Nyitólap
KITEKINTŐ
És mi a helyzet a "szenzációs" boszniai piramisokkal?

És mi a helyzet a "szenzációs" boszniai piramisokkal?

Visszatekintés az eltelt 10 évre

Írta Friedrich Klára

A boszniai piramisok nagy vihart kavartak. Csaknem tökéletesen illik rájuk, amit Mandics György a Karacsay kódex-ről írt: Mindenki szidta, senki se látta.

Röviden a nagy indulatokat kiváltó történet:

A boszniai Viszoko-ban, Szarajevotól 30 kilométerre kezdte meg ásatásait 2005-ben Semir Osmanagic piramiskutató. A Visocica hegy piramis alakjára Dr. Senad J. Hodovic múzeumigazgató hívta fel figyelmét. Ezen kívül még négy közeli, növényekkel benőtt dombról feltételezik, hogy piramist rejt magában. Ásatások főként a Nap és Hold piramisnak nevezett építmények területén folytak, a feltárások bizonyították, hogy mesterséges alkotások. A Nap és a Hold piramis kora Dr. Nadija Nukic geológusnő szerint legalább 12.000 év. A Nap piramishoz vezető alagútban a mesterséges építőanyag közé tapadva előkerült egy fadarab, később pedig két falevél maradványa, ezeket 34.800, illetve 29.200 évesnek találták hivatalos, lengyelországi és oroszországi szénizotópos mérések alapján.

Szakács Gábor, aki a Magyar Demokrata hetilap újságírójaként 2006 júniusában járt először a helyszínen, azzal a felfedezéssel tért haza, hogy a Nap piramishoz vezető alagútban, valamint a környékén lévő nagy köveken a székely-magyar rovásíráshoz hasonló jelek vannak. Ezt követően még hétszer járt a helyszínen és egyszer Semir Osmanagic meghívására előadóként vett részt 2008-ban a piramisokról szóló tudományos tanácskozáson Szarajevoban. Ezen a világ minden részéről megjelentek érdeklődő tudósok, több egyiptológus is. A dilettánsozók kedvéért hozzáteszem, hogy többségük doktori diplomával rendelkezik. Szakács Gábor bemutatta a Tordos-Vinca műveltség, a boszniai jelek és a magyar rovásírás alakilag azonos jeleit, valamint ismertette azt a feltételezését, hogy a Tordos -Vinca műveltség területe a piramisokban talált jelek következtében déli irányban kitolódik. A tanácskozás után több cikkben tette közzé, hogy a jelenlévő szakemberek köztes megoldásra jutottak, véleményük szerint a természetes eredetű piramis alakú dombot mesterséges betonlapokkal fedték be, így elnevezése: Pyramid Hill, azaz piramis domb. 2009-ben Semir Osmanagic Szakács Gábor meghívására Budapesten és a Pilisben is járt, újságírókkal találkozott, az érdeklődőknek előadást tartott.

Jómagam kétszer jártam a piramisok területén 2007-ben és 2008-ban. Az Ősök és írások c. könyvben írtam, 2008-ban: A boszniai piramisok kapcsolatban állnak a bolygónkon mindenütt megtalálható megalitikus kultúrákkal ( Stonhenge, Avebury, Hattusas, Málta, Mükéné, Carnac (Bretagne), Tászok-tető (Erdély), Holdvilágárok és még sorolhatnám…. A Nap piramis alagútjában és környékén lévő köveken található jelek hasonlóságot mutatnak az újkőkori kultúrák jeleivel, erről több táblázatot készítettem. A viszokoi jelek többsége véleményem szerint az építők névjele. Megfigyelésem szerint nem bevéséssel, hanem benyomkodással kerültek a kövekre. Több kőbe vésett rovásemléket tanulmányoztam, a Nap piramis alagútjában lévő nagy köveken azonban nem bevésés, hanem benyomkodás van. Ez azt jelenti szerintem, hogy a kövek valamikor egy lágy halmazállapotú építőanyaghoz tartoztak, azaz nem a természet hozta őket létre, hanem építőanyag maradványok, mint a gipsz vagy a cement fel nem használt maradványai.

Tíz év elteltével is ugyanez a véleményem. Meggyőző volt, hogy kezdetben, aki kérte, elvihetett darabkákat a mesterséges lapokból és a furatokból, tehát nem féltek attól, hogy valaki vegyelemezteti. Ezen kívül Marsigli tábornok térképei között felfedeztem egy 1697-ben készült rajzát Viszoko-ról, melyen ott a piramis alakú hegy! Tehát nem Semir Osmanagic hordta össze talicskával turistacsalogatónak.

2015-ben Román Gergely hívta meg Budapestre Semir Osmanagic-ot, nagy sikerű előadását pedig a Két Hollós Könyvesbolt vezetője, Sárosi Zoltán szervezte.

Az eltelt 10 év alatt "világszenzációvá" nőtte ki magát a boszniai feltárás. A 21. század nagy lehetősége volt ez vélemény nyilvánításra és sokan nem is haboztak kihasználni. Nemzetközi méretű dilettánsozás, sárdobálás, zsivaj kezdődött Semir Osmanagic ellen, Magyarországon pedig Szakács Gábor ellen, elnyomva a józan megnyilvánulásokat.

A hivatásos zavarkeltők, lejáratók voltak a legszorgalmasabbak, változatos nevek alatt saját maguk gyártották minősíthetetlen hozzászólásaikat, "kommentjeiket" és lázasan leveleztek önmagukkal a világhálón. Megdöbbentett, hogy még szegény, 50 éve elhunyt nagyanyámat is belekeverték a piramis ügybe. Voltak, akik azt állították, hogy Szakács Gábor véste a kövekbe a betűket, mások pedig azt, hogy jóval előtte már bemásztak az alagútba és felfedezték az írást.

A dilettánsozóknak is lehetőség adódott. Persze nem a "nagy nevek" nyilvánultak meg, ők ilyesmihez nem ereszkedtek le, hanem néhány, a tudományosság látszatának peremén kapaszkodó "doktorka", akik így szerették volna a "nagyoknak" bizonyítani, hogy lám ők is elítélik…A dilettánsozók legszánalmasabb fajtája is megnyilvánult, az, aki maga sem szakember, nem régész, történész vagy nyelvész, de egyszer látott a TV-ben egy akadémikust, és azóta jogot formál a dilettánsozásra. Egyikük még egy kereszténységről szóló tanácskozáson is hosszasan fejtegette, mennyire elítéli a boszniai piramisokat.

A nagy ricsajban kis ügyeskedők szorgoskodtak, lenyúlták fényképeinket, adatainkat, ezekből saját "szenzációs" írásokat szerkesztettek, anélkül, hogy a számítógépük elől felkeltek volna. Hogy leplezzék, kiktől származnak a tények, szintén lejáratásunkba kezdtek. Egyikük televízióban pózolt, mert a Pilisben pár szót válthatott Semir Osmanagiccal, Szakács Gábornak köszönhetően. Ez utóbbit persze nem említette.

A hivatásszerűen szövegértelmezési zavarokkal küszködők is nagy kiugrási lehetőséget láttak a témában. Pl. Szakács Gábor világosan elmondta a hivatalos radiokarbon vizsgálat alapján, hogy az építőelemek közé szorult töredezett fadarab kora 32 ezer év körül van, írás nincs rajta. Röviddel ezután "világszenzációs" hír kavarta fel a port: "a fadarabon 32 ezer éves rovásírás van".

Alapvetően két ok miatt támadtak minket: A piramisok környékén kicsi zöld emberkéket látók azért, mert ezt cáfoltuk, a hivatalos tudományhoz dörgölőzők pedig azért, mert komolyan vettük a boszniai jeleket és kapcsolatba hoztuk a Tordos-Vinca műveltséggel, valamint a székely-magyar rovásírással. Úgy érezhettük magunkat, mint Tar Mihály, Király Pál vagy a glozeli Fradin apó. És ez most így utólag még megtisztelő is.

Utórezgések: jelenleg, 2016 -ban egy vidéki nagyvárosban felvilágosító előadás sorozat zajlik arról, hogy mekkora népbutítás a boszniai piramis. Természetesen az adatok, képek a mi anyagainkból valók, hiszen az előadó nem járt ott. A sorozat szerint nem a csokit hozó felszabadító szovjet katona, nem a kommunista eszmék, nem a finnugor eredet, nem a türk-mongol eredet a népbutítás, hanem ezek a rettenetes boszniai piramisok.

Hála Istennek mindezeknél többen voltak a gondolkodó, érdeklődő, kíváncsi emberek, olyanok, akik szeretnek maguk meggyőződni az igazságról, akik, szeretik megnézni, mi van a hegyeken túl. Ők elmentek a piramisokhoz, megnézték Boszniát, Viszokót, Szarajevot, vagy ha erre nem volt lehetőségük, eljöttek az előadásokra, kiadványokat olvastak, és bármi volt a véleményük, azt nem álnéven, vagy névtelen hozzászólásokban tették közzé.

Semir Osmanagic köszöni, jól van. 2015-ben töretlen erőben, nagy tervekkel tele láttuk viszont Budapesten. Közben megszerezte a doktorit, amely bizonyára hitelesebb, mint amelyeket a dilettánsozók kommunista érdemekért, vagy Moszkvában, esetleg még távolabbi helyeken kaptak.

Végül be kell vallanom, hogy egyáltalán nem tudom elítélni azokat, akik a kicsi zöld emberkéket látnák szívesebben őseikként azok helyett, akiket a hivatalos tudomány rájuk akar kényszeríteni. A hivatásszerűen szövegértelmezési zavarban szenvedőknek hangsúlyozom: Ezek itt ketten a képen nem a boszniai piramisok építői, hanem a hivatalos tudomány szerint a magyarok ősei. Hát nem fantasztikusabb ez, mint a boszniai piramisok?


Nyitólap
KITEKINTŐ
És mi a helyzet a "szenzációs" boszniai piramisokkal?
Oldal tetejére