Nyitólap
KITEKINTŐ
Kapuzárás helyett

Kapuzárás helyett

A hírességek árnyékában számos esetben a nagyközönség előtt szinte ismeretlen, ám kiváló muzsikusok dolgoznak. Külföldön őket session (alkalmi) zenészeknek nevezik, Magyarországon közéjük tartozik Szász Ferenc gitáros.

Közülük volt, akinek a neve bekerült a köztudatba, pl. az amerikai Toto együttes tagjai, nálunk azonban ilyesmire nincs példa. Hazai társaikat lényegében a szakma ismeri és hívja segítségül, de önálló albumaik nincsenek, illetve, ha akadnak is, különösebb sikert nem érnek el velük. Hogy ez miért alakult így, külön történet.

Szász Ferenc 1955-ben született a szilágysági Kéméren, Szilágysomlyó közelében, de mivel édesapja Déván talált munkát, a család is odaköltözött. Ferenc az általános iskola első osztályától nyolc éven át cselló szakon tanult, állítólag azért, mert a hegedűhöz nagy volt a keze. Ezt követően még három éven át trombitált is, mielőtt az Animals együttes The House Of The Rising Sun (A Felkelő Nap Háza) című dala a gitárhoz csábította. Életében az igazi változást Jimi Hendrix Electric Ladyland albuma hozta, különösen a rajta lévő Crosstown Traffic felvétel. Szomorú emléke, hogy féltve őrzött lemezének éppen ezt a számát tette használhatatlanná egy házibulin az egyik résztvevő.

- Első zenekaromat 17/18 évesen még Déván alapítottam, akkor, amikor Magyarországon az Omega 10 000 lépés című albuma hódított. Mi az egészet úgy megtanultuk, hogy nem lehetett megkülönböztetni az eredetitől. A másik kedvenc, Jimi halála után álló esztendeig még fekete szalagot is hordtam helybeli híveivel együtt - eleveníti fel a régmúltat a gitáros.

1973-ban költöztek Nagyváradra, ahol zenész körökben annyira ismertté vált, hogy szólistaként, kísérőzenészekkel járt a fesztiválokra is. Sepsiszentgyörgyön saját dalával nyerte meg a Tavirózsa fesztivált, ezért 1985/86-ban vendégként még a gálaműsorba is visszahívták. Ezzel el is érte, amit lehetett, mert a továbblépésre nem volt lehetőség. 1988-ban települt át Magyarországra, ahol az Erdélyben népszerű, szintén idekerült Metropol együttes két tagjával, Raduly Béla dobos, énekessel és Kreisz György basszusgitárossal újjáalakította a csapatot. 1993-ban felvették Égig érhetne az ének albumukat, azonban kiadójuk annak ellenére nem jelentette meg, hogy Ferenc barátai, Závodi János gitáros és Török Ádám fuvolás több jelentős helyre, így a budai Tabánba is elvitték a tehetséges társulatot.

Raduly halála végül tett pontot a történet végére, Szász Ferencet pedig Deák Bill Gyula szerződtette. Noha közös stúdiófelvételt nem készítettek, az egy évtized után 2001-ben CD-n is megjelent Bill Kapitány Blues Cirkusza album 1995-ben Pakson rögzített koncertszámában (Bill Kapitány Blues I.) ő gitározik. Bár együttműködésük 1993-tól 1996-ig tartott, időről időre, azóta is eleget tesz Bill meghívásainak. Egy másik alkalommal Varga Miklós kísérőzenekarába is beválasztották, a rengeteg próba ellenére a tervezett koncertkörút mégis elmaradt.

Ferenc számára, bár neve az elmúlt tíz év során fogalommá lett, maradtak az egyedi meghívások, amelyek a hét majd minden napján ellátják munkával. Saját csapataival - korábban a Blues Company, évek óta pedig a Kapuzárás Előtti Pánik Rhythm and Blues Band (KEPRBB) - azonban házi stúdiójában hiába készített felvételeket, a belterjesen működő hazai koncertrendszerben alig kapnak meghívást. Ingyen persze mindenhová el lehetne menni, de ismeretség nélkül lehetetlen, pontosabban - szóbeszéd szerint - kizárólag "kihalásos alapon" (értsd: ha az egyik állandó csapat feloszlott) lehet bármilyen fesztiválra bekerülni.

Sokoldalú képzettségét az Attila ifjúsága, Pogány imák és Rákóczi él történelmi zeneművek albumai mutatják, ám ezeken kívül van még egy büszkesége: fia, ifjú Szász Ferenc.

 

Az ifjú Szász Ferenc

- Valójában a dob érdekelte, majd 14/15 évesen máról holnapra lett a gitár rabja és ez a komoly váltás eléggé hasonlított az én ifjúkori pályamódosításomra. Napjainkban, 30 évesen, keresett gitáros, aki a nemzetközi hírű, aranylemezes Pribojszki (Mátyás, szájharmonikás) Band állandó tagjaként elsősorban a blues területén jeleskedik. Mivel egy zenészének több lábon kell állnia, hozzám hasonlóan mindent, minden műfajban elvállal, amikor ideje engedi és még az is előfordul, hogy egymást helyettesítjük, ha valamelyikünknek másutt akad dolga - beszél a zenészcsalád mindennapjairól az apa.

Szász Ferenc és csapata azonban még nem húzta le a rolót, a kapuzárás csak előrejelzés. Addig is a csapat http://www.keprbb.hu honlapján és a szaszferi55@freemail.hu, valamint a 06/20-473-2206 elérhetőségen kereshető fellépés ügyében.

Szakács Gábor
Arany Tarsoly 2009. augusztus

Nyitólap
KITEKINTŐ
Kapuzárás helyett
Oldal tetejére