Nyitólap
KITEKINTŐ
A kertváros

A kertváros

A kertvárosi jelleg megőrzését szolgálja, hogy rendeletileg szabályoztuk a fakivágást is, ez közterületen még a ház előtt is több százezer forintba kerül a pótlással együtt. Lényegében tehát tilos - mondta Kovács Péter, Budapest XVI. kerületének fideszes polgármestere, a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége új elnöke.

Több mint húsz éve képviselő, ebből nyolcat polgármesterként dolgozott. Minek tulajdonítja a folyamatos sikert?
A legutóbbi választáson legnagyobb mértékben Tóth József nyert a XIII. kerületben. Őt követte Riz Levente a XVII.-ben, majd én következtem holtversenyben a XIX. kerületi szocialista polgármesterrel. A siker annak következménye, hogy amit megígérünk, be is tartjuk, és két cikluson keresztül az emberek ezt tapasztalták. Valószínűleg azt gondolják, hogy van olyan politikus, aki nem lódít, a választó pedig nem csak a kampány idejére válik fontossá, hanem folyamatosan.

Azt sem ígérte, hogy kolbászból lesz a kerítés.
Szó sincs róla. 2006-ban, majd 2010-ben is kétszer tizenhat pontból álló programot állítottunk össze, de előbb a képviselőjelöltekkel megvitattuk, mi valósítható meg négy év alatt. Ezeket mindkétszer 95 százalékban teljesítettük is, viszont mindig akadt, ami rajtunk kívül álló okokból nem jött össze, jóllehet azokon is dolgoztunk. Nem kedvelem a "határidő folyamatos" megfogalmazást, szívesebben veszem a "határidő azonnal" kifejezést, mert amikor a testület megszavazza, már csinálnom is kell. Most is úgy kezdtük az önkormányzati ciklust, hogy az alpolgármesterekkel leültem, és a harminckét pont mindegyikénél odaírtuk, ki miért felelős, mikorra kell megcsinálnia, mennyibe kerül, mi kell hozzá. Mivel hetente tartunk vezetői értekezletet, mindenki tudja a hivatalban, min kell dolgoznia. A nagyarányú győzelemhez az is hozzájárulhatott, hogy a baloldal teljesen elvesztette saját választói bizalmát. Egyesültek, acsarkodtak egymásra, megint összeálltak, de így nem lehet választást nyerni. Talán furcsa, de örülnék, ha lenne végre egy valóban baloldali párt.

Kezdeti elképzelései mennyiben változtak?
Azért akartam polgármester lenni, hogy végre történjen is valami. Itt születtem, itt élek, látom, hogy a kerületből többet ki lehet hozni, mert a korábbi, szocialista polgármester, Szabó Lajos Mátyás ezzel egyáltalán nem foglalkozott. Amikor a rendszerváltás után 1990-ben először lettem képviselő, még mindenki tenni akart valamit. Ahogy országos szinten is csökkent a politika megbecsültsége, a belefáradt képviselők egymás után koptak ki. Akik a helyükre kerültek, tisztelet a nagyszámú kivételnek, rossz értelemben vett politikusok, akik sokat beszéltek, és keveset tettek. Mi inkább keveset beszélünk, viszont sokat teszünk, mert ez a fontos. Amikor parlamenti képviselő is voltam, egyesek azzal bíztattak, hogy ott mondjak valamit nagypolitikai szinten. Csak azt válaszolhattam, hogy nekünk a kerületért kell dolgoznunk, ráadásul nálunk 2006 óta nincs kiszorítósdi. Most is bekerült egy jobbikos, egy LMP-s és három, magát baloldalinak mondó képviselő, bizottsági elnökként mindhármuknak van egy-egy területe. Az LMP megkapta a környezetvédelmi bizottságot, hiszen zöld pártnak nevezi magát. A jobbikosok azt állítják, hogy ők a "legtisztább kezűek", ezért övék lett a közbeszerzési bizottság, míg az MSZP az ügyrendi bizottságot vezeti. Mostanra teljesen kicserélődtek a korábbi ellenzéki képviselők, jóllehet nálunk, nincs szó szerinti "ellenzék", lehetőségek vannak a munkára. Az első ciklusban még akart is mindenki dolgozni, végül alibi politizálásba mentek át. Kezdeti lelkesedésük - "jó képviselő vagyok, néha eljárok a testületi ülésekre, nehogy megvonják a képviselői tiszteletdíjam bizonyos százalékát" - után már nem nagyon jártak az ellenzékiek, még a kritizálásról is letettek.

Csak nem?
Mondok egy példát, amikor, talán 2008-ban a költségvetést készítettük, a szocialista frakciónak öt módosító indítványa volt. Befogadhatónak tartottam az indítványukat, és kértem, cserébe ők költségvetést fogadják el. Ehelyett inkább tartózkodtak, még rendesnek is tartották magukat, én viszont ettől kezdve őket nem vehettem komolyan.

A kerületrészek 1950-ig önálló községek voltak. Lehetséges ezeket egységes fejlettségi szintre hozni?
Napjainkra összenőttek, talán csak Cinkota határolódik el kissé a Szilas-patak völgyével. Azt gondolom, lehetséges az egységes szintre hozásuk, bár kaptam olyan visszajelzéseket Rákosszentmihályról, hogy őket mindig elhanyagolják Mátyásföldhöz, Sashalomhoz képest. Azon dolgoztunk, hogy egyetlen kerületrész se érezze magát másodrangúnak, jóllehet a közvélemény-kutatásokból az derült ki, hogy továbbra is a cinkotaiak érzik úgy, hogy kevésbé fejlődnek. Most már talán ők is tapasztalják, hogy ez nem így van, de az ott lakók lelkülete talán soha nem fog változni. Nálunk nem azt mondják, hogy XVI. kerületi, hanem mátyásföldi, sashalmi, szentmihályi, árpádföldi, cinkotai. Ez így helyes. Sashalmiként magam is ezt mondom.

Cinkotáról azt mondták, hogy tót település, hiszen piacosaik egymás között szlovákul beszéltek.
Lantos Tóni bácsinak 1990-től 2006-ig összesen hat helytörténeti kötete jelent meg, azóta pedig harmincnégy írása. Ő dolgozta fel Cinkota történetét is, amiből kiderült, hogy abból vált ki a többi településrész. Az eltérést az okozta, hogy az ott élő földművelők inkább tartalékoltak, a többi kerületrész viszont fejlődni akart. Napjainkra Cinkota lakossága nagyrészt kicserélődött, lakóparkok épültek, nagyon szép családi házas résszé vált. Igen népszerű, bár az is igaz, hogy a kerületben a legolcsóbb, miközben Árpádföld és Ómátyásföld a legdrágább.

A kerületben élt a mártírhalált halt Tóth Ilonka. Árpádföldi lakóházát emlékhellyé, múzeummá alakítják.
Idén vette meg az önkormányzat, átalakítva a forradalom hatvanadik évfordulójára nyílna meg. Nemcsak emlékházat szeretnénk, hanem egyben interaktív múzeumot is, ahová a tanulókat történelem-, hon- és népismeret, osztályfőnöki óra keretében elvihetik, hogy megismerjék az 1956-os forradalmat, Tóth Ilonka életét. Amióta ez a hír elterjedt, sokan megkerestek, hogy relikviáikkal gazdagítanák. Nem igen van ilyen a Terror Házán kívül, de még az sem kizárólag az 1956-os forradalom emlékhelye. A bezárt kiskunmajsai múzeum volt ilyen, amelynek tárgyait megkapjuk.

A XVI. kerület volt az első Budapesten, amely rovásfeliratos településtáblákkal jelölte a kerület határát. Hogy fogadták az itt élők?
A rovásfeliratos táblaállítás országos mozgalommá fejlődött, nagyon örülök és büszke vagyok rá, hogy Budapesten a XVI. kerület volt ebben az első. Mellesleg egy ismerősöm mesélte, hogy Árpádföldön a Timur utcai táblaállítás után egy néni kérdezte tőle, hogy annyi kínai lakik a környéken, hogy már az írásuk is táblára került? Felvilágosítottak, miről van szó.

Megőrizhető a kerület kertvárosi jellege?
Ez a célunk. Nálunk telkenként legfeljebb két lakást vagy házat - a szomszédos Zuglóban harmincat - lehet építeni, mivel előírtuk, hogy egy lakáshoz hány négyzetméter terület szükséges. A kertvárosi jelleg megőrzését szolgálja, hogy rendeletileg szabályoztuk a fakivágást is, ez közterületen még a ház előtt is több százezer forintba kerül a pótlással együtt. Lényegében tehát tilos, hiszen egy nyolcvan négyzetméteres telken legalább egy fának lennie kell. Vannak "lakótelepeink" is, ezeken összesen három tíz-, és három hétemeletes ház áll, az összes többi négyemeletes vagy kisebb. Ahol lakópark építése engedélyezett, ott sem lehet ezeknél nagyobb épület, ezért a pesti oldalon a XVI. kerület az egyik legdrágább, ahol egy tavalyi kimutatás szerint Sashalom a legnépszerűbb.

Szó volt róla, hogy a metrót kiépítik Cinkotáig.
Pontosabban a gödöllői Hév-et és a kelet-nyugati metrót szeretnénk úgy összekötni, hogy egy sínpáron közlekedhessenek. Mivel az EU sok mindenre ad pénzt, így kötöttpályás közlekedésfejlesztésre, metróra, villamosra is, 2010-ben elkészíttettük a tanulmányt, hogy bekerülhessen az EU-fejlesztésekbe. Ezt vette át a fővárosi önkormányzat, s idén szeptemberére elkészült a pályázat is a megvalósíthatósági tanulmányhoz, amelynek most van a társadalmi vitája. A projekt a főváros 2030-ig tartó közlekedésfejlesztési tervébe is bekerült. Megvalósítását követően a Stadionok állomástól a vonal a felszín alatt vezetne tovább Rákosfalván a Rákos-patakig. Efölött menne át, majd tovább a kerületünkben az Egyenes utcai lakótelepig, a felszínen tervezett megállójáig. Itt ismét térszint alá süllyesztve a mátyásföldi Baross Gábor utca megállója után az Imre utca előtt bukkanna fel újra a térszintre. Azon menne Gödöllőig, majd onnan lekanyarodva Csömör felé. Lényeg, hogy ne legyen azonos szintű kereszteződés, mert a HÉV most is kettévágja a kerületet. Még cinkotai állomását is át fogják építeni alagúttal vagy híddal. A fővárosnál szeretnénk elérni, hogy a 2021-ig tartó uniós fejlesztési ciklusra közösen adjuk be a pályázatot, amelyre a hármas metró felújításával készül Budapest. Megértem, hogy nagyon áldatlan állapotban van, de ha a kettes még használható szerelvényeit átadnák a hármasnak - úgyis új szerelvény kell, ami alul és fölül áramot tud venni -, a kettőt egyszerre meg lehetne oldani. Most, hogy fővárosi képviselő is lettem, az új törvény jóvoltából közelebb kerültem a tűzhöz.

Szakács Gábor Magyar Demokrata 2014. december 3.

Fénykép: T. Szántó György

Nyitólap
KITEKINTŐ
A kertváros
Oldal tetejére