Nyitólap
KITEKINTŐ
Más tollával ékeskednek...

Más tollával ékeskednek...


Volt már a honlapunkon egy Más tollával ékeskednek c. gyűjtemény, melyet bocsánatkérések és ígérgetések hatására szüneteltettünk. Gyűjteményünk mára ismét nagyra nőtt. Vannak egész oldalra terjedő, hivatkozás nélküli átvételek is könyveinkből, honlapunkról, most idő hiányában csak néhány képet mutatunk be, megadva a képek pontos forrását és ezzel a lehetőséget a - hogy is mondjuk csak, hogy "polkorrektek" legyünk - szóval a "kölcsönzőknek".

Örülünk, ha ismereteinket átveszik, hiszen ezért dolgozunk, csak annyit kérünk, hogy hivatkozzanak ránk. Mivel anyagainkat nem a világhálóról csipegetjük össze, kis nyugdíjunkhoz képest sokba kerül a könyvek beszerzése, a nagy könyvtárakban a fénymásolás, szkennelés, a helyszínek megtekintése, az igényes, grafikus által művészi szinten készített honlapunk fenntartása. Mindezért csupán a hivatkozást kérjük az olvasóktól.

Néhány könyveinkből, honlapunkról hivatkozás nélkül átvett kép:

1. Szakács Gábor írásához készült fénykép Badiny Jós Ferencről. Megjelent a Magyar Demokrata Demokrata 2004/49. számában. A fényképet Tóth Tibor készítette. Az írás és a fénykép megjelent még Kőbe vésték, fába rótták c. könyvünkben, 2005-ben a 203. oldalon. A fénykép jelenleg is látható honlapunkon, a KITEKINTŐ rovatban, Szakács Gábor írásában. A "kölcsönző" tehát válogathat a hivatkozási lehetőségek közül.

2. Ez egy, a "kölcsönző" által megcsonkított kép, Forrai Sándor felújított rovásírás kiállításának bevezető képe. Itt már nem csak a forrás elhallgatása történt, hanem az alkotók nevét is levágták a képről. A levágott részen a felújított kiállítás szervezőinek, készítőinek neve volt. Szerencsére a kiállítás sok helyre eljutott, a rovásírók ismerik, így kaptam meg felháborodott levél kíséretében a tettes(ek) elérhetőségét: http://rovas.info/2016/03/forrai-sandor-evfordulo/ és http://termeszetbaratikor.network.hu/blog/termeszet-barati-kor-blogja/forrai-sandor-a-szekely-magyar-rovasiras-felelesztoje-es-elterjesztoje-33. A Szakács Gáborról politikai okokból lejárató valótlanságokat közlő Rovásinfo szerkesztője sokszor használja ezt a fénykép részletet, melyet éppen az általa folytonosan bírált Szakács Gábortól nyúlt le. Ilyesmivel saját magát és a pártját is lejáratja, de hát ez már legyen az ő gondjuk. A beszélgetés címe, melyhez a kép tartozik: Forrai Sándor, a kortárs rovásírás atyja. A Magyar Demokrata 2003-as 7. számában jelent meg. Fénykép: T. Szántó György. Olvasható még a Kárpát-medencei birtoklevelünk a rovásírás c. könyvünkben - 2003, 203. oldal. Lehet hivatkozni, vagy másik fényképet keresni.

4. Tán már mondanom sem kell, hogy ez a két kép részlet is gyakran feltűnik a Rovásinfo-n. Más munkáimból is "kölcsönöznek", nevemet azonban csak lejárató szándékkal említik. A bal oldali kép részlet a köv. írásomhoz tartozik: Rovásírás Mátyás király udvarában. Megjelent: Friedrich Klára - Szakács Gábor: Ősök és írások, 2008. 116. oldalon és a honlapunkon. A teljes képet az Országos Széchényi Könyvtárban kutattam fel, ahol tagdíjat fizetek, a szkennelésért fizettem, a könyv kiadása, melyben írásom megjelent a nyugdíjamhoz képest sokba került és amikor írásom a honlapra felkerült, ezért is fizettem. A Rovásinfo szerkesztője semmiért sem fizet. Ahogy a versike mondja: Ez elment vadászni... ez az icike - picike (jellemű) pedig megette. A jobb oldali kép Szakács Gábor Hagyományőrzők c. cikkében jelent meg (Arany Tarsoly-2010. április). Honlapunkon is szerepel, így vált a Rovásinfo szerkesztő zsákmányává.

5. Egy régész hölgy, Dr. PhD … az Írástörténeti áttekintő magyar szempontból c. könyvemből, Torma Zsófia tanulmányomból és a Kisunyomi kerámiatöredék írásjeleiről c. dolgozatomból mazsolázott, hivatkozás nélkül. Nagyon aranyos, hogy Torma Zsófiával kapcsolatban még egy betűhibámat is átvette. Sajnos, azonban azt a sok példával bizonyított véleményemet nem vette át, hogy a magyar rovásírás a kárpát-medencei Tordos -Vinca műveltség írásjegyeiből ered. Szerinte ez minden tudományos alapot nélkülöz, de ezt nem bizonyítja, így ez csak egy alaptalan magánvélemény.

Folytatom, ha lesz ilyesmire időm.

Friedrich Klára

Nyitólap
KITEKINTŐ
Más tollával ékeskednek...
Oldal tetejére