Nyitólap KIADVÁNYOK F.K.-Sz.G. Rákóczi él
   

Rákóczi Pácinban

14 órakor Barati Attila köszöntőjét követőn közéleti személyiségek szólottak az egybegyűltekhez. Méltatta a Nagyságos Fejedelem kimagasló szerepét Dr. Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke, Dr. Hörcsök Richárd, a körzet országgyűlési képviselője, valamint Friedrich Klára és Szakács Gábor, a Rákóczi él című zenemű szerzőpárosa. A környéken gyermekeskedett űrhajós, Farkas Bertalan Pácinban eltemetett szüleire emlékezett.

A hol eleredő, hol elálló eső nem akadályozhatta meg a látványos délutáni eseményeket, amelynek résztvevőit néptánccsoport, népdalkórus, citerazenekar, társastánc csoport szórakoztatta. A Zrínyi Ilonát és a fejedelmet ábrázoló festményeket hozó, korhű öltözetű Mezősi László és lánya mögött a kastélyudvarba bevonuló menetet a polgármester és a már említett két egyházi személyiség vezette, mögöttük a délvidéki Csókáról érkezett Rákóczi Férfikórussal. Tagjai később dalaikkal emlékeztettek a névadóra.

Kevésbé nyugodt idegzetűek akkor kezdtek feszengeni, amikor a hagyományőrző ruhában érkező lovasok mögött Árpádsávos zászlókkal feltűnt a Magyar Gárda és a Nemzeti Őrsereg. Eközben megsokasodtak a nézők között az egyenruhás és civil rendőrök, közülük néhányan ideges farkaskutyáikat igyekeztek nyugtatgatni. Mivel jelentős számú roma is kíváncsi volt a felvonulásra, pattanásig feszült a hangulat. Mindez nem zavarta a polgármestert, aki a lóháton érkező Bodrogközi Régi Magyar Kultúra Alapítvány elnökétől, Petraskó Tamástól átvette a történelmi lobogót, amely már a fejedelem 1906-os kassai újratemetésén is jelen volt.

Elérkezett a műsorvezető, Erdélyi Claudia által a nap fénypontjaként bejelentett koncert ideje rockzenészek és a Kecskés együttes közreműködésével. Hogy hogy nem, az eső szitálása is abbamaradt, a legmegdöbbentőbb még is az volt, hogy a közvélemény tudatába egymás ellenségeiként sulykolt csoportok békésen, a legkisebb rendbontás nélkül hallgatták végig a zeneművet.

A rákövetkező műsorok, a tűzijáték és a másnapi rendezvények is ugyanilyen barátságos, nyugodt körülmények között zajlottak.Nincs kizárva, hogy ezúttal a Nagyságos Fejedelem szelleme segítette létrejönni azt a nemzeti egységet, amely az általa vezetett szabadságharc idején is győzedelmes csatákra vezette a magyarságot.

Tudósítónktól

Arany Tarsoly 2008. augusztus

Nyitólap KIADVÁNYOK F.K.-Sz.G. Rákóczi él Oldal tetejére