Nyitólap
KITEKINTŐ
A hétköznapi ember

A hétköznapi ember

Vannak zenészek, akik sem szépségükkel, sem hangjukkal nem tudnának sikert elérni, mégis népszerűek. Titkuk egyéniségükben rejlik, ahogy Joe Cocker esetében, aki június 5-én lesz a budapesti Papp László Sportaréna vendége.

A német bombázások idején, 1944. május 20-án született a brit iparvárosban, Sheffieldben. Tizenéves korában a korabeli hírességek, mint Lonnie Donegan és Ray Charles hatására kezdett énekelni. Iskoláit abbahagyva nappal gáz- és vízvezeték szerelőként, éjjelente zenészként dolgozott, 1963-ban az akkor feltörekvő a Rolling Stones előzenekaraként is fellépett zenésztársaival. Viselkedése meglehetősen rapszódikus, lelkesedését egyik pillanatról a másikra az érdektelenség váltotta fel. Nem volt ez másként a zenével sem, 1967-ben egy álló esztendeig meg sem jelent a színpadon.

Csak a rákövetkező évben lépte át ismét a stúdió küszöbét, amikor pedig meghallotta a Beatles szerzette With A Little Help From My Friends átdolgozását egy zenekartól, elhatározta, hogy ő is elkészíti a magáét. Fülébe csengett a Procol Harum együttes óriási sikerű, Bach szerű orgonafutammal készült Whiter Shade Of Pale felvétele, ezért valami hasonlót kért saját zenészétől. Tommy Eyre készített is vagy tizennyolc változatot, míg az egyik rákerült a lemezre. Nem volt egyszerűbb szülés a dal többi része sem, a harmincötödik próbálkozás után az első napon le is álltak a kísérletezéssel. Másnap Jimmy Page, a későbbi Led Zeppelin tagja vette kezébe a gitárt és vele rövidesen mesterszalagra került a felvétel. Kirobbanó sikert aratott, a listák élére került, és ettől kezdve mind a mai napig nem hiányozhat fellépéseiről.

Mivel a pénz nem érdekelte, a woodstocki fellépést mindössze 1375 dollárért vállalta. Zenészeivel egész éjjel rótták a kilométereket az előző koncertjük után és csupán néhány órányi alvást követően a fesztivál kiváltotta óriási forgalom miatt, végül katonai helikopterrel jutottak a helyszínre. Éppen sikerdaluk befejező pillanatit játszották, amikor kitört a vihar és ömleni kezdett az eső. Ez azonban már mit sem változtatott azon, hogy a fesztivál egyik hőseként kilenc hónapos, folyamatos koncertezésbe kezdett. Óriási árat fizetett érte, végül teljesen kimerülve feloszlatta zenekarát.

A fekete leves azonban csak ezután jött, amikor újabb zenei körutat szerveztek neki, miközben zenészei sem voltak. Az Amerikában híres zongorista, Leon Russel trombitált össze egy csapatot, amelybe mindenkit beválasztott, akit csak el tudott érni. Az eredmény: negyvenhárom személy (feleségek, gyerekek, muzsikusok) Mad Dogs And Englishmen néven kelt útra és csak ötvenhét nap múlva, negyvennyolc város és hatvanöt koncert után fejezte be a műveletet. Ami közben történt, azt lemezen, filmen örökítették meg. Mivel az elképesztően népes társulat felélte a fellépések bevételét és a film költségeit Cockernek kellett fizetnie, még másfél évtized múlva is az abból keletkezett adósságait törlesztette. A teljesen összezuhant énekes az italba, kábítószerekbe menekült, két esztendeig hallani sem lehetett róla. Csak 1972-ben jelentkezett ismét, visszatérése azonban nem sikerült valami fényesen. Egyre lejjebb csúszott, életében a mélypontot az 1974-tól 1978-ig tartó időszak jelentette, ám éppen ebből a szomorú korszakból származik Billy Preston zongorista Joe számára írt, keserédes hangvételű You Are So Beautiful című szerzeménye. Az egyre csökkenő lemezeladást azonban ez sem tudta megállítani és nyolcszázezer dolláros adósságot halmozott fel kiadójánál.

A sötét napoknak végül 1982-ben lett vége, amikor a Jennifer Warnes-el énekelt és listavezető Up Where We Belong filmdalt Grammy díjjal jutalmazták. Azóta énekesi pályája töretlen. Minden albumára jut legalább egy olyan emlékezetes pillanat, amely a Best of Joe Cocker életművet gazdagítja, így a Civilized Man, Shelter Me, Unchain My Heart. Huszonkettedik stúdióalbuma, a tavaly ősszel megjelent rockos hangvételű Hard Knocks.

1989 februárjában Bush elnök beavatási ünnepségére hívták meg, akárcsak barátaival készített lemezére Pavarotti, fellépett szabadtéri, hó borította tájon és több ezer embert befogadó koncerttermekben, meghívták Woodstockba, a fesztivál negyedszázados évfordulójára, zenéért tett szolgálataiért megkapta Brit Birdalom érdemrendjét.

Öltözködésével sem az utcán, sem a színpadon nem kelt feltűnést, hétköznapi ember, ahogy egyik dalának címe is mutatja (Ordinary Man). Gyakran szinte munkaruhának tűnő ingben lép a mikrofon elé, mintha csak arra készülne, hogy valaki eredeti szakmájnak megfelelően egy meghibásodás javításához szólítsa. Ha ez a képtelenség meg is történne, Joe Cocker dolga végeztével gond nélkül folytatná félbehagyott dalát.

Szakács Gábor
Magyar Demokrata 2011/19.

Nyitólap
KITEKINTŐ
A hétköznapi ember
Oldal tetejére