Nyitólap
KITEKINTŐ
Pokolból, újjászületve

Pokolból, újjászületve

Az akaraterő és élni akarás csodát tettek Chris Rea esetében. Családja és a zene szeretete tíz évvel ezelőtt a hasnyálmirigyrákból, tavaly pedig a szélütésből hozták vissza a színpadra a gitárost. A többszörösen is újjászületett zenésszel november 6-án a Papp László Sportarénában találkozhatnak magyar rajongói.

Bár a koncert közeledtével elsősorban Chris zenei pályafutására kerülhetne a hangsúly, azonban legalább ennyire fontos magánéletének példaértékű és tanulságos alakulása. Nem véletlen, hogy az olasz bevándorló apától és ír anyától 1951-ben született brit zenész ezúttal kizárólag ülőjegyeket kínál koncertjére a közönségében lévő kor- és esetleg sorstársaira való tekintettel. A Roadsongs For Lovers című, szeptember végén megjelent lemeze sem nevezhető napjaink divatos bulizenéjének, inkább azoknak a pároknak szól, akiket igazi érzelem köt egymáshoz.

Új kiadványa lírai, főleg lassúbb tételek követik egymást, melyeknek lelke van. Az album készítésénél nyílván saját tapasztalataiból meríthetett, hiszen 2006-ban megállapított hasnyálmirigyrákja idején feleségének és két leányának szeretete segítette átvészelni a nehéz időszakot, a kellemetlen gyógykezelést, a tucatnyi műtétet. Betartotta a szigorú orvosi előírásokat, és amint javuló állapota megengedte, azonnal munkához látott. Négy évvel később a magyar főváros vendégeként nem felejtette el megköszönni a jelenlévőknek a korábban, Budapesten tapasztalt baráti fogadtatást.

A közelgő novemberi koncert természetesen nem hiányolhatja az újak mellett a tőle megszokott régebbi dalokat sem, amelyek főleg az 1989-ben megjelent, nemzetközi áttörést hozó Road To Hell című albuma óta ismertek az egész világon. Népszerűségét a zenész azonban nemcsak mindenkihez szóló szerzeményeinek köszönheti, hanem közvetlenségének, udvariasságának is. Évekkel ezelőtti beszélgetésünkkor e sorok írójától is tapintatosan kérdezte, hogy elég érthetően mondja-e az angol szavakat?

Bár különböző stílust képviselnek, Gary Moore-hoz kapcsolható Chris Rea gitározása. Jóllehet mindketten balkezesek, a bal helyett jobbjukkal tanulták meg a gitárhúrok pengetését, és mindmáig úgy is kezelik hangszereiket.

A zenész szervezetét 2016 szeptemberében újabb csapás érte. Agya jobb oldalát stroke, azaz szélütés érte, ami a betegségnek megfelelően bal oldalát bénította meg. Szerencsére éppen társaságban volt, így a jelenlévők azonnal kórházba vitték. Bár még így is nehezebbé vált bal keze ujjainak mozgása, valamint egyensúlyérzete, a gyors és szakszerű orvosi kezelésnek köszönhetően napjainkban már csak a járásán látható kisebb bizonytalanság. Ismét megtanulta megfelelően használni ujjait, a fejlődést egy brit televíziós adás beszélgetős műsorában be is mutatta.

Chris nyilatkozataiban hangsúlyozza, hogy a teljes csüggedés helyett családja és a zene építette benne újra a nehéz időszakokban a reményt. "Soha nem voltam rocksztár, és minden betegségem egy újabb esélyt jelentett, hogy azt csináljam, amit igazán szeretek a zenében." - mondja.

A zenész tehát már megjárta a betegség poklát, akarata és elszántsága alapján megérdemli, hogy a mennyországot is megismerje, amit említ is egyik dalcímében: "Tell Me There's A Heaven".

Magyar Demokrata 2017. október 4.

Kiegészítésem a koncert után

Ha a közönségből valaki nem tudott a zenész súlyos betegségeiről (évekkel ezelőtt hasnyálmirigyét több műtéttel eltávolították, néhány hónapja pedig stroke-ot kapott), előadásánál azokból semmit nem vett észre. A kétórás koncert szinte egész életművéből, közte az idén megjelent Road Songs for Lovers dalaiból. Chris a műsort tökéletesen állította össze, váltogatta a gyorsabb és líraibb tételeket. Úgy hangja, mint gitárjátéka nagy hatással volt a hallgatóságra, amelynek küzdőtéren ülő tagjai szinte valamennyien a színpad elé gyűltek a ráadás daloknál.

A zenész bebizonyította, hogy nála tökéletesen működött az orvosok által betegeknek javasolt módszer: az élni akarás ötvözése az egészséges életmóddal. Figyelemre méltó hozzáállás.

Szakács Gábor

Nyitólap
KITEKINTŐ
Pokolból, újjászületve
Oldal tetejére