Nyitólap
KITEKINTŐ
Madarassy Enikő tanulmánya Torma Zsófiáról

Madarassy Enikő tanulmánya Torma Zsófiáról

Dr. Madarassy Enikő Erdélyben született. Tanulmányait a Babes-Bolyai Egyetemen (Kolozsvár) és a Newcastle-i Egyetemen (Anglia) végezte fizika és alkalmazott matematika területen. Jelenleg Svédországban él és Torma Zsófia életének, munkásságának egyik jelentős kutatója, népszerűsítője.

"Számomra, Svédországban élő magyar számára, nagy megtiszteltetés, hogy szűkebb hazámnak, Erdélynek egyik kimagasló személyiségéről írhatok. Zsófia nagyságát a saját írásain keresztül és a korabeli tudósvilággal folytatott levelezése alapján ismerhetjük meg. Ezért tartom fontosnak az eredeti anyag tanulmányozását és azok tartalmának más nyelvre való lefordítását (angolra, németre, franciára, olaszra, spanyolra,...) Egy csoporttal azon dolgozunk, hogy a magyar nyelven megírt tanulmányt lefordítsuk svéd nyelvre és hogy megismertessük azt a svéd érdeklődőkkel is."

A Tar Károly által szerkesztett Ághegy nevű skandináviai magyar irodalmi és művészeti lap 2012, 39. és 40. számában jelent meg alapos, sok új adatot felmutató írása, melynek címe: "Tanulmány Dr. Torma Zsófiáról - az első magyar tudományos módszerrel dolgozó régésznőről, aki felfedezte és elsőnek kezdte kutatni a TORDOSI kulturát."

Olvasható a következő elérhetőségeken:
http://aghegy.hhrf.org/images/aghegy_39/index.html
http://aghegy.hhrf.org/images/aghegy_40/index.html

Madarassy Enikő segítségével ugyanitt, az Ághegy-ben megjelenhetett "Torma Zsófia - egy asszony a magyar régészet szolgálatában" c. tanulmányom, valamint a "Torma Zsófia pontos születési ideje" c. írásom is.

Friedrich Klára

Nyitólap
KITEKINTŐ
Madarassy Enikő tanulmánya Torma Zsófiáról
Oldal tetejére