Nyitólap
KITEKINTŐ
A Tászok-tetőtől a boszniai Nap-piramisig

A Tászok-tetőtől a boszniai Nap-piramisig


Alagút bejárat
(Fénykép: Farkas Aladár)

Friedrich Klára és férje Szakács Gábor magyarországi rováskutatók és rovásszakértők a 2007-ben jártak először a Tászok-tetőn, vizsgálva az ottani rovásemlékeket. Rá egy pár évre felkeresték a boszniai piramisokat, interjút készítve a boszniai születésű, de az Amerikai Egyesült Államokban élő dr. Semir Osmanagich piramiskutatóval. Gábor utána még nyolcszor járt a boszniai piramisvölgyben, Klári pedig kétszer. Dokumentálták a látottakat és könyvet jelentettek meg "Tászok-tetőtől a bosnyák piramisokig" címmel.

A könyv megjelenése óta foglalkoztatott a gondolat, hogy adandó alkalommal felkeresem ezeket a piramisokat, a benne talált rovásemlékek miatt (is). Az idén került sor erre a kirándulásra, az EKE gyergyói osztályának szervezésében.

A Szarajevótól mintegy 35 km-re fekvő Visoko város fölött vannak azok a piramisok, amik felkeltették nemcsak a kutató Semir érdeklődését, hanem a nagyvilág tudósainak figyelmét is. Nem véletlenül, hiszen itt, a Boszna folyó mellett több piramis is létezik: a Nap, Hold, Földanya, Szerelem, Sárkány. A neveket, a kutató Semir adta ezeknek a piramisoknak. Minket a Nap-piramis érdekelt, hiszen itt folynak a kutatási, feltárási munkálatok. 2005. áprilisában kezdték a fúrásokat és a geo-morfológiai elemzéseket. A piramidológia szakemberei százával érkeztek a helyszínre, több tudományos konferenciát is szerveztek. A geofizikusok állítják, hogy szabályos piramis formája van, és a négy fő égtáj felé van tájolva. Magassága mintegy 220 m, alapélei egyenként 365 méteresek. Növénytakaró borítja, amit helyenként kutatóárok szakít meg, ahol feltűnnek azok az öntött kőtömbök, amelyek borítják több rétegben az alatt lévő földet. A kőtömbök között agyag van. Ezek a tömök szabályos alakúak, és több tonna súlyúak. Mesterségesen készültek. Ebből épült az egész piramis. Radiokarbonos kormeghatározás alapján állítják, hogy legalább 12 ezer éves, de egy fosszilizálódott levélen végzett kormeghatározás szerint 24. 800 éves. Európa első felfedezett piramisa, ami régebbi az egyiptomi piramisoknál, és nagyobb is annál. A piramis alatt fémtelér található, ami a földalatti vízfolyások negatív ionjait alakítja át pozitív ionokká. 10 KW-nyi energiát termel (energiagép).

Megmásztuk a meredek és csúszós hegyoldalt, felérve a tetőre, csodálatos panoráma és egy jól eső érzés fogott el. Láttunk egy vár maradványait, meg egy kutat. Állítólag egy középkori település és vár állt ezen a helyen. A "Visoko" magas várost jelent.

Vég Zoltán helyi idegenvezetőnk bevitt a piramis alatti alagútrendszerbe, ahol több kamra (galéria) áll a meditálni, feltöltődni óhajtók rendelkezésére. A Schuman rezonanciamérés 7,83 Hz értéket mutat, ami ideális a fizikai, mentális és spirituális tevékenységre. A kamrákban az ionizáció 43-szor magasabb a kinti koncentrációnál, gyógyító hatású: regenerál.

Itt találtuk az a követ is, amelyen székely rovásírás és más runa írásjelek vannak. A rovás ABC 21 jelét azonosították ezen a kövön. Epigráfiai szempontból fontosak ezek a jelek. Valószínű a Vinca-kultúra részét képezik. A szakemberek szanszkrit írásjeleket találtak. Szerintük az ősi atlantiszi kultúra része az egész piramis rendszer. Ezt a kultúrát vették át a maják.

Az első kamra közepén található egy ellipszis alakú, megalít kerámia, amely egy földalatti folyó fölött fekszik. Ennek is pozitív kisugárzása van, ami feltölti a szervezetet. Tovább, egy oldalágon láttunk egy kék színű tavat, amelynek vize iható. Mintegy 400 métert mentünk a földalatti galériákban, de nem tértünk be az oldalágakba, amelyek összhosszúsága több km. Több ilyen kerámia-monolit található az alagútban, amelyek súlya meghaladja a 8 tonnát.

A feltárási munkálatokat a Boszniai Nap Piramis Alapítvány végzi önerőből, Semir PhD akadémikus vezetésével. A szkeptikusok kivételével egyértelmű, hogy emberi kéz alkotta, és a kőlapokat is mesterségesen készítették, és szabályosan vannak egymás mellé és alá helyezve. Térbeli kapcsolatot tartottak a többi gigantikus épülettel (transzduktor elemként működött).

Igazi élmény volt látni ezt a piramist. Köszönettel tartozunk a Vadász házaspárnak a szervezésért, Simó Ádám tanár úrnak a részletes, és alapos idegenvezetésért.


Kutató szelvény
(Fénykép: Farkas Aladár)

A résztvevő 50 EKE-tag nevében
Farkas Aladár

Nyitólap
KITEKINTŐ
A Tászok-tetőtől a boszniai Nap-piramisig
Oldal tetejére