzőt tudtunk fogadni), 18 magyarországi, 11 felvidéki, 8 erdélyi, 4 délvidéki, 4 kárpátaljai, 2 horvátországi, 1 muravidéki és 1 németországi településről jelentkeztek tanulók.

Hogy miért maradtak mégis abba a versenyek? Főként az állami támogatás és elismerés hiánya miatt. Csupán egyszer kaptunk az összkiadásokhoz képest szerény összeget a 16. kerületi Önkormányzat évenkénti támogatásán kívül. Nyugdíjasok lettünk, ekkor már nem futotta a versenyekre, az egyéni támogatóktól pedig kellemetlen volt kunyerálni. Egy verseny költségvetése ugyanis 6-700 ezer forint volt, főként az útiköltség és étkezés támogatás miatt. Politikai támadások is érték Szakács Gábort, ezeknek oka, hogy a Magyar Demokrata (keresztény, konzervatív, kormánypárti -Fidesz-KDNP) hetilap régi munkatársa. Emiatt főként az álnemzeti oldal igyekezett, igyekszik lejáratni. Más magyarellenes eszmék képviselőinek sem tetszett, hogy a hagyományőrző ifjúság színe-java az egész Kárpát-medencéből összegyűlik a versenyeken. Pedig ezek nem politikai, hanem magyar műveltségi rendezvények voltak. De éppen a műveltséget, az okos, gondolkodó fiatalságot tartják nagyon veszélyesnek azok, akik a magyarokat alárendelt, kiszolgáló szerepre szeretnék kárhoztatni. Azonban nem veszhet el az a nemzet, amelynek olyan tanítói vannak, mint akiket megismertünk a versenyek szervezésének 12 éve alatt.


Egy régi budapesti verseny

Erdély, Válaszút, 2018 április 7. "A CSODASZARVAS NYOMÁBAN" XIX. országos rovásírásverseny

20 esztendőt ugorva az időben, 2018-ban a Kárpát-medencében az év első versenyét Erdélyben tartották.

Kasza Tamás cserkészvezető beszámolója:

A verseny rendezője a szamosújvári, 051 számú Czetz János cserkészcsapat. A verseny helyszíne a Válaszúti Általános Iskola.

A Válaszúti Kallós Alapítvány és a településbeli Általános Iskola tárt karokkal várta az öt megyéből érkező, több mint 120 diákot, cserkészt és kísérőiket, akik 10 intézmény képviseletében érkeztek az országos megmérettetésre.

A feladatokat az általános iskolás korosztály számára Balogh Emese, a középiskolások számára Zomoráné Cseh Márta állította össze, akinek több könyve is megjelent ősi írásunk témakörében. Az értékelő bizottság elnöke Tasnádi Márton volt.

Tanácskoznak
az értékelők.

Fénykép:
Kis Sándor


Az ünnepi megnyitót követően, négy kategóriában indult a verseny, valamint a botrovás. Az 50 perces versenyidő lejártával a szervezők mindenkit szeretettel vártak a rendezvény programjaira: Forgószínpad módszerével, három csoportra osztva a jelenlévőket múzeumpedagógiai foglalkozáson és múzeumlátogatáson vettek részt, ezt követték a kézműves foglalkozások, majd a válaszúti Bánffy kastély látogatása. A Kallós néprajzi múzeum óriási tárháza a népi kultúrában való vidékenkénti barangolásnak, melyet tárlatvezetéssel tettek izgalmassá minden korosztály számára. Megismerhettük a Bánffy kastély történetét, tudatosíthattuk, hogy ez volt Wass Albert író szülőháza, majd egy kvíz játék segítségével felmérhettük tudásunkat is.

Az ebédet követően, a lelkes versenyzők gyalogszerrel indultak el felfedezni a bonchidai Bánffy kastélyt, más nevén, az egykori Erdély Versailles-ját. A jó hangulatú kirándulás után megismerkedhettek a kastély történelmével, felfedezhették a restaurálási munkálatok állapotát és az itt zajló örökségépítő szakmai táborok eredményeit, a kastélyudvarban játszhattunk és piknikezhettünk ezzel is oldozva az egyre közeledő eredményhirdetés feszültségét.

Vacsorára várt bennünket a tradicionális töltött káposzta, majd készen is állt mindenki a rendezvény ünnepélyes zárására. A Kallós Alapítvány elnökének, Balázs-Bécsi Gyöngyi asszonynak lelkesítő gondolatait követően, az értékelő bizottság tette meg megjegyzéseit majd megérkezett a várva-várt pillanat - a díjkiosztás. A díjazottak idén is részt vehetnek az immáron tízedik alkalommal megrendezett róvás táborban, melyre Berekeresztúron kerül sor július 11-15 között.

Helyezések:

A kategória (Alsó tagozat):
1. Kántor András, 51. sz Czetz János cs. cs.,
2. Módi Balázs, Báthory István Cs.cs,
3. Portik Abigél, Marosvásárhelyi 7. Sz. Ált. Iskola

B kategória (Felső tagozat):
1. Farkas Erik 51. sz Czetz János cs. cs.,
2. Balla Brigitta, 51. sz Czetz János cs. cs.,
3. Zsigó Viktória, 16. Báthory István Cs.cs

C kategória (Középiskola):
1. Ianicicau Andrea 16. Báthory István Cs.cs,
2. Cziprián-Kovács Kinga, Losonczy István Sport-és Hagyományőrző Egyesület, 3. Opriş Júlia, 1.Számú Általános Iskola Dés

D kategória (Középiskola):
1. Cseh Róbert 1.Számú Általános Iskola Dés,
2. Kis Márk, 51. sz Czetz János cs. cs.,
3. Lázár Botond, 104-es Ady Endre cs.cs.

Botrovás:
1. Cseh Ágnes, 1.Számú Általános Iskola Dés,
2. Opriş Júlia, 1.Számú Általános Iskola Dés,
3. Cziprián-Kovács Kinga, Losonczy István Sport- Hagyományőrző Egyesület és Egri Kriszta 16. Báthory István Cs.cs


Az erdélyi versenyzők a Válaszút-i Iskola előtt. Fénykép: Kiss Sándor

Felvidék, Pozsonyeperjesi Alapiskola, 2018 május 4.

Friedrich Klára beszámolója

Szakács Gáborral részt vettünk az ŐSI TUDÁS - XIV. Felvidéki Országos Rovásírás-vetélkedő és Műveltségi Találkozó elődöntőjén a Pozsonyeperjesi Alapiskolában. A település Csallóközben, a Tündérkertben fekszik, a különösen szép, hangulatos partú Kis-Duna - az egykori főág, a Csalló ősfolyó utódja - két partján található a dunaszerdahelyi járásban.

A két fő szervező a Palóc Társaság elnöke, Z. Urbán Aladár és a Felvidéki Rovók honlap szerkesztője PaedDr. Patassy Sándor. Hála Istennek és a felkészítő tanároknak a nagy létszámú jelentkező miatt körzeti elődöntőkre van szükség. A feladatokat egyrészt PaedDr. Salgó Gabriella készítette a Mátyás király emlékévhez kapcsolódóan, másrészt Patassy Sándor a felvidéki magyarlakta területek visszacsatolásának 80. évfordulója alkalmából készült kiadvány alapján.

A vetélkedőt megtisztelte jelenlétével Csiba Jarmila, Pozsonyeperjes polgármestere is. Az iskola alsó tagozatos tanulói az igazgatónő vezetésével a Tündérkerthez méltó tündéri műsorral indították a rendezvényt. Jó volt hallani a szép magyar beszédet, logopédusként sem találtam benne hibát. Járhatnának ide tanulni a kereskedelmi rádiók, tévék hadaró, habogó munkatársai. Nagyon tetszett a verseny kiírásban, hogy a tanulók felirat nélküli ruhát viseljenek, ha mégis feliratos, az kizárólag magyar nyelvű legyen. Bizony ez is a magyar nyelv védelmének egyik jó eszköze.

A vetélkedőre eljött a délvidéki Adáról Krizsák Katalin felkészítő tanár is négy tanítványával.

Helyezések:
A korosztály (alsó tagozat):
1. Valocsa Ádám,
2. Bernáth Zsófia,
3. Menző Rebeka

B. korosztály (felső tagozat):
1. Bíró Eszter,
2. Csémi Csillag Virág
3. Galántai Koppány András

C. korosztály (szintén felső tagozat):
1. Pőcz Anna,
2. Horváth Beáta,
3. Miklós Noémi

D. korosztály (középiskola):
1. Csizmadia Virág,
2. Földes Viktória,
3. Ágoston Dóra


Pozsonyeperjes Fénykép: Szabados Kati

Budapest, 17. ker. Zrínyi Miklós Általános iskola, 2018. május 12.

Friedrich Klára beszámolója

A pozsonyeperjesi vetélkedő után pár nappal Budapest 17. kerületében csodálhattuk meg Szakács Gáborral a rovásíró fiatalság tudását. Az iskolával, felkészítő tanárával, Bothné Kósa Erikával 2005-ben kezdődött a kapcsolatunk, akkor hozott először versenyzőt a Móra Ferenc Általános Iskolába, a 16. kerületbe. Később a Zrínyi Miklós Általános Iskola vállalta a budapesti elődöntők rendezését.

Mivel 13. alkalommal szervezte az iskola a versenyt, a babonásabbak, köztük én is, kicsit izgultunk, hogy jaj, mi lesz most, azonban már a Megnyitó idejére látszott, hogy az idei rendezvény népesebb lesz az előzőeknél.

A verseny védnöke szokás szerint Riz Levente 17. ker. polgármester volt. Dr. Petrőczy Tibor igazgató üdvözlete után Dunai Mónika országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki maga is a rovásírás tisztelője, nagylánya Lilla régebben versenyző volt, most pedig az értékelő bizottság munkájában vesz részt. Dunai Mónika elmondta, hogy az iskola idén 36 éves, így a 13 éves rovásírás verseny gyermeke is lehet az intézménynek.

A verseny fő szervezője az iskola tanára, Bothné Kósa Erika rovásírás-oktató. A feladatokat jómagam készítettem a Mátyás király emlékév alkalmából nagy királyunkról. Ugyancsak róla szólt Szakács Gábor előadása: Rovásírás Mátyás király korában címmel. A Forrai kiállítás felújítója, Hódos László írta át rovásírásra feladatokat, ő készítette szokás szerint az emléklapokat, okleveleket, és még a hangos olvasás levezetése is az ő vállain nyugodott.

Az idei alkalmat színesítették a Felvidékről meghívott versenyzők. Salgó Gabriella érsekújvári tanárnő két tanítványa sikeresen szerepelt. Hum Attiláné Lídia felkészítő tanár, aki a magyarországi Dág-on él, megvalósította a "verseny határok nélkül" elképzelést, mivel felvidéki, dunamocsi alsó tagozatos tanítványait is hozta, akik közül Tóth Rubina díjazott lett. A dolgozatok értékelésében idén is részt vettek a régi versenyzők, Dombóvári Lilla, és Fábián Evelyn.

A színvonalas néptáncbemutatók, kórusok, koboz-ének, baranta, pólófestés, kovácsolás, kosárfonás, szekerezés, állatsimogatás szolgálta az idő hasznos és vidám eltöltését az eredményhirdetésig.

A rendezvényen ismét jelen volt Forrai Sándor fia, Forrai Zsolt.
A versenyt anyagilag önkormányzati képviselők is támogatták. Könyvekkel támogatta a Zrínyi Miklós Általános Iskola, a Magyarok Világszövetsége, továbbá Szakács Gábor és Friedrich Klára.

Az iskola tanárai, munkatársai idén is sok mosollyal, segítőkészséggel és egy szép ajándék jelvénnyel tették még emlékezetesebbé a 13. versenyt.

Helyezések:

Alsó tagozat:
1. Kozma Benedek Budapest, 17. kerület
2. Vaskeba Vince Budapest, 17. kerület
3. Tóth Rubina Dunamocs, Felvidék

Felső tagozat:
1. Balla Fanni Érsekújvár, Felvidék
2. Hegedűs Emma Érsekújvár, Felvidék
3. Langer Réka Szárliget

Középiskola
1. Horváth Lilla Budapest, 16. kerület
2. Mátyási Milla Szigethalom
3. Zóka Győri Fanni Zirc

Összerovás
1. Langer Réka Szárliget
2. Zóka Győri Fanni Zirc
3. Tóth Benkő Budapest, 14. kerület


A budapesti győztesek Fénykép: Bujtás Zsuzsa


Az értékelő bizottság Fénykép: Bujtás Zsuzsa


Felvidéki Országos Rovásírás Vetélkedő, 2018. május 18.
Z. Urbán Aladárnak, a Palóc Társaság elnökének összefoglalója

Medvesalján a magyar nyelv szolgálatában


Fénykép: Patassy Sándor

2018-ban immár tizennegyedszer rendezte meg a felvidéki országos rovásírás-vetélkedőt és műveltségi találkozót a Palóc Társaság, az utóbbi három évben az évtizedes közösségi munkának is köszönhetően létrejött Felvidéki Rovók (FERi) hathatós segítségével. 158-an jelentkeztek a vetélkedőbe, ami három körzeti döntő megszervezését tette újból szükségessé. Ezek Füleken a gimnázium épületében, Ipolyszalkán az általános iskolában és Pozsonyeperjesen ugyancsak az iskola épületében zajlottak. A vetélkedő diákok négy korosztályban adtak számot tudásukról: A korosztályúak az alsó tagozatosak, B korosztályúak az V-VI. évfolyamba járók, C korosztályba tartoznak a VII. és VIII. osztályos tanulók, míg a D korosztályt a kilencedikesek és a középiskolások töltötték meg.

Az idei szöveges feladatok - akárcsak az előző években - most is kapcsolódtak valamely fontos időszerű nemzeti évfordulóhoz. A körzeti döntőkben az A és B korosztályúak Mátyás királlyal kapcsolatos szövegekkel dolgoztak, a C és a D korosztályosok pedig az 1938-as visszacsatolás 80. évfordulójával találkoztak. A döntőben maradt az A, B korosztálynak a Mátyás-évforduló, a C-seknek és a D-seknek a felvidéki magyarok kitelepítése és a lakosságcsere évfordulójával kapcsolatos szöveggel kellett megbirkózniuk. A feladatokat PaedDr. Salgó Gabriella és PaedDr. Patassy Sándor dolgozta ki.

Az országos döntő helyszíne ezúttal a varázslatos hangulatú medvesalji VÖLGY lett, amelyet nem is oly régen még Baranta Völgyként ismerhettünk meg.

Az országos döntő feladatai öt részből álltak: hangos olvasás, átírás latin betűkről rovásjelekre, átírás rovásbetűs szövegről latin betűsre, magyarítás és rovásemlékek felismerése. Mindezt 50 perc alatt kellett teljesíteni. A felkészítő és értékelő tanárok, akik tanítványaikat elkísérték, örömmel állapították meg, hogy a tanulók dolgozataikban nagyon kevés hibát ejtettek, a perc tört része döntött egyik vagy másik vetélkedő javára, összességében kijelenthető, hogy magas szinten ismerik a diákok ezt az ősi magyar műveltségről tanúskodó művelődési ágat. A szervezőknek, tanároknak hála, az "ősi tudás" meghonosodik fiataljainkban, gyökeret ereszt az ifjúság tudatában, lelkében.

A dolgozatok értékelése alatt a diáksereg többek között házitésztát gyúrhatott, együtt énekelhetett az almágyi citerazenekarral és birtokba vehette a Völgyet. "A HAZÁÉRT MINDHALÁLIG HŰ HŐSÖK" kapuján belépve őseink a hőseink: Emese, Hunor és Magor, Atilla és Árpád, Koppány, Szent László, Mátyás... szelleme és faszobra (Kopecsni Gábor alkotásai) uralja a tájat és vigyázza a jövőt.

Mindent összevetve megállapíthatjuk, hogy igaz az, ami a vetélkedőre szóló felhívásban olvasható: "Az országos rovásírás-vetélkedőn a résztvevő diák gyarapodik tudásban, gazdagodik tapasztalatokban, remélhetően élményekben részesül, ezért a rovásírás-vetélkedőnek csak nyertesei lehetnek. Önmagában ez a vetélkedő nem cél, csak keret ahhoz, hogy a felvidéki magyar kis és nagy diákok megismerjék sorstársaikat, barátságok szövődjenek köztük ősi műveltségünk ékes bizonyítéka, a magyar rovásírás által."

Az ŐSI TUDÁS felvidéki országos rovásírás-vetélkedő helyezettjei:

A korosztály:
1. Ördögh Zsófia, Czuczor Gergely Alapiskola - Érsekújvár,
2. Virág Rebeka, Alapiskola - Nagyölved,
3. Matuska Margaréta, Czuczor Gergely Alapiskola - Érsekújvár

B korosztály:
1.
Krnčan Veronika, Juhász Gyula Alapiskola - Léva,
2. Juhos Emma, Kodály Zoltán Alapiskola - Dunaszerdahely,
3. Bíró Eszter, Kodály Zoltán Alapiskola - Dunaszerdahely

C korosztály:
1.
Édes Édua, Református Alapiskola - Alistál,
2. Balla Fanni, Czuczor Gergely Alapiskola - Érsekújvár,
3. Tomori Polli, Karolina Katolikus Általános Iskola - Vác,

D korosztály:
1. Csizmadia Virág, Református Alapiskola - Alistál,
2. Földes Viktória, József Attila Alapiskola - Vásárút,
3. Csúr Karolina, Magán Szakközépiskola - Rimaszombat,

Mindezen felül különdíjak kiosztására is sor került: A Palóc Társaság egy szép égetett emléklappal jutalmazta azt a három diákot, akinek összesített hibapontjuk nulla volt és időbelileg a legügyesebbek voltak:

1. Krnčan Veronika - Léva 20:57 felkészítő Herencsár Szilvia Rózsa
2. Ördögh Zsófia - Érsekújvár 21:23 felkészítő PaedDr. Salgó Gabriella
3. Juhos Emma - Dunaszerdahely 25:33 felkészítő PaedDr. Patassy Sándor

Külön elismerésben részesült továbbá Csúr Karolina, aki idén pontosan 14. éve sikeres résztvevője a rovásírás-vetélkedőknek. Kitartása példaértékű!
A díjakat adományozó szervezetek és személyek is köszönetet érdemelnek: Rákóczi Szövetség, MIRA Office Zselíz, Fenyő-Bútor Balassagyarmat, Regélő szerkesztősége, Friedrich Klára és Szakács Gábor rovásíráskutatók, Soós József Tulipánműhely, Varga Ákos szappanfőzőmester, Mede Ferenc házigazda

Készülnek
a feladatok
a Medvesaljai Völgy-ben.

A Göncöl Táltos Rovóiskoláról

PaedDr. Patassy Sándor dunaszerdahelyi tanár, grafikus, honlapszerkesztő, rovásírás-oktató, a felvidéki versenyek egyik szervezője, a Göncöl Táltos Rovóiskola létrehozója. Röviden így foglalta össze a tudnivalókat a Rovóiskoláról:

A Göncöl Táltos Rovóiskola rovókörei jelenleg a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskolában, Diósförgepatonyban és Pozsonyeperjesen működnek. A közös név jelzi, hogy mindenhol azonos szellemiséggel, módszerekkel folyik az oktatás és nevelés, és az együvé tartozást is erősíti az egyes rovókörök tagjai közt. A név a Csallóközhöz és régmúltunk népi emlékezetéhez is kötődik, számos csallóközi rege emlékezik meg Göncöl táltosról: "Van, amikor szekerével leereszkedik a Földre, és bejárja a Csalló folyó övezte Tündérkertet." Emléke által igyekszünk az ősi tudást éltetni és továbbadni.

A képen az Ősi Tudás Rovásírás-vetélkedő országos döntőjén, a döntőbe jutott göncölös diákokkal 2018-ban. Sándor tervezte a rovóiskola jelvényét is:

Délvidék

Délvidék is a Kárpát-medencei versenyek főszereplői közé tartozott. 2006-ban például 10 településről jelentkeztek az elődöntőre: Zenta, Ada, Magyarkanizsa, Nemesmiletics, Felsőhegy, Óbecse, Csonoplya, Csóka, Mohol, Horgos. Idén, 2018-ban Krizsák Kata felkészítő tanár hozott Adáról Pozsonyeperjesre négy vidám csemetét. Elmondása szerint a délvidéki versenyek szünetelnek.


Krizsák Kata és csapata Dunaszerdahelyen
Fénykép: Friedrich Klára

Kárpátalja

A kárpátaljai gyerekek, cserkészvezetők, pl. Henkel Betti, több éven át kedves vendégeink voltak a Szakács Gábor által szervezett Kárpát-medencei rovásírás versenyeken. 2011-ben az utolsó Kárpát-medencei versenyen Beregszász, Munkács, Asztély, Déda településekről jöttek tanulók. Idén is kértem verseny beszámolót a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetségtől. Sajnos néhány éve nem kapok választ érdeklődő leveleimre, melyek talán el sem jutnak hozzájuk.

Friedrich Klára


Nyitólap
VERSENYEK
ROVÁSÍRÁS VERSENY KÖRKÉP
Oldal tetejére