Nyitólap
KITEKINTŐ
Ez a hely akkor is a hazám lesz

Ez a hely akkor is a hazám lesz

A könnyűzene sajátosan magyar irányzata a nemzeti hősiességre emlékezteti a hallgatót. A Historica együttes történelmi rock műfajú szövegeiből hiányoznak az üres szóvirágok.


Erdős János, Németh László, Ézsiás Péter, Hegyi Károly, Csikós Csaba

Éppen tíz esztendeje kezdődött, amikor a magyar márkajelet használva a H-599 a nyilvánosság elé lépett. Azóta a név is változott, az alapítók közül pedig már csak Ézsiás Péter énekes, zenekarvezető és Hegyi Károly orgonista maradt hű az eredeti elképzeléshez. Ez a vezérfonaltúllépést jelentett a megszokott rock 'n' roll szövegeken, amelyek a folyamatos csavargást, elcsépelt szerelmi szófordulatokat és a trágár kifejezésekkel színesített mérhetetlen italozást, bulizást helyezték a középpontba. A kezdeti útkeresést már kezdetükkor felváltotta a magyarság sorsát meghatározó, egyben nemzeti öntudatát erősítő történelmi események feldolgozása.Ha valaki nem tudná, hogy mi történt Nándorfehérvárott, Pákozdon, Mohácson, Drégely váránál,a dalok történelemhűverseinek ismeretében mégis sikerrel felelhet az iskolában.

És ez a szándék nem véletlen, hiszen a két zenész tanári képesítéssel rendelkezik, napi kapcsolatban volt, Ézsiás most is,az iskolásokkal.
- A Hon és népismeret (néprajz) keretében többek között a magyar hagyományokról, ünnepekről, szokásokról, a népi kultúráról tanulunk. Rengeteg erdélyi vonatkozású olvasmányunk van, ilyenkor szívesen mesélek az élményeimről, az ott élő emberekről
- eleveníti fel tanóráit az énekes. Nem kell gondolkoznia, hogy mit mondjon a tanulóknak, hiszen a Historica igyekszik dalai történelmi helyszíneit is felkeresni, ahogyan a székelyföldi Nyerges-tető esetében, ahol fogcsikorgató fagyban játszottak a székely hősök tiszteletére állított kopjafák tövében. Egy másik emlékezetes élményük Barót környéki falucskához köti őket, ahol a mikrobuszukra kötött nemzeti színű szalagot meg is süvegelte az udvarról szemlélődő idős székely bácsika.

A zenészek általában úgy tartják, hogy akkor jó egy buli, ha beindul rá a közönség. A Historicát ezért érte váratlanul, hogy egyik alkalommal a majd ezres hallgatóság valóban szótlanul hallgatta őket. Csak a műsor végén kitörő lelkesedés értette meg velük, hogy mindenki a szövegekre figyelt és ezért nem hangoskodott, táncolt a koncert alatt.Ehhez az üzenethez azonban nem elég csak egymás mellé rakni a szavakat.

- Ha történelmi eseményt dolgozunk fel, annak utánanézünk a könyvekben, jóllehet nem kívánunk tudományos értekezést tartani. Célunk, hogy verseink tartást adjanak a hétköznapokon ésmindenki érezze, hogy a "merjünk kicsik lenni" szemlélettel ellentétben egy nagy nemzet tagjai vagyunk - hangsúlyozza a lényeget Ézsiás Péter. Érthetetlennek tartja, hogy nyelvünket, amelyért őseink annyit küzdöttek, sok fiatal zenekar cseréli fel az angollal abban a reményben, hogy azzal külföldön jobban boldogul.

A Historica bizonyítás előtt áll. A tízéves évforduló zenei körutazását március 16-án kezdik a székelyföldi Nyerges-tetőn, majd 21-én az Egyesült Államokba utaznak, ahová a San Fernando Völgyi Magyar Református Gyülekezet lelkipásztora, Jakabffy Zsolt hívta meg őket.

A vasárnaponkénti magyar iskolában szeretné, ha az ott élő második és harmadik nemzedékes magyaroknak a már említett két muzsikus mellett Németh László gitáros, Erdős János basszusos és Csikós Csaba dobos bemutatná a Kis magyar historica című lemezüket. Vajon betévednek-e ezekre a koncertekre angol nyelvű érdeklődők is, és ha igen, megértik-e egyik szövegírójuk, Egerszegi Zsigmond versét a lemez címadó dalában, ami ráadásul magyarul hangzik majd el?

"Ez a hely akkor is a hazám lesz,
ha bárki fia borja is alámtesz!
Piros fehér zöld! Így legyen!
Szóljon a Himnusz az ünnepen!"

Szakács Gábor

Magyar Demokrata 2012/8.

Nyitólap
KITEKINTŐ
Ez a hely akkor is a hazám lesz
Oldal tetejére