Nyitólap
KITEKINTŐ
Emlékezzünk Ajtony vezérre!

Emlékezzünk Ajtony vezérre!

Március 13-án azok ünnepelték névnapjukat, akiket szüleik a szép ősmagyar Ajtony névre kereszteltek. A hivatalos tudomány állítása szerint Ajtony török eredetű nevet viselő pogány vezér volt, ez azonban annyira igaz, mint a finnugor elmélet. Ajtony Bodonyban, amely ma Vidin néven Bulgáriához tartozik, vette fel a bizánci kereszténységet. Az ország délkeleti részének birtokosa volt, központja Marosvár, ahol az első keresztény kolostort ő építtette Magyarországon Keresztelő Szent János tiszteletére. Itt menedéket kaptak a nyugat-római kereszténység által pogánysággal vádolt magyar és más nemzetiségű üldözöttek.

Emiatt 1028-ban Szent István a velencei Gellért püspök tanácsára hadsereggel küldte unokaöccsét, Doboka fia Csanádot Ajtony ellen. Ajtony seregei Marosvár közelében Kőkenyérnél visszaverik a királyi hadakat, azonban Csanád cselvetéssel mégis megszerzi a győzelmet.

Ajtony vezér fejét saját kezűleg levágja, nyelvét is kitépi, majd ezeket bemutatja Szent Istvánnak. Szent István ezért Csanádnak és Gellért püspöknek ajándékozza Ajtony birtokait, akinek házanépét onnan kiűzik, saját velencei, bajor olasz, varég, sváb zsoldosaikkal, alattvalóikkal töltve fel az addig színmagyar területet. Ajtony öröksége volt a Nagyszentmiklósi Kincs, amelyet valószinüleg udvarházának feldúlásakor lopott el Csanád egyik embere, és földbe ásta, hogy később visszatérjen érte. Ez azonban nem sikerült és a rovásfeliratos kincset csak 1799-ben találták meg, majd Habsburg Ferenc császár a bécsi kincstárba vitette.


Szent Gellért az Ajtony által építtetett kolostorban szervezi meg az első római keresztény püspökséget Magyarországon, Csanádról pedig egyházmegyét neveztek el.

Ajtony azon nagy nemzeti hőseink közé tartozik, akik a magyar föld megtartásáért való küzdelemben vesztették életüket. A jó és igaz Isten éltesse sokáig emlékét!

Friedrich Klára

Nyitólap
KITEKINTŐ
Emlékezzünk Ajtony vezérre!
Oldal tetejére