Nyitólap
KITEKINTŐ
A többség távol tartja a gonoszt

A többség távol tartja a gonoszt


A világnézetünkkel lazítottuk el azokat a csavarokat, amelyek miatt szétesett a szocializmusnak nevezett tákolmány - nyilatkozta a Demokratának Németh Alajos, a Bikini együttes vezetője.

Az elmúlt hetekben jelent meg a Bikini Elmúlt illúziók című CD-je. Van értelme, hiszen a letöltések idejét éljük?
Ha üzletről beszélünk, nem is lenne szabad zenélni, mert, aki zenélni kezdett, vesztett. A lemez újlenyomat, ha nincs, véleményed sincs, csak pusztába kiáltod a szót a koncerteken. Ott ugyan jól szórakoznak az emberek, de haza nem sokat visznek a tartalmából, mivel a lelkesedést vagy eredményt a többszöri meghallgatás okozza. Márpedig meg kell ismertetnünk az emberekkel a világnézetünket, mert ezzel lazítottuk meg azokat a csavarokat, amelyek miatt szétesett a szocializmusnak nevezett tákolmány. Másfelől a lemez jó ajándék, ha kedveskedni akarsz szeretteidnek, hiszen nekik nem mp3 lejátszót fogsz venni üresen, hanem CD-t, amihez borító is jár.

Úgy tűnik, a lemez címadó dala a rendszerváltás elveszett reményeit elemzi. Valóban nem lenne semmi eredmény?
Nem erről van szó, hiszen most egy egészen más országban élek, mint amikor gyermek voltam. Akkoriban nem gondoltam volna, hogy valaha lesz olyan útlevelem, amivel bárhová elmehetek a világon, hogy a külföldön élő testvéreink valaha állampolgárok lehetnek és ugyanazt kapják vissza majd az élettől, ami hozzánk hasonlóan nekik is jár. Elég csak arra gondolni, hogy 1920-ban elveszítették apáik, nagyapáik adóit, amit a királyi Koronának befizettek és semmit nem élvezhettek belőle, mert valaki húzott egy vonalat, hogy azon túl már semmi sem az övék. Most ők is magyar állampolgárok, aminek nagyon nagyon örülök. A mi erdélyi sikereink is azoknak a szülőknek, nagyszülőknek, tanároknak köszönhetőek, akik egybetartották a közösségeket, amelyekben ugyanúgy gondolkodnak magyarul, tanulnak magyar verseket és tőlünk 650 kilométerre még jobban is szavalják, mint mi Magyarországon. Visszakanyarodva a kérdésedre, a dal üzenete nem is annyira a rendszerváltásra vonatkozik, inkább a 60-as évek Amerikájára, ahol konszernekbe tömörülve megígérték a vezetők, hogy majd megoldják a problémákat, munkahelyeket teremtenek, senki ne aggódjon! Az orvostudomány a rákkutatásban elért eredményekre hivatkozott, hogy egy-két év múlva meglesz a rák ellenszere, míg szerelmeink azt írták minden egyes levelükben, hogy örökké szeretni fognak minket. Mi valósult meg ezekből? A rendszerváltást épp ellenkezőleg valóra vált álmoknak lehetne nevezni, mivel minden álmunk ott van, még ha sokszor keserű is, mint amikor gumilövedékkel kilőtték ennek az álomnak az egyik szemét. Én azt mondom, hogy a rendszerváltás mindazt meghozta, amit álmodni sem mertünk. Egy birodalom szétesett, ami ellen öröm és sokkal izgalmasabb volt harcolni, mint most a tőke ellen.

A 2010-es választások óta nagyot változott a világ Magyarországon, de a Bikini dalok szövegei mégsem lettek vidámabbak.
Mi nem azért zenélünk, hogy fizetett prókátorként mindig az uralkodónak húzzuk, hanem hogy észre vegyük azokat a hibákat, amelyeket a királyok esetleg nem. Arról az oldalról közelítjük meg a jelenkort, amelyben pontosan olyan az élet is, mint a mosoly, azaz elkopik emberek arcairól. A végtelen lába előtt szövege kimondja, hogy akármily örömteli tud is lenni az élet, egyszer csak véget ér és el lehet gondolkodni, hogy vajon mit hagyunk magunk után. Az okozza a lemez savanykás alaphangulatát, amikor megpróbálod átélni, hogy az lenne az utolsó napod. Próbálj meg úgy írni egy dalt vagy cikket, hogy az az utolsó, hiszen holnap nincs tovább! Akkor biztosan másként nyúlsz a tollhoz, hiszen nem az jut eszedbe, hogy mekkora gazdagságot szereztél, hanem, hogy milyen a családod, a környezeted, mit javítottál vagy rontottál a világon.

Nyilatkoztad, hogy minden körülmények között kiállsz Orbán Viktor mellett. Hogyan ítéled meg a kormány elmúlt egy évét?
Továbbra is azt látom, hogy Viktor nagyon elszánt és nagyon bízom benne, hogy amit elképzelt, az valóra válik. Tetszik, ahogyan szembeszáll a Nyugat nyomásával és nem fekszik oda, hogy kiszolgáltassuk magunkat. Ez elképesztő bátorság! A 2/3 roppantul erős támogatás, ráadásul lehet, hogy még több is, hiszen nem biztos, hogy a fennmaradó 1/3-ot azok képviselik, akikre szavaztak. Ellenzéki oldalról túl nagy a csinnadratta ahhoz képest, ahány személyt képviselnek.

Adjon az ég mindig jobbat dalotok egyfajta fohász, amelynek szövegében előforduló kifejezés: Legyen elég! Miből?
Azt akartam hangsúlyozni, hogy talán mi vagyunk az a nemzet Európában, amelyik a legtöbbet szenvedett a háborúk miatt. Említjük Muhi, Mohács, Trianon évszámait és 1956-ot. Annak idején csupán annyit kellett volna mondanunk a törököknek, hogy merre lehet Bécsbe eljutni, tovább engedni őket és nem lett volna bántódásunk. Ehelyett vállaltuk a küzdelmet és néhány ezer nő a velük harcoló férfiakkal képes volt megvédeni egy várat százötvenezer törökkel szemben. Nem hiszem, hogy van még egy ilyen nemzet Európában. Muhinál megint mi voltunk a bástya, 1956-ban pedig a Szovjetunió hőse, Kádár János hozta be a szovjet hadsereget. A dal arról szól, hogy a nagyon sok rossz után legyen végre valami nagyon jó! Találjunk olajat a földben vagy gyógyvizet, ami eltartja a nemzetet és ne kelljen állandóan kölcsönt kérni, mert nekünk már semmi sem maradt! A dal egyszerű fohász, de igyekszik humoros oldaláról megközelíteni a lényeget.

Mi a véleményed a készülő Alaptörvényről? Az ellenzék nagyon támadja, miközben korábban már az MSZP is tervezte.
Épp itt volt az ideje és át kell vizsgálni a végső állapotához, hogy melyek a változtatást igénylő pontjai. Ebben az a zseniális, hogy hozzákapcsoltak egy népi konzultációt, kikérték róla a lakosság véleményét, még ha nem is lesz népszavazás, amire a nemzet nincs is felkészülve. Szerintem nagyon jó úton halad, nagyon sok jó dolgot szabadít fel, hiszen napjainkig kommunista Alkotmányunk volt.

Köszönetet mondasz a Magyarországon élő, ír Patrick McMullonnak is. Neki miért?
Ő az angoltanárom, egyben tanítómesterem, aki ébren tartja bennem a szellemet, hogy ne butuljak meg abban a nagyon egyszerű világban, amelyben élek. A rock and roll világ ugyanis elég sokat kivesz az emberből. Képletesen szólva, ha nem tartom magam ébren, előbb - utóbb elalszom. Patrick imádja az országot, magyarnak vallja magát, magyar állampolgár is, tökéletesen beszél magyarul, ide házasodott, itt akar élni, esze ágában nincs visszamenni Írországba.

Vannak-e rejtett üzenetei a szövegeknek, amelyeket csak tüzetesebb átgondolás után vehet észre a hallgató?
Nincsenek, de hogy a mondandót miként fogalmazzuk meg, mondjuk egy szerelmes versben vagy fohászban, támadásban, más kérdés. Az előző lemezeinken mentünk neki inkább egy-egy rossz döntésnek, éppen az október 23-i gumilövedékes balhé miatt. Most együtt jelenik meg az öröm és fájdalom. Öröm, hogy jelenleg az én szám íze szerint működnek az ország dolgai, de egyben fájdalom is, mert ez az én ötvenöt évem visszatekintése is, aminek 2/3-át elvették. Ki fogja visszaadni a jelvényes gyűléseken eltöltött időt, amire én ugyan nem mentem el és ezért mindig fegyelmit kaptam, és ki fogja visszaadni az ostobaságba fulladt gyermekkoromat? Senki. Amikor az ember a legtermékenyebb lehetne és legtöbb az energiája, csak egy szürke városban, ostoba gondolatok között tengődve próbálta elmondani az olcsó igazságát, amiben aztán mások is elkezdtek hinni, mögé álltak. De ez mégsem az az elégtétel, amit egy normális korban, egy normális társadalomban, egy normális fiatalember ki tud hozni magából. Ezt a zenekar egyik tagja sem tudta megtenni, mert egyikük sem állt annak a rendszernek a szolgálatában. Nézegettem a kétszáz évvel ezelőtti népdalokat, hogy miről szóltak. Nos, csak magukról az emberekről, akik szerették volna, ha szeretik őket, nem akartak politizálni, megváltani a világot, csak nyugalma akartak, hogy azt tegyék, amit szeretnek. Minket is békén hagyhattak volna, hogy éljünk, ahogy tudunk és akkor biztosan többre vittük volna mindannyian.

A lemez bizonyos dalai a Bikini megszólalásától eltérő hard rock műfajt képviselik. Így alakult, vagy szándékos zenei lépés volt?
Így alakult. Lukács Petát megkértem, hogy írjon ő is pár dalt, mert látni akartam, hogy a fiatalok hogyan gondolkodnak, és így hozzáadta a saját, fiatalos hangzását a lemezhez. Vannak enyhített szövegek is az albumon, amelyek a politika helyett inkább képet festenek mindennapjaikról. Igazából nem bántanak senkit, nem mondanak eget rengető dolgokat, például mindenki menjen ki az utcára. Erre most nincs is szükség, hiszen a készülő Alaptörvény megnyugtat és nyugodtabban fekszem le, mint évekkel ezelőtt. Lazább dalok, így a Szép vagy és az Utolsó pohár azért került a lemezre, nehogy esetleg pengéhez nyúljon a hallgató. Magam eddig soha nem jutottam, pedig gyakran voltam igen mélyen, és nem tudtam, miként menjek tovább. Ezzel együtt nem kell aggódni, nem lett party lemez. Sok jobboldali emberhez hasonlóan abban a korszakban élek, amikor a 2/3-os többség távol tartja a gonoszt, amennyire csak lehet.

Szakács Gábor
Fénykép: Somfai Sándor

Nyitólap
KITEKINTŐ
A többség távol tartja a gonoszt
Oldal tetejére