Nyitólap
KITEKINTŐ
A zene hatalma

A zene hatalma


Az emberek kapjanak egy kicsit abból a leplezetlen szeretetből, ahogy az erdélyiek fogadják az odaérkezőt. Én is életben akarom tartani ezt az érzést, hogy sose múljon el - mondta a Demokratának Németh Lojzi, a Bikini együttes vezetője.

1. A Sóhajok lépcsőháza című új lemezednél a szövegek készültek előbb, vagy inkább a dallamok születtek ilyennek?
A kettő nagyjából együtt jött, nálam általában éjszaka. Számomra nappal lehetetlen mélyebb gondolatokat kicsalni az égből, mert ezek égi üzenetek. Ha jó médium vagy, ki tudod hámozni belőlük a lényeget, ezért ha éjszaka eszedbe jut valami, azonnal le kell írnod, mert reggelre elfelejted. A lemezfelvétel több stúdióban készült, egyébként nagyon jó hangulatban. Dolgoztunk nálam a lakásban is, Huszti Béci a konyhában skandálta fel a neki kijelölt szövegrészt. Hogy ebből szólólemez lett, arra éppen a Nem az a dal című szerzeményem adja meg a választ. Azt akartam elmondani, hogy "ez a dal már nem az a dal, csak bolyongok immár céltalan, szájharmonikám roncsain egy kiégett világ diszharmóniája szól". Ezt 1982-ben Nagy Feró írta az egyik dalomra, amit akkor nem engedtek megjelenni. Ma is benne van a levegőben, hogy ez a dal már más, mint amit beleképzeltünk a rock and rollba az 1970-es években. Akkoriban a vietnámi háborúról, a szabadságról, a peace and love-ról szóltak a dalok, de napjainkban ez az életérzés kiszorult a nagypiacról. Azt is fontos volt elmondani, hogy hol a haza, az Isten és hová lett minden, amiben hittünk. Ha csak ennyit mondtam volna ezzel a lemezzel, akkor is megérte, hogy megjelent, mert ki kell mondani, hogy a világ a 24. óra utolsó perceiben van, és csak tőlünk függ, hogy mi lesz a folytatás.

2. A Bikini dolgozik, mégis szólólemezt készítettél?
Rengeteg érzelem gyűlt össze bennem, főleg Erdéllyel kapcsolatban. Onnan választottam feleséget is. Emlékszem, hogy 1980-ban koncert után ráfeküdtek az autómra, amikor a Dinamittal turnéztunk Partiumban, és sírva kérték, hogy magyarok, ne menjetek haza! Ez megdöbbentő érzés volt. Kilenc évvel később '89-ben, amikor Ceausescut elkergették, kértem a szervezőket, hogy hozzanak össze egy koncertet Erdélyben olyan gyorsan, ahogy csak lehet. Sikerült Temesvárra megszervezni a koncertet és azért oda, mert Tőkés tiszteletes onnan indította el a tüzet. Kétszer ötezer ember végigsírta a koncertet velünk együtt. A végén egy aradi újságírónő azt mondta nekem: "Uram, mi már itt két hónapja kikiáltottuk a szabadságot, de ma éreztem először szabadnak magam." Egészen elképesztő volt az a szeretet, ami ott átölelt. Amíg élek, nem felejtem el. Hosszú volt az út Temesvártól Székelykeresztúrig, ahol az esküvőnk volt, és ezalatt rengeteg emlék gyűlt össze bennem, amit ezen a lemezen próbáltam visszaadni.

3. Milyen szempontok szerint választottad ki állandó zenésztársaid mellett Keresztes Ildikót és Sípos Pétert?
Az Erdélyből származó Ildikó nagyon régóta szerette volna, hogy írjak neki egy lemezt, Sípos Peti pedig már korábban is helyettesítette D. Nagy Lajost. Egyébként a Bikiniben mindenkinek van a saját kirándulása. Dénes jazzlemezt készített, Peta kissé metálosabbat, én úgy szólaltam meg, ahogy a Bikiniben megszokták tőlem.

4. Meghatározó dalotok volt a Temesvári vasárnap, ezúttal Székelyföldhöz, Hargitához nyúltál. Beengednek a hatóságok ezekkel Romániába?
Ezek a szövegek nem támadnak, nem kritizálnak, inkább szeretetre méltó nyugodt békés helynek festik le az ottani emberek életét. Az, hogy Erdély egyre szebb és szebb lesz tény. 26 év alatt rengeteget fejlődött a térség, például járhatóak az utak, ami régen nem volt jellemző. Sok visszajelzésem van ott élő barátaimtól, Udvarhelyről írta egy kedves ismerősöm, hogy God Bless You, too, Lojzi, Az egyik dalnak ugyanis ez a címe "God Bless Székelyland", valaki végre el merte énekelni, hogy Isten áldja meg a székelyeket! Ha így is lehet hitet adni, vagy segíteni a mindennapok nehézségeiben, akkor tegyük így. Az ott élő emberek 96 év alatt sem feledkeztek meg ősi kultúrájukról, gyönyörűen szavalnak, énekelnek, táncolnak. Köszönetet mondok minden szülőnek, nagyszülőnek, hogy életben tartották a magyarság tudatot a szívekben, és ebben a szellemben nevelték gyermekeiket.

5. Tiszteletbeli székely vagy?
Tiszteletbeli hun vagyok. Magyarországot a világon majdnem mindenütt Hungary-nak írják és mondják, csak Magyarországon nem. A Hun eredet görcsös tagadását nehezen értem. A magyar tehát egységes nép, akár Erdélyben él vagy a világon bárhol. Nyelvében, kultúrájában magyar, és manapság egyre fontosabb összekötni ezeket a szálakat, főleg most, hogy a szórvány magyarság is egyre csak fogy. Csak köszönni tudom az égnek, hogy anyám ezen a magyar nyelven nevelt fel.

6. Az Engedd, hogy szóljon a rádió tétel történelmi mélypontokat említ: Tatár hordák, Oszmán hadsereg, megvédtük Európát.
Az erősebb gondolat a végén van szólal meg: Olvad a hó tavasszal, a gyűlölet vele árad. Az út végén érzi csak az ember, hogy fárad, egyre csak fárad. Ez a jelenkor, ahogy a gyűlölet szétárad. Amikor egyszer említettem, hogy a víz információt tárol, kioktattak, hogy ne okoskodjak, csak zenéljek. Pedig az emberi agy nyolcvan százaléka is víz. Japán tudós írta könyvében, ha jó gondolatokkal fagyasztod le, a víz kristálya gyönyörű, ha azonban gonoszsággal, rosszindulattal, akkor rusnya szerkezetűvé válik. Amikor ezt nyilatkoztam egy műsorban, másnap azonnal elharapták a torkom, mert azt mertem hozzátenni, hogy a gyűlölet nap, mint nap folyik a média egy részéből. Ha leszállsz a repülőről és jössz a város felé, Pestet fekete felhő borítja, a gyűlölet felhője. Erről szól a dal: bár megvédtük Európának a szabadságot, Muhinál és a mohácsi vésznél rengeteg vért áldoztunk. A magyar mindig útjában volt más népeknek, az állandó harcok közben lassan elfogyott.

7. Lemezed hallgatva egyetlen szó jutott eszembe: hangulatok.
Hangulat nélkül nincs benne tűz, vagy indulat. A Nincsen maradásom dalban szeretném kiemelni a második refrén utáni részt. Ez world music, azaz világzene, ami teljesen átöleli népzenénket, érzelmi világunkat, a magyar szívet, klipjét nem véletlenül Erdélyben fogom forgatni. Keresek hozzá egy öreg néptáncost, aki majd a gitárszóló alatt járja, aminél kifejezőbbet nem tudok elképzelni. "Csak addig érek, annyit érek" ahogy zeng bennem a lélek, ez is egy jó magyaros gondolat. Az emberek kapjanak egy kicsit abból a leplezetlen szeretetből, ahogy az erdélyiek fogadják az odaérkezőt. Én is életben akarom tartani ezt az érzést, hogy sose múljon el. Az ablakok és a szívek mindig nyitva vannak. Ha Brassó felől beérsz Kovásznába egy hatalmas tábla hirdeti."Isten hozott Székelyföldön". Ez nagyon megható. Az emberek magyarul beszélnek, ha megállsz, azonnal ezen a nyelven szólnak hozzád. Ez a szeretet több a vagyonnál, hatalomnál, nyugodtan, békében tudsz megérkezni, jóllakni, elbeszélgetni. Valószínűleg Bartók is ezt fogalmazta meg az Este a székelyeknél című művében.

8. A Csak szeretni kéne vágyakozás is egy békésebb világ iránt, ami szinte csupán álom. Megvalósítható?
A dal arról szól, hogyha a pénz, siker és anyagi vágyódás nem lenne ennyire kétségbeesett, ha egy pillanatra megnyugodna a világ, ha nem a gyűlölet vezérelné, hanem az Erdélyben tapasztalható szakrális szeretet sokkal szebb lenne a világ. Ismeretlen emberek szeretettel fogadják egymást, nálunk is így kellene ennek lenni. Itt pont az ellenkezője van. Olvad a hó tavasszal és a gyűlölet vele árad - mondja a szöveg, nem is tudom, honnan jön ez az elképesztő méretű acsarkodás, irigység, anyagi javak hajhászása, ezt kéne megszüntetni, erről szól a dal. A történelmet éppen azok írják, rombolják le a gyerekek jövőjét, akik a hősöket felakasztották.

9. Van még értelme hanglemezt kiadni vagy csak a letöltés maradt?
Egyszer majd biztosan csak a letöltés marad, de én annak vagyok híve, hogy kezedbe vehesd a füzetmellékletet, átlapozhasd. Ebben vannak a szövegek, grafikák, amiket érdemes átlapozni. Ezen például rovásírás is van csupán jelzés értékkel. Az MP3-nál a CD jobban szól, ugyanakkor tény, hogy kiadása gazdaságilag öngyilkosság, mert senki nem vesz CD-t, inkább letölti. Megjelenését követő másnap már ez is letölthető volt.

10. Merre tart a zene? Ez a változás előbb-utóbb rányomja a bélyegét a minőségre.
A digitális technika rengeteg lehetőséget adott, a zene pedig egyáltalán nem halt meg, csak kiszorult a médiából. Nem zenészek ülnek azokon a helyeken, ahol eldöntik, hogy mi hangozzék el a rádióban, hanem a show business moguljai, akik rengeteg pénzt csinálnak ebből. Rendkívül népszerűek ma a televíziós énekes vetélkedők, de ezekbe csak azok a fiatalok férnek be, akiket már régebben egy másik vetélkedőben felfedeztek. X-Faktoros sztárok indultak az Eurovíziós fesztiválra is, hiába van az m1-es adón. Őket is azok a "nagyon nagy" emberek találják ki, akikről az előbb beszéltem. Az itt felfedezett sztároknak, celebeknek, a fellépti díjaik felét le kell adniuk annak a médiának, amelyik felfedezte őket. Megvannak a kiválasztott szerzők, akik ugyanazokat a dalokat írják, amelyeket nem tudsz megkülönböztetni egymástól.

11. Orbán Viktor beszédénél te is ott áltál az Országház lépcsőjén, narancsszínű sálban. Volt-e abból kellemetlenséged, hogy felvállaltad ezt a politikai szereplést?
Én azt azért is vállaltam, mert 1989-ben az elsők között voltam, akiknek a buszán FIDESz zászló lobogott. Annyira örültem a rendszerváltásnak, márpedig a FIDESZ rendszerváltó párt, amelynek volt egy polgári elképzelése, ami egyezett az enyémmel. Sosem felejtem Nagy Imre temetésén az Orbán beszédet. Bátorság kellett hozzá, ezért a beszédért nyugodtan elvihették volna, hiszen akkor még úgy tudom a munkásőrség is létezett. Követem és tűzbe teszem érte a kezem. Viktor több gyermekes családapa, ameddig politizál, kitartok mellette. Fékezhetetlen szabadságvágy volt bennünk, akik ezt annak idején elkezdtük. Ne feledd, ha csak egyetlen gyertyát gyújtasz a sötétben, ott már világos van!

Szakács Gábor

Fénykép: T. Szántó György

Nyitólap
KITEKINTŐ
A zene hatalma
Oldal tetejére